петак, 28. јануар 2011.

SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA


















Danas je održana 08. sednica Izvršnog odbora sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor, u sali za sastanke Grudnog odeljenja. Na dnevnom redu su bile aktuelnosti u Sindikatu, izveštaj sa POS-a, SSO i program preventivno-rekreativnih odmora, finansijski izveštaj SO i tekuća pitanja.
Predsednik Dimović je izvestio članove IO o aktivnostima između dve sednice, a one su se odnosile na vikend-odmor u Kovačici, dodelu paketića, izradu reklamnog materijala i sastanke kod poslodavca.
Sekretar SO Mirjana Maričić podnela je veoma detaljan finansijski izveštaj za period od aprila do decembra 2010. godine.
Razmatrane su ponude za nabavku ogreva, doneta je odluka o održavanju godišnje skupštine i povećan je iznos pozajmica članovima SO.
Izvršni odbor je pod tačkom "tekuća pitanja" pozdravio ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i izmeštanje Susreta zdravlja iz Čanja na Krf.
Takođe je ocenjeno da je materijalni položaj zaposlenih sve više ponižavajući i da je tragikomično povećanje zarada od 2%. Isplata jubilarnih nagrada je stalan "problem", kao i naknada za gradski prevoz.
Nakon izveštaja predsednika Dimovića o aktuelnostima u Sindikatu, otvorena je diskusija u kojoj su iskazane potrebe za promenama načina rada i data je podrška takvim promenama. Odbor je ocenio da se godinama brojna ozbiljna pitanja i problemi zanemaruju i da više nema vremena za "gubljenje".


















Izvršni odbor SO je doneo odluku da se upute zahtevi Okružnom, Pokrajinskom i Republičkom odboru za preduzimanje mera kako bi se ispunili svi zahtevi Sindikata. Nakon dve godine zamrznutih plata, povećanje od 2% je više nego smešno, uz drastičan rast cena. Malo je čudan "mudar" zaključak Republičkog odbora da ne možemo izvesti dovoljan broj radnika na proteste. Treba da se borimo za bolje plate, za reforme. Sindikat treba da povrati poverenje kod članstva, koje je izgubljeno. Zato na rukovodeća mesta treba da dođu ljudi koji znaju, hoće i mogu da rade.
Zaključeno je da su sindikati u poslednje vreme pristali na dekorativnu ulogu u društvenim odnosima i da članstvo za sredstva koja izdvaja višim organima ima pravo na mnogo više od toga, a oni koji se od tog novca izdržavaju obavezu da mnogo više i bolje rade.
Na kraju je doneta odluka da naša SO uputi pisma podrške Sindikatima Prosvete i Policije u našem gradu.

среда, 26. јануар 2011.

KONAČNO PROMENA!

Članovi ROS na sednici održanoj danas u Beogradu doneli odluku da se 16. SUSRETI ZDRAVLJA Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ove godine održe na Krfu u Grčkoj, od 19.-25. juna. Tako je konačno, po svemu sudeći, ispoštovana želja članstva našeg Sindikata da se igre izmeste iz Čanja.

ZAKAZANA IZBORNA SKUPŠTINA

Članovi POS doneli odluku da se izborna Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održi 25. februara 2011. godine

Izborne aktivnosti u sindikalnim organizacijama završene su do kraja prošle godine kako je i bilo predviđeno kalendarom aktivnosti i izbornim odlukama, a u toku su izbori u Okružnim odborima koji će se završiti do kraja januara, konstatovano je na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica POS je održana 24. januara 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sednici su, takođe, predsednici Okružnih odbora Sindikata imenovani za članove Komisije za verifikaciju okružnih izbora.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine su utvrdili da je rok za dostavljanje predloga kandidata za predsednika POS 7. februar 2011. godine. Doneli su i odluku da se izborna Skupština Sindikata održi 25. februara 2011. godine.

понедељак, 24. јануар 2011.

Tomica Milosavljević najavljuje plaćanje u zdravstvu po učinku

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević najavljuje promenu načina plaćanja zaposlenih u zdravstvu. Sindikati ocenjuju da će se to loše odraziti na kvalitet usluge.

Milosavljević je rekao da je veliki izazov za tu oblast uvođenje plaćanja po učinku u domovima zdravlja i po dijagnostički srodnim grupama u bolnicama.
"Ovo je godina u kojoj mora da počne neobično važna promena načina finasiranja i oprezni sam optimista kad je o tome reč. Od nas će zavisiti koliko brzo i efikasno će to biti sprovedeno", kazao je ministar.
On je istakao da se prosečan rad mora plaćati prosečno, ono što je iznad proseka da se plati više, a ono što je ispod proseka da se plati manje. Razlike u plaćanju zaposlenih u zdravstvu biće u početku simbolične.
Predstavnici sindikata u zdravstvu, međutim, ocenjuju da je uvođenje sistema kapitacije - plaćanja po učinku, loša mera koja će se negativno odraziti na kvalitet usluge. Oni su više puta tražili odlaganje uvođenja novog sistema plaćanja u zdravstvu i najavali sve oblike sindikalne borbe da to i postignu.

петак, 21. јануар 2011.

ЧЛАНАК У СОМБОРСКИМ НОВИНАМА

У данашњем броју "Сомборских новина" објављен текст о рекреативном викенд-одмору чланова нашег Синдиката.

ПРОГРАМ ПРЕВЕНТИВНО-РЕКРЕАТИВНИХ ОДМОРА ЗА 2011. ГОДИНУ















На адресу Синдиката стигле су понуде за превентивно-рекреативне одморе у овој години. Наводимо списак дестинација, а ближе информације можете добити у канцеларији СО.

КОПАОНИК (ново!)
ЗЛАТИБОР (вила „Дон“)
ЗАВОД ЗЛАТАР (Нова Варош)
ПРОЛОМ БАЊА (хотел „Радан“)
ЛУКОВСКА БАЊА (хотели „Копаоник“ и „Јелак“)
МАТАРУШКА БАЊА (хотел „Термал“)
БОГУТОВАЧКА БАЊА (хотел „Минерал“)
ЧАЊ (хотел „вила Фонтана“)
СУТОМОРЕ
ГРЧКА (Паралија, Олимпик бич, Неос мармарас, Пефкохори, Ханиоти, Полихроно, Тасос, Скијатос, Крф

среда, 19. јануар 2011.

SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA

U ponedeljak, 24. januara 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu, sa početkom u 11.00 časova održaće se sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.
Na sednici, izmedju ostalog, su aktivnosti u Sindikatu izmedju dve sednice, informacija o toku izbornih aktivnosti u Sindikatu, imenovanje Komisije za verifikaciju izbora za organe i nosioce funkcija u okružnim organima Sindikata na teritoriji AP Vojvodine, donošenje odluke o sazivu i dnevnom redu Skupštine Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i donošenje odluke o utvrdjivanju roka za dostavljanje predloga kandidata za predsednika-cu Pokrajinskog odbora Sindikata.

SMEŠNO POVEĆANJE

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu utvrđeno je da će se pojedinačne plate i penzije u decembru 2010. godine povećati za 2%.
Naredna usklađivanja rasta plata i penzija ostvariće se po zakonom utvrđenoj dinamici i to:
"U aprilu 2011. godine, plate i penzije uskladiće se sa stopom rasta potrošačkih cena u prethodna tri meseca.
U oktobru 2011. godine, plate i penzije uskladiće se zbirom stopa rasta potrošačkih cena u prehtodnih šest meseci i polovine stope realnog rasta BDP u prethodnoj godini, ukoliko je taj rast pozitivan" (čl. 27e).
Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije". ("Sl. glasnik RS" br. 101/2010 od 29. decembra 2010. godine)

MINISTAR SE OGLASIO

Na adresu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije stigao je dopis ministra dr Tomice Milosavljevića, datiran na 31. 12. 2010. godine i predstavlja odgovor na dopis Sindikata od 15 decembra prošle godine. Opširnije o ovome možete pročitati na sajtu Sindikata.

уторак, 18. јануар 2011.

NOVI SINDIKALNI SAJT













Nekoliko dana pred Novu godinu počeo je sa radom web sajt Sindikalne organizacije Doma zdravlja "Dr Janoš Hadži" Bačka Topola.
Cilj sajta svakako je da postane pouzdan, brz i efikisan izvor informacija za članstvo ove Sindikalne organizacije, koja broji oko 250 članova.
Adresa sajta je: www.ozdravljenje.org.rs
Kolege iz SO Opšte bolnice Sombor im žele mnogo uspeha u radu!