субота, 30. април 2011.

ODRŽANA PRVA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA

Juče je u sali za sastanke u hirurškom bloku Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" održana prva redovna godišnja Skupština novog Izvršnog odbora naše Sindikalne organizacije.
Nakon pozdravne reči predsednika Dimovića i predstavljanja gostiju, radno predsedništvo (Vladimir Kuzmanov, Gordana Resanović i Milan Krneta) je preuzelo vođenje Skupštine.
Nakon usvojenog dnevnog reda usledilo je obraćanje gostiju učesnicima Skupštine.
Prvo se obratila Dunja dr Civrić, predsednica POS, zatim Dubravka dr Flego, predsednica Severno-bačkog okruga, Vojislav Živković, predsednik SO Doma zdravlja Bačka Topola, član POS i Statutarne komisije ROS, Milena Nikolić, predsednica Zapadno-bačkog okruga i Zoran Purić, predsednik Veća SSS Sombor.
Skupštini su takođe kao gosti prisustvovali i Jadranka Jakšić, sekretar Veća SSS Vojvodine, Siniša Veličković, sekretar SO Zapadno-bačkog okruga, Suzana Krivokuća i Stanojka Vezmar članice Okružnog odbora iz Zavoda za javno zdravlje, odnosno apoteke.
Treba napomenuti da su kao gosti pozvani i članovi Poslodavca Opšte bolnice, kao i predstavnici ostalih Sindikata naše ustanove, ali se na žalost nisu odazvali našem pozivu da ovom prilikom uveličaju ovu svečanost.

Usledilo je razmatranje i usvajanje Izveštaja o radu Sindikalne organizacije između dve Skupštine, koji je podneo predsednik Dimović. Godišnji Izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju SO na osnovu završnog računa podnela je sekretar Sindikata Mirjana Maričić.
Milan Dmitrović, predsednik Nadzornog odbora SO podneo je izveštaj o rezultatima nadzora. Na kraju je predsednik Dimović izneo koncept konkretnih aktivnosti SO za naredni jednogodišnji period.
Tokom Skupštine u diskusiji su učestvovale dr Civrić i dr Flego, koje su pojasnile probleme i trenutnu situaciju vezanu za naš Sindikat.
Nakon završenog radnog dela usledio je koktel.


Izvršni odbor naše Sindikalne organizacije je veoma zadovoljan radom i postignutim rezultatima u proteklom jednogodišnjem periodu, što je ocenjeno i od strane gostiju Skupštine.
Naši imperativni zahtevi prema višim organima našeg Sindikata odnosiće se na unapređenje ekonomskog položaja zaposlenih, povećanje plata, poboljšanje uslova rada, razvoj socijalnog dijaloga, bezbednost i zdravlje na radu i radno-pravnu zaštitu.
U narednom periodu najvažnije aktivnosti SO pored već započetih biće povećanje broja članova, podizanje sindikalne discipline i jedinstva, potpisivanje pojedinačnog Kolektivnog ugovora, edukacija, informisanje, komunikacija, marketing, pružanje materijalne pomoći, snabdevanje članstva po povoljnim uslovima i rekreativni odmori.

среда, 27. април 2011.

РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА

У петак 29. априла са почетком у 11 часова, у сали за састанке у хируршком блоку, биће одржана редовна годишња Скупштина Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Опште болнице "Др Радивој Симоновић" Сомбор.
За Скупштину је предложен следећи

ДНЕВНИ РЕД:
1. Отварање Скупштине
2. Обраћање гостију учесницима Скупштине
3. Разматрање и усвајање Извештаја о раду Синдикалне организације између две Скупштине
4. Разматрање и усвајање годишњег Извештаја о материјално-финансијском пословању синдикалне организације на основу завршног рачуна
5. Разматрање и усвајање Извештаја Надзорног одбора Синдикалне организације о резултатима надзора
6. Разматрање и усвајање Програмских задатака Синдикалне организације за наредни једногодишњи период
7. Питања и предлози
8. Коктел

Позивају се сви заинтересовани чланови да поред делегата и гостију присуствују раду Скупштине.

DRUGA SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA

Danas je u Novom Sadu, u prostorijama Radničkog doma, sa početkom u 11 časova održana 2. sednica POS. Na sednici su se razmatrale aktivnosti Pokrajinskog odbora između dve sednice i aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Predsednica Dunja dr Civrić je informisala prisutne članove POS o pribavljenim podacima iz zdravstvenih ustanova Vojvodine o neisplaćenim obavezama prema zaposlenima po svim osnovama (za otpremnine, rad nedeljom i praznicima, dežurstva, jubilarne nagrade, putne troškove...) koji je bio osnov za raspravu.
Ovo svakako predstavlja dobru bazu za budući rad.
Najveća dugovanja zaposlenima su u Opštoj bolnici u Kikindi, Domu zdravlja u Adi, Opštoj bolnici u Subotici i Opštoj bolnici u Vršcu.
Takođe je informisala članove POS da je razgovarala sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo dr Atilom Čengeri i da je održan sastanak u pokrajinskom zavodu za zdravstveno osiguranje sa dr Dragomirom Cimešom. Pokrajinski sekretarijat je upoznat sa činjenicom da direktori pojedinih ustanova u Vojvodini imaju problem da obavljaju valjano svoj posao.
Članovi Pokrajinskog odbora su ocenili da u mnogim sredinama postoji deficit medicinskog kadra. Zbog toga se planira ažuriranje evidencije broja zaposlenih (posebno onih koji rade na odredjeno vreme) i članova sindikata.
Za članove Pokrajinskog odbora Sindikata najavljen je seminar koji bi trebalo da se održi početkom juna 2011. godine na temu "Upravljanje stresom kod zdravstvenih radnika". Predočeno je i da se pripreme za Kongres Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije privode kraju. Kongres će se održati 25. maja 2011. godine u Beogradu.
Više informacija sa sednice i komentar mog druga Voje možete videti ovde.

субота, 23. април 2011.

HRISTOS VOSKRESE

Vaskrs je praznik vere u bolju budućnost i ljubav prema bližnjima. Ovogodišnja zajednička proslava Vaskrsa neka nas podseti da kao zajedničke vrednosti negujemo toleranciju, ljubav, solidarnost, želju za napretkom i stvaranjem društva u kojem će svi ljudi dostojanstveno živeti. Svim koleginicama i kolegama želim srećan Vaskrs.

понедељак, 18. април 2011.

NEODOLJIV ŠARM SEVERNE ITALIJE

Na inicijativu našeg Sindikata, a u organizaciji turističke agencije "Ivontravel" iz Novog Sada, više od 300 zdravstvenjaka učestvovalo je na manifestaciji "Dani medicinara u Italiji 2011."
Prva stanica bio je Trst, lep grad koji svakako treba videti. Medicinari su obišli trg San Antonio Nuovo, pijacu Ponte Roso, srpsku Pravoslavnu Crkvu Svetog Spiridona, trg Ujedinjenja Italije, Antički Tergeste i baziliku San Djusto.

Druga destinacija bila je Venecija, grad iz bajke. Nakon dolaska do pristaništa Punta Sabioni usledila je vožnja vaporetom do venecijanske rive, gde počinje razgledanje grada. Na trgu Svetog Marka je svakako najuzbudljivije i tu je najbolji program: Duždeva palata, Venecijanski muzej, stub sa gradskim simbolom: krilatim lavom, Lisipovi konji na terasi crkve Sv. Marka... i puno turista koji hrane golubove. Sledeća atrakcija je most Rialto, Grand kanal i dešavanja oko njega. Ono što naravno fascinira u Veneciji su razni skriveni lokali, prodavnice stakla i maski, ali i razne turističke ptice iz celog sveta.

Sledeća destinacija bila je Verona, romantični grad Romea i Julije. Usledio je obilazak grada: trg Bra, Arena, ulica Macini, trg Erbe, trg dei Sinjori, grobna crkva porodice dela Skala i Julijina kuća.

Pre dolaska u hotel urađena je još jedna zanimljiva stvar po kojoj je Italija poznata. Posećen je srednjevekovni zamak "Castello di Roncade" u oblasti Trevizo.
Oko zamka je kanal sa vodom i patkama, a u vrt se ulazi preko mostića. U vrtu su kamene figure i prastara stabla magnolije i kedra. Opet kao u bajci. Usledila je degustacija prošeka, šampanjca i crnog vina... divota.

Poslednjeg dana putovanja posećena je Padova, grad u kome ne može da se pokisne. Svaka zgrada je opasana lukovima i stubovima. Veoma interesantno sa puno detalja za slikanje: trg Prato de la Vale, Bazilika Svetog Antonija, zgrada Univerziteta, trg Kavur, trgovi de le Frute i de le Erbe, kafe Pedroki, KAPELA de lji Skroveni.

Naravno i zabava je sastavni deo ove manifestacije. Prvo veče organizovana je žurka u lokalnoj diskoteci, a drugo druženje u jednom od hotela u Lido di Jesolu.

Medicinari su bili smešteni u hotelima Lido di Jesola, koje predstavlja prelepo turističko naselje u severo-zapadnom delu Jadrana. Plaža duga skoro 15 km oker žute boje, oko 2000 prodavnica, preko 400 hotela, mnoštvo restorana, pabova, barova i noćnih klubova glavni su aduti ovog mesta.

Četiri dana u Severnoj Italiji bilo je premalo da se sve obiđe. Mnogo toga se rečima ne može opisati. Nakon prošlogodišnje organizacije "Dana medicinara u Pragu", ovo je druga po redu manifestacija ovog tipa, koja je na dobrom putu da postane tradicionalna.

субота, 9. април 2011.

РАДНИЧКО-СПОРТСКЕ ИГРЕ

На основу одлуке Већа ССС града Сомбора са седнице одржане дана 10.03.2011. године обавештавамо Вас да ће се РСИ „Сомбор 2011“ одржати од 14.- 22. маја у Сомбору. Позивамо Вас да пријавите ваше екипе и појединачне такмичаре, чланове Савеза самосталних синдиката града Сомбора, за наведене спортске дисциплине у мушкој (М), женској (Ж) и мешовитој (МЖ) категорији. Организатор такмичења је Веће ССС Сомбор.
Котизација за учешће на такмичењу ће се одредити на састанку капитена који ће се одржати 20. априла 2011. (среда) у 12,00 часова у Већу ССС Сомбор. Учешће у појединачним спортским дисциплинама се не плаћа.
Молимо Вас да ваше екипе и појединачне такмичаре пријавите Већу најкасније до 20. априла 2011. године.
Распоред такмичења (жребање) ће се обавити на састанку капитена 27.04.2011. године и после тога датума неће бити могућа додатна пријављивања.

А. ЕКИПНО ТАКМИЧЕЊЕ
1. Фудбал (М)
2. Мали фудбал(М)
3. Одбојка(М-Ж)
4. Кошарка (М-Ж)
5. Куглање(М-Ж)
6. Америчко куглање(М-Ж)
7. Стрељаштво(М-Ж)
8. Стони тенис(М-Ж)
9. Надвлачење конопца(М)
10. Пикадо(М-Ж)
11. Шах (М-Ж)

Б. МЕШОВИТЕ ЕКИПЕ
1. Стрељаштво(МЖ)
2. Пикадо(МЖ)
3. Куглање(МЖ)
4. Америчко куглање(МЖ)

Ц. ПОЈЕДИНАЧНО:
1. Стрељаштво(М-Ж)
2. Пикадо (М-Ж)
3. Атлетика(М-Ж)
4. Тенис(М-Ж)
5. Куглање(М-Ж)
6. Америчко куглање (М-Ж)

петак, 8. април 2011.

POSETA BANJI BEZDAN

Četvoročlana delegacija našeg Sindikata danas je posetila Banju Bezdan, gde je održan sastanak sa radnicima ovog kolektiva. Naše članove naravno, kao i sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama, najviše interesuje povećanje plate, isplata jubilarnih nagrada, putnih troškova i poboljšanje uslova rada. Tokom razgovora iskazano je zadovoljstvo radom novog Izvršnog odbora.

уторак, 5. април 2011.

10. SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA

Danas je u sali za sastanke Grudnog odeljenja održana 10. sednica Izvršnog odbora sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor. Na dnevnom redu su bile aktivnosti u Sindikatu između dve sednice, informacije sa sastanaka Pokrajinskog i Okružnog odbora Sindikata, utvrđivanje datuma redovne godišnje Skupštine i tekuća pitanja.
Predsednik Dimović je obavestio članove IO o aktivnostima Sindikata između dve sednice. Uspešno je realizovana podela poklon-bonova članicama naše SO za 8. mart, tročlana ženska ekipa učestvovala na osmomartovskom kuglaškom turniru u Banji Junaković, naši članovi boravili na preventivno-rekreativnom odmoru u Ivanjici, počela je isporuka ogreva, izrađen završni račun i određeni učesnici 16. "Susreta zdravlja" na Krfu.
Između dve sednice održani su izbori za Porajinske organe Sindikata i konstitutivna sednica POS, kao i dva sastanka Okružnog odbora. Predsednik Dimović je obavestio članove IO da su Sindikati Opšte bolnice 24. marta otpočeli pregovore sa poslodavcem oko zaključivanja Kolektivnog ugovora. Redovna godišnja Skupština naše SO zakazana je za 29. april u 11 časova u sali za sastanke hirurškog bloka.
Kongres našeg Sindikata biće održan 25. maja u Beogradu, kada će nadamo se na rukovodeća mesta doći ljudi koji znaju, hoće i mogu da rade.
Posle uspešnog dvočasovnog sastanka predstavnika sindikata zdravstva i novopostavljenog ministra Zorana Stankovića, postavlja se pitanje zašto se do sada nisu rešavala nagomilana pitanja u toj oblasti.
Prosvetari su postigli dogovor sa ministarstvom, a čini se da će biti rešeni i problemi i zahtevi zaposlenih u zdravstvu.

недеља, 3. април 2011.

4.SEDNICA OKRUŽNOG ODBORA

U petak, 01. aprila 2011. godine u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Sombor održana je 04. sednica Okružnog odbora zdravstva i socijalne zaštite Zapadno-bačkog okruga. Na sednici su podneti izveštaji o održanim sastancima POS i ROS. U diskusiji o aktuelnoj situaciji u zdravstvu iskazano je nezadovoljstvo radom Republičkog odbora Sindikata. Predsednica POS Dunja dr Civrić je 23. marta razgovarala sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Dr Atilom Čengeri koji je podržao aktivnosti Sindikata. Tema razgovora bila su dugovanja za rad noću i nedeljom, jubilarne nagrade, dežursta i otpremnine. 28. marta je održan sastanak u PZZO sa Dr Dragomirom Cimešom koji je rekao da je nejasno da li su sredstva za jubilarne nagrade planirana u ugovorima između zdravstvenih ustanova i nadležne filijale RZZO.
Takođe se raspravljalo i o problemima vozača oko njihovih koeficijenata. Na ovoj sednici je određen okvirni broj učesnika 16. Susreta zdravlja na Krfu, koji će predstavljati Zapadno-bački okrug.