уторак, 29. март 2011.

MINIMALAC I SOCIJALNI SPORAZUM DO 8. APRILA

Socijalno ekonomski savet Srbije odlučio je juče da će, najkasnije do 8. aprila, biti potpisan zajednički socijalni sporazum baziran na merama za izlazak iz krize koji bi važio do kraja godine.

Sporazum će sadržati i novu minimalnu cenu rada oko čijeg iznosa će sindikati, vlada i udruženje poslodavaca morati da postignu saglasnost.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da će se članovi SES-a ponovo sastati iduće nedelje, kada će biti poznati detalji sporazuma o “minimalcu”.

Sada je minimalna cena radnog sata 95 dinara, predlog sindikata je da se poveća na 105 dinara, dok poslodavci smatraju da maksimalno može da iznosi 96 dinara. Prva projekcija Ministarstva finansija jeste da je realna minimalna cena rada 98 dinara.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je istakao da bi, s obzirom na to da će socijalni sporazum važiti do kraja godine, minimalna cena rada trebalo da bude iznad 98 dinara.

Povodom predstojećeg sastanka sindikalaca iz prosvete i obrazovanja sa resornim ministrom Žarkom Obradovićem, Ljajić je kazao da se nada da će doći do približavanja stavova i da će se pronaći obostrano prihvatljiva rešenja.

Ljajić je rekao da je sastanku sa socijalnim partnerima prisustvovao premijer i ministar finansija Mirko Cvetković, koji je govorio o novom modelu ekonomskog razvoja baziranom na industirjskoj proizvodnji i na povećanju izvoza.

понедељак, 14. март 2011.

Конститутивна седница Покрајинског одбора Синдиката

Данас је у Новом Саду одржана конститутивна седница новог Покрајинског одбора. Данас су такође конституисани и Надзорни одбор и Статутарна комисија. Извршен је и избор члана Републичког одбора из социјалне заштите, као и чланова Већа СССВ. Председница Дуња др Циврић је чланове ПОС под тачком текућа питања информисала да се чека формирање нове Владе како би се наставили започети преговори.
Докторка Дубравка Флего из Суботице је чланове ПОС информисала о почетку рада Комисије за праћење и спровођење Посебног колективног уговора.
Током дискусије изнесени су проблеми у појединим установама везаним за кашњење или неисплаћивање путних трошкова као и проблеми око остваривања неких других права предвиђених колективним уговором.

ZDRAVSTVENJACI ZAPADNO-BAČKOG OKRUGA U IVANJICI

U organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije u toku je korišćenje 1.000 preventivno-rekreativnih odmora zaposlenih u zdravstvu, koji se odmaraju u banjama Srbije.
Zapadno-bački okrug je kao destinaciju dobio vazdušnu banju u Ivanjici.
Od 05.-12. marta ove godine dvadesetpetoro zdravstvenjaka iz našeg okruga je boravilo u ovom prelepom delu Srbije.


Izvanredni prirodni i klimatski uslovi pružili su poseban ugođaj našim rekreativcima.
Banja Ivanjica se nalazi na srednjoj nadmorskoj visini od 468 m, koja se smatra optimalnom, kako za zdrave, tako i za većinu osoba sa različitim bolestima.
Vazduh i voda su izrazito čisti i predstavljaju osnovni lekoviti faktor ovog predela.

понедељак, 7. март 2011.

DANAS NAM JE DIVAN DAN

Svim damama srećan 8. mart-Dan žena želi Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor.

SREĆAN DAN ŽENA

Danas je u Gradskoj kafani u Somboru organizovana skromna svečanost povodom proslave međunarodnog Dana žena u organizaciji muškog dela Zapadno-bačkog okruga.

OSMOMARTOVSKI TURNIR

U subotu 05. marta održano završno veče osmomartovskog turnira u kuglanju u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Opštu bolnicu "Dr Radivoj Simonović" Sombor predstavljali Stojica Matarić, Gertruda Bilmajer i Vesna Simeunović na čelu sa trenerom Aleksandrom Pavlovićem.

недеља, 6. март 2011.

ODŽANA SKUPŠTINA SINDIKATA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI VOJVODINE

Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je 3. marta 2011. godine u Novom Sadu, u zgradi Radničkog doma. Skupštini Sindikata prisustvovalo je 92 delegata, od ukupno 101 delegata.

Delegati Skupštine su usvojili: Izveštaj o radu Sindikata izmedju dve skupštine, sa finansijskim izveštajem; Programske zadatke za naredni period i Statut Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Za predsednicu Pokrajinskog odbora Sindikata za naredni mandatni period izabrana je dr Dunja Civrić, pedijatar, zaposlena u Domu zdravlja Sremska Mitrovica.

Za članove Nadzornog odbora Sindikata izabrani su: Balandžić Koviljka (Dom zdravlja Kula), Miščević Nada (Specijalna bolnica Novi Kneževac) i Narančić Jovanka (Apoteka Novi Sad)

Za članove Statutarne komisije Sindikata izabrani su: Savović Milan (Dom zdravlja Sečanj), Papić Ljiljana (Zdravstveni centar Senta) i Marković Miloš (Dom zdravlja Subotica).