петак, 29. јул 2011.

Колективни уговор Опште болнице

27. 07. 2011. одржан је састанак Одбора за преговоре ради закључења Колективног уговора Опште болнице “Др Радивој Симоновић” Сомбор и директора Опште болнице. Седници су присуствовали Бојић др Бранислав, директор ОБ и чланови одбора за преговоре: Димовић Жељко, Симовић Александар, Царев Сузана, Милинковић др Дејан, Крендић Сава дип.ецц. и Лалић Весна дип.ецц.
На дневном реду је било разматрање примедби на текст Колективног уговора Опште болнице од стране оснивача. Након упознавања са примедбама на текст који је сачинио Одбор за преговоре прихваћене су сугестије и исправке на предлог текста Колективног уговора. Правни одсек се обавезује да сачини интегрални текст Колективног уговора ради потписивања уговорених страна.
Под другом тачком дневног реда се разговарало о сталној проблематици око исплате јубиларних награда, уз констатацију да је на тражење Синдиката РЗЗО доставио одговор да Финансијским планом за 2011. годину нису предвиђена средства за исплату јубиларних награда.
Извршено је подсећање на Споразум постигнут о динамици исплате јубиларних награда по којем није извршена исплата радника који су остварили право на то.
Директор је направио кратак осврт на судске спорове који се воде против Опште болнице за накнаду штете, међу којима је негативно по нас први резултирао правоснажном Судском одлуком. Истакао је да ће у скоро време иста постати извршена, па се поставља питање регресирања средстава од виновника штете причињене трећем лицу.

четвртак, 28. јул 2011.

SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA

Danas je u sali za sastanke Grudnog odeljenja održana 12. sednica Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” Sombor. Sednici je prisustvovalo 15 članova IO. Na dnevnom redu su bile aktivnosti u Sindikatu između dve sednice, "Susreti zdravlja" na Krfu i tekuća pitanja.
Predsednik Dimović je informisao članove IO o aktivnostima Sindikata između dve sednice. Obaveštava članove IO da je 27. jula održan sastanak sa poslodavcem na kome su razmatrane primedbe osnivača na predlog Kolektivnog ugovora. Članovi IO su jednoglasno dali saglasnost predsedniku da u ime naše SO potpiše novi KU.
Bilo je reči i o proteklim "Susretima zdravlja", povodom čega je Ž. Dimović već izneo svoj stav, kako na blogu, tako i u Biltenu.
Za ljubitelje putovanja određene su nove destinacije rekreativnih odmora.
Dat je predlog da se "Ozarju" urgentno uputi dopis zbog neredovne isplate obaveza prema našim članovima.
Milan Zejak je predložen da učestvuje na inicijativnom kampu mladih aktivista Sindikata, koji će biti održan u septembru.
Jedan član IO i jedan član Komisije za pozajmice su zbog neaktivnosti razrešeni dužnosti jednoglasnom odlukom IO.
Pod tačkom tekuća pitanja predsednik SO izveštava članove IO o isporuci ogreva, distribuciji Biltena broj 5, odlasku rekreativaca u "Drinsku oazu".

уторак, 26. јул 2011.

НОВИ БРОЈ "БИЛТЕНА"

Поштоване колеге и пријатељи блога, данас је одштампан 5. број "Билтена" Синдикалне организације Опште болнице "Др Радивој Симоновић", који смо покренули у циљу благовременог и што бољег информисања нашег чланства о свим догађајима у Синдикату. Оно што са сигурношћу можемо рећи је да нас у предстојећем периоду очекује веома много посла. Овај број, на двадесетчетири стране, доноси информације о активностима у Синдикату између два броја, извештај са прве редовне годишње Скупштине, финансијски извештај СО, извештаје са седница ИО, план рада за наредни период, репортаже из Ивањице, Италије и Ковачице, најаве "Дана медицинара" у Прагу, рекреативних одмора и још доста тога. Биће дистрибуиран током недеље у штампаном и електронском облику.

субота, 23. јул 2011.

SPORAZUM SA TURISTIČKOM AGENCIJOM!!!

Na osnovu ovlašćenja Republičkog odbora, pregovarački tim Sindikata je sa predstavnicima agencije "Victory Travel" postigao Sporazum o mirnom rešenju spora nastalog povodom propusta u organizaciji 16. Susreta zdravlja.
Potpisan je Sporazum i Aneks Ugovora kojima je utvrđeno smanjenje cene ugovorenog aranžmana za 30 evra, tako da umesto 140 evra, cena sada iznosi 110 evra.
Korisnicima usluga koji plaćanje vrše putem admnistrativne zabrane "Victory Travel" će dostaviti nove obrasce administrativnih zabrana sa uračunatim umanjenjem od 30 evra.

субота, 16. јул 2011.

KOME JE U INTERESU DA SE ODGOVORNOST NE ISPITA?

Republički odbor Sindikata na Vanrednoj sednici, održanoj 14. jula izvršio je analizu 16.Susreta zdravlja.
Republički odbor je konstatovao da je agencija "Victory Travel", sa kojom je Republički odbor zaključio Ugovor o realizaciji 16. Susreta zdravlja, na Krfu, u mestu Kavos, u periodu od 19. do 25. juna, nije izvršila ugovorene usluge čime je nanela ogromnu materijalnu i nematerijalnu štetu Sindikatu.
Sindikat zaposlenih u zdavstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, preko advokata, u zakonskom roku dostavio je pisani Prigovor u vezi sa neizvršenjem, odnosno nepotpunim izvršenjem ugovorenih usluga i propusta"Victory Travela" u održavanju16. Susreta zdravlja.
U funkciji priprema Sindikata za dalje postupanje vezano za neizvršavanje ugovorenih usluga od strane"Victory Travela", pored prikupljenih audio i video snimaka, pisanih materijala, pripremljen je i upitnik sa konkretnim navodima o neizvršavanju ugovorenih usluga, po elementima iz okruga i gradova Republike Srbije.
Republički odbor Sindikata posle višesatne rasprave je zaključio:
- Ne prihvata se ponuda"Victory Travela" za sniženje Ugovorene cene aranžmana, za 10%, odnosno 14 evra.
- Zahteva se od "Victory Travela" sniženje cena aranžmana u iznosu od 40% za nanetu materijalnu i nematerijalnu štetu Sindikatu.
- Data su ovlašćenja pregovaračkom timu Sindikata, da pristupi pregovorima sa "Victory Travelom" radi sporazumnog rešavanja ovog pitanja.
- Svi članovi Organizacionog odbora Susreta zdravlja razrešeni su dužnosti.
Ukoliko se Sporazum ne postigne, data su ovlašćenja pregovaračkom timu da na konferenciji za medije, informiše javnost i iznese činjenice o kršenju Ugovora i o vođenim aktivnostima pre ulaska u sudski postupak.


Na 7. sednici odbora Zapadno-bačkog okruga održanoj 11. jula dominirala je tema nedavno završenih “Susreta zdravlja”. Opšti utisak članova odbora koji su bili na susretima je više nego negativan!!!
Počev od prevoza koji je kasnio u startu, preko smeštaja koji je bio daleko od obećanog, pa do ishrane koja je jednom rečju bila katastrofalna. Takva organizacija ishrane i kvalitet su daleko od “švedskog stola”!!!
Zauzet je stav da se preostalih 40 % ne uplaćuje i da se agencija koja je bila organizator ove smejurije tuži zbog svega.
Takođe je zauzet stav da se traži odgovornost članova Predsedništva Sindikata i Organizacionog odbora, kao i ljudi koji su bili u službenoj delegaciji da izvide kako izgleda ono što agencija nudi.
Upućen je predlog Republičkom odboru da se odgovorni za ove propuste razreše svih funkcija u Sindikatu.
Sve odluke i predlozi odbora Zapadno-bačkog okruga su dostavljeni Republičkom odboru u pisanoj formi, u nadi da će deo ovoga i realizovati.
Predsednica Zapadno-bačkog okruga Milena Nikolić je na sednici Republičkog odbora iznela svoje mišljenje i stav našeg okruga, ali na žalost podržala ju je samo nekolicina kolega.
Pregovarački tim našeg Sindikata je dogovorio sa agencijom “Victory Travel” umanjenje cene aranžmana za 30 evra, što je po nama veoma malo u odnosu na to kolika je šteta naneta Sindikatu u celini.



Što je najgore pojedinci iz Predsedništva i organizacionog odbora koji su iznosili svoje bajkovite dojmove o ponudi sa Krfa proće nekažnjeno. Pa zar treba tek tako da se završi ova bajka punu suza, krvi i znoja koja je poprimila oblike horora. Da li se neko zapitao kako je moguće da ovako ozbiljnu organizaciju dobije agencija koja je registrovana u novembru prošle godine i koja iza sebe nema ni jedan ozbiljniji posao!!!!


Sindikat će u budućnosti mnogo više morati da vodi računa koga šalje u izviđanje situacije. Sva je sreća da je nakon održanih izbora Predsedništvo pretrpelo zaista korenite promene i da likovi iz starog uglavnom neće biti u prilici da ponove ovu neslavnu avanturu. Ili to ipak neće biti baš tako kako smo očekivali!!!!

уторак, 12. јул 2011.

DANI MEDICINARA - PRAG 2011!!!!!!

DO SADA PREKO 30.000 ZADOVOLJNIH FOLKLORAŠA, DENSERA I MEDICINARA!

Poštovani ,
Dobrodošli u svet nezaboravnog putovanja, odličnih žurki i vrhunskog provoda. Dobrodošli u svet u kome su granice klasične organizacije putovanja odavno pomerene, svet u kome se postavljaju do sada neviđeni standardi dobre zabave ... Ukratko, dobrodošli u “Ivontravel i Fest info team “!
Naš tim, nakon “DANA MEDICINARA U PRAGU 2010” i “DANA MEDICINARA U ITALIJI 2011” nastavlja sa radom i sa zadovoljstvom Vam predstavlja svoj novi projekat “ DANE MEDICINARA U PRAGU 2011” !
Ove godine, od 02.-07. novembra, Vas očekuju promoterke, domaća muzika uživo, takmičenje u ispijanju krigli piva... i nagradna vožnja brodom po Vltavi za najbrojniju grupu!!!!!!
Posetite jednu od najzanimljivijih i najposećenijih evropskih destinacija - PRAG, upoznajte se sa kulturom i istorijom ove zemalje i pridružite nam se na žurkama koje se pamte ceo život!
Vaše je samo da se opredelite za jedan od naših mnogobrojnih programa i krenete ka zabavi koju Vam mogu obezbediti samo…
Vaš Ivon travel & Fest info team!

CENA ARANŽMANA: 145 € (plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti na više mesečnih rata, zaključno sa 28.10.2011.)
Informacije na brojeve telefona:
060/16 46 500 (Dragan) - 069/554 0370 (Željko) – 064/0082254 (Jovan)
Putem mejla: sindikatob@gmail.com

понедељак, 11. јул 2011.

KOPAONIK - HIT PONUDA!!!

Kuća za odmor ''Dobrodolac'' se nalazi u turističkom centru Brzeće na istočnim obroncima Kopaonika, preko 200 dana godišnje obasjan suncem, a 165 dana pod snežnim pokrivačem, sa svojim prirodnim vrednostima i znamenitostima očuvanim šumama i čistim vazduhom jedna je od najlepših planina u Srbiji. Sobe vile “Dobrodolac” su lepo opremljene (tv i kupatilo), a u restoranu se služe specijaliteti kopaoničkog kraja. Kuća za odmor se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini od 1.100 metara koja pruža sva lekovita dejstva čistog vazduha (efekat vazdušne banje) za idealan oporavak i odmor svake porodice.
Za posetioce se organizuju pešačke ture i izleti do svetilišta Metođe, Mramora, izvorišta Duboke, Ravnog Kopaonika, lokalnih vodenica itd.


CENA SEDMODNEVNOG ARANŽMANA


pansion 9.900,00
polupansion 7.900,00
Deca od 3 do 12 godina - 4950,00
Deca do 3 godine - besplatno


VIKEND (petak-nedelja) - 2.900,00 dinara

PRODUŽENI VIKEND (četvrtak-nedelja) - 4.300,00 dinara
Deca od 3 - 12 godina plaćaju 50%
Deca do 3 godine - besplatno

Boravišna taksa se plaća na recepciji.

POSEBNA NAPOMENA:
Za uplatu u celosti odobrava se 10% popusta.

NAČIN PLAĆANJA:
Do 6 mesečnih rata putem administrativne zabrane. Za organizovane grupe postoji mogućnost dogovora oko plaćanja sa vlasnikom vile.

Kuća za odmor “Dobrodolac”
www.dobrodolac.com
e-mail: dobrodolac@gmail.com
telefon: 064 2876 224

петак, 8. јул 2011.

KRF - OSTRVO ODMORA, PROVODA I ISTORIJE (iz mog ugla)

Učesnici ovogodišnjih „Susreta zdravlja" koje je od 19. do 25. juna, tradicionalno, po šesnaesti put, organizovao Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, sa Krfa, gde se odvijala ova manifestacija, vratili su se ogorčeni i razočarani. Smeštaj, hrana, kao i sportski tereni nisu odgovarali onome što je dogovoreno, odnosno što je po ugovoru učesnicima ove manifestacije, turistička agencija „Victory travel" iz Beograda Sindikatu zdravstva bila dužna da obezbedi.

Celokupnu izjavu o detaljima prevare koju je za “Sindikalni poverenik” dao predsednik našeg Sindikata Zoran dr Savić možete pročitati na sajtu Sindikata.
Za sada ne bih da govorim o tome ko je sve kriv za ovakav razvoj događaja, ali se nadam da ću kao član Nadzornog odbora Sindikata imati priliku da učestvujem u radu organa koji će ozbiljno razmotriti ko je za šta i u kojem delu kriv za neispunjenje onoga što je dogovoreno. Svakako je potrebno tražiti odgovornost Predsedništva Sindikata i Organizacionog odbora.
Moj prvi utisak je da se posle višegodišnjih nastojanja da se promeni destinacija održavanja ove naše manifestacije neki pojedinci uopšte nisu potrudili da sve ovo uspe!!!
Ne znam samo kako je službena delegacija našeg Sindikata pristala na bajkovitu ponudu ove agencije, koja je na kraju poprimila oblik tragedije.
Najviše žalim za tim što su oni koji su prvi put došli u Grčku stvorili veoma lošu sliku o Krfu.
Kavos je apsolutno najjužniji i najružniji deo ovog prelepog ostrva.

Svoj odmor na Krfu, posle “drame” u Kavosu, nastavio sam u Dasiji gde sam sa porodicom proveo predivnih deset dana.
Krf je veliko ostrvo i za uobičajenih 10-15 dana sigurno ne može sve da se obiđe. Mi nismo uspeli ni pola plaža da vidimo, a svaki dan smo špartali Krfom - nešto je moralo da ostane za drugi put. Kola ili barem motor su obavezni - bez toga se ne može videti ni delić onoga što nudi ostrvo.
Za početak tu je veliki grad istog imena koji nije samo turističko mesto već živi cele godine, sa 2 velika utvrđenja i tipičnim uskim mediteranskim ulicama, trgovima, parkom i čuvenom crkvicom na ostrvcetu malo izvan grada.


Preko puta grada je ostrvo Vido i plava grobnica, a mnogo informacija o potresnom stradanju srpske vojske može se saznati u muzeju - srpskoj kući koja je blizu centra. Sam grad Krf, iako zanimljiv za izlaske nije zanimljiv za smeštaj zbog nepostojanja plaže i velike gužve radnim danom.


Dasija, što u prevodu znači šuma, je puna bujnog zelenila. Ima odličnu dugu šljunkovitu plažu, manji deo peščani, zgodnu za prepodnevno kupanje pošto je na istočnoj strani , a ako neko hoće da popodne provede na plaži do samog zalaska sunca - zapadna obala je na petnaestak minuta vožnje. Pošto je Dasija približno na polovini ostrva odlična je kao baza, a i do glavnog grada se stiže za desetak minuta. Dasijom dominira veliki hotel Chandris, i dobar deo plaže pripada njemu. U grčkoj to naravno ne znači da je plaža zatvorena za ostale, naprotiv svi su dobrodošli.


U neposrednoj blizini Dasije su Guvija, mesto gde se iskrcala srpska vojska za vreme I svetskog rata, pravo turističko mestašce sa puno kafića, restorana i butika i Ipsos omiljeno mesto mladih, puno kafića i diskoteka. U oba ova mesta plaže su šljunkovite.
Istočnu obalu, severno od grada Krfa, krasi još i Pantokrator, najviši vrh na ostrvu sa koga je prelep pogled. Na samom vrhu nalazi se manastir.
Nama najlepša plaža u ovom delu Krfa bila je u mestu Barbati. Ovo je lepa i duga šljunkovita plaža, koju u pozadini krasi zelenilo. Među prvima je dobila plavu zastavicu (čisto more). Na samoj obali nalazi se nekoliko kafića i restorana.
Svakako treba pomenuti veoma lepe šljunkovite plažice u mestima Nisaki, Agni, Kalami, Koulura, Kerasija i Agios Stefanos.


Na severu ostrva nalazi se simpatično mesto Kasiopi, koje je ruku na srce i lepše od Dasije, ali mu je mana što je dalje od glavnog grada. Ova primorska luka podseća na Dalmaciju. Mesto sa mnogo taverni ima lepe šljunkovite plažice u stenovitim uvalama. U večernjim satima je veoma lepo i može da se čuje živa grčka muzika.


Severnu obalu ostrva krase takođe mesta Kalamaki, gde se nalazi duga peščana plaža koju karakteriše jako plitko more i Sidari - “zaliv ljubavi” gde su vetar i voda stvorili neobične glinene stene koje zadivljuju posetioce.


Zapadna obala je priča za sebe. Paleokastrica je divno mesto koje krase brojne uvale sa šljunkovitim plažama. U jednoj od uvala, nalazi se “La grota” bar, gde je more zelene boje. Postoje ležaljke i skakaonice u steni. Ima mnogo pećina i podzemnih voda. Prelep pogled na celu Paleokastricu je iz mesta Lakones, tj. lokala “Golden fox”, gde se nalazi bazen sa kafićem i restoranom.


U mestu Glifada se nalazi duga peščana plaža koju krasi plitko more nekoliko desetina metara. “Aloha” bar je veoma popularan među mladima, pošto se prave žurke i tokom dana.
Pelekas je mesto gde postoji lepa peščana plaža i selo na samom vrhu stene. Na vrhu Pelekasa, nalazi se “Kajzers tron” odakle se pruža prelep pogled na istočnu obalu (grad Krf, ostrvo Vido...), a na zapadnoj nezaobilazan zalazak Sunca.
Agios Gordis je lepo turističko mesto (restorani, prodavnice suvenira, butici) sa dugom peščanom plažom. Na samom kraju plaže nalazi se taverna “Theodoris” čiji je vlasnik Fotis koji priča srpski i voli da ugosti goste iz naše zemlje, za koju ga vezuju lepe uspomene.


Na Krfu ima još toga da se vidi - letnjikovac austrijske princeze Sisi, aqua park, popularno šetalište Liston, Pontikonisi – Mišje ostrvo...Kakve god plaže da volite, manje veće, kamenje, šljunak pesak, dug ili kratak plićak, sve to se može naći na Krfu. Kad se na to doda krajnje prijateljski odnos meštana prema posetiocima iz Srbije, ovom ostrvu je teško odoleti!
Ono što svakako morate probati na Krfu su “kum kvat” voćkice, koje rastu samo na ovom ostrvu i od kojih se pravi prelepo slatko i divan liker, a što se tiče specijaliteta u tavernama, pored nezaobilaznih girosa i suvlakija, svakako probajte tortiljice “zimaria”, sočno svinjsko meso u foliji koje se vrti “kontosuvli”, flambirani sir “saganaki”, fetu u foliji “feta furuno” i paprike sa sirom “piperja me tiri”!!!