петак, 25. фебруар 2011.

NEMA DOGOVORA!

Predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Ministarstva finansija nisu sinoć postigli dogovor oko poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, a dogovoreno je da se razgovori nastave za desetak dana, kada će sindikatima biti ponuđen novi Protokol.

Nakon sastanka sa ministarkom Dijanom Dragutinović i njenim saradnicima, iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Granskog sindikata medicinskih sestara i tehničara su najavili da do okončanja pregovora neće štrajkovati. Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" je, međutim, najavio polučasovnu obustavu u domovima zdravlja ukoliko ne bude bilo napretka u pregovorima sa Ministarstvom.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Branislava Plančak kazala je novinarima nakon pregovora da su sva tri reprezentativna sindikata odbila Protokol o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, ali da u narednom periodu očekuju nastavak pregovora sa Ministarstvom.

DEVETA SEDNICA ODBORA















U utorak 22. februara održana je 09. sednica Izvršnog odbora sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor, u sali za sastanke Grudnog odeljenja. Na dnevnom redu su bile aktuelnosti u Sindikatu, izveštaj sa POS-a, donošenje odluke o održavanju godišnje skupštine, određivanje visine poklon bona za 8. mart i tekuća pitanja.
Predsednik Dimović je obavestio članove IO o aktivnostima između dve sednice.
Glavna tema sastanka svakako je bio odbijeni predlog Protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu.
Nezadovoljstvo zaposlenih je očito dostiglo kulminaciju, a vlast kupuje vreme pokušavajući da "stvori" finansijska sredstva i napuni praznu kasu.
Izvršni odbor SO je na sednici ponovo ocenio da treba izdržati do kraja i da Republički odbor ne sme odustati u svojim zahtevima.

среда, 16. фебруар 2011.

SEDNICA POS

Danas je u Novom Sadu sa početkom u 11 časova održana 36. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata. Osim donošenja odluka neophodnih za održavanje Izborne skupštine, članovi POS-a su upoznati i sa dopisom Ministarstva zdravlja u kome piše da su finansijskim planom RZZO u skladu sa Zakonom o budžetu obezbeđena sredstva za primenu granskog kolektivnog ugovora i da su ustanove dužne da navedeni ugovor primenjuju počevši od
1. januara 2011. godine. Obavešteni smo i da su ustanove dobile dopis takve sadržine. U diskusiji je učestvovao Vojislav Živković, predsednik SO Doma zdravlja Bačka Topola, koji je insistirao da se pri razgovorima sa resornim ministarstvima ne sklapa nikakav sporazum ukoliko jasno i decidno ne dokažu da su sredstva obezbeđena. Kako on reče u finansijskom planu RZZO mora jasno da se vidi koliko je novca obezbeđeno za jubilarne nagrade, kontinuiranu edukaciju, paketiće itd. Ovakav stav je prihvaćen jednoglasno.

Što se tiče izbornih aktivnosti za predsenika-cu POS-a ima dva kandidata: Delić Milan iz Novog Sada i dr Civrić Dunja iz Sremske Mitrovice. Za Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor ima 10 odnosno 12 kandidata.

Pet okruga u Vojvodini, izuzev severnobačkog i zapadnobačkog su predložili za predsednicu Sindikata dr Branislavu Plančak. Većina članova POS-a je podržala takav predlog. Dva člana iz severnobačkog i tri člana iz zapadnobačkog okruga su se uzdržali, a jedan član se izjasnio protiv.

среда, 9. фебруар 2011.

SEDNICA PRED VLADOM

Republički odbor, Pokrajinski odbor i Gradski odbor Beograda su održali zajedničku sednicu pred zgradom Vlade Srbije. Nakon dužeg čekanja delegacija Sindikata je primljena i uručila je zahteve formulisane u sedam tačaka.
Obavljeni su prvi razgovori kojima je prisustvovala i pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović.
Vođeni su razgovori povodom zahteva Sindikata i predstavnicima Sindikata uručena je Platforma u vezi sa dodatnim unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i za sve zaposlene u javnom sektoru i penzionere.
Ministarstvo finansija pojedinačno će analizirati i kvantifikovati sve zahteve Sindikata a pregovori se nastavljaju u sredu, 16. februara 2011. godine u Ministarstvu finansija.

недеља, 6. фебруар 2011.

НОВИ БРОЈ БИЛТЕНА

Изашао је први двоброј (3/4)Билтена Синдикалне организације Опште болнице "Др Радивој Симоновић", који смо покренули у циљу благовременог и што бољег информисања нашег чланства о свим догађајима у Синдикату. Оно што са сигурношћу можемо рећи је да нас у предстојећем периоду очекује веома много посла. Овај број, на шеснаест страна, доноси информације о активностима у Синдикату између два броја, финансијски извештај СО, извештај са последње седнице СО, репортаже из Прага и Ковачице, најаве "Дана медицинара" у Италији и "16. Сусрета здравља" на Крфу и још доста тога. Биће дистрибуиран током недеље у штампаном и електронском облику.

четвртак, 3. фебруар 2011.

VREME JE ZA PROTESTE!!!

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je uputio Vladi Republike Srbije pismo u kojem se traži hitan sastanak. Cilj sastanka je mirno rešavanje nagomilanih problema i razmatranje zahteva Sindikata dostavljenih vladi i resornim ministarstvima 17. decembra 2010. godine.
Vlada Republike Srbije nije odgovorila na zahtev Republičkog odbora od 15. decembra 2010. godine.

Predsedništvo Sindikata će na Vanrednoj sednici, koja će biti održana u petak - 4. februara 2011. godine, razmatrati aktuelnu situaciju i utvrditi dinamiku daljih aktivnosti na realizaciji zahteva Republičkog odbora.