петак, 30. септембар 2011.

DRINSKA AVANTURA

Današnji broj "Somborskih novina" na strani 13 donosi tekst o rekreativnom boravku članova naše SO u "Drinskoj oazi" u mestu Velika Reka. Postanite deo našeg Sindikata. Mi možemo ono o čemu drugi Sindikati samo pričaju. Ipak je bitno...

четвртак, 29. септембар 2011.

ZAJEDNO U BORBU!

Povodom Predloga zakona o izmenama i dopunama
Zakona o platama u državnim organima i javnim službama održan sastanak u Ministarstvu zdravlja, 26. septembra 2011. godine.
Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra Zorica Pavlović sa saradnicima i predstavnici reprezentativnih sindikati u zdravstvu.
Naš Sindikat predstavljali su predsednik Zoran Savić, Dunja Civrić,Radmila Obrenović i Jelena Govedarica.
Predsednik Sindikata Zoran Savić izneo je stav Sindikata da je predlog Zakona neprihvaljiv i isti obrazložio. To je i zajednički stav svih reprezentativnih sindikata.
Posebno je ukazano da je Vlada Republike Srbije utvrdila predlog Zakona a da prethodno nije konsultovala reprezentativne sindikate niti je razmatran na Socijalno ekonomskom savetu.
Sindikat zahteva da se Zakon povuče iz skupštinske procedure dok se Socijalno ekonomskog savet Republike Srbije ne izjasni o Zakonu, a što je u skladu i sa potpisanim Socijalno ekonomskim sporazumom za 2011. godinu.
Ostale informacije i pisma upućena narodnoj Skupštini i članovima socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije možete videti ovde.
O daljim aktivnostima Sindikata bićete blagovremeno informisani.

недеља, 25. септембар 2011.

ČLANAK U "SOMBORSKIM"

U "Somborskim novinama" od petka 23. septembra objavljen je tekst o zahtevima reprezentativnih Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srbije upućenim Vladi Srbije.

понедељак, 19. септембар 2011.

Održan sastanak u Ministarstvu zdravlja

U Ministarstvu zdravlja je 15. septembra 2011. godine održan sastanak, kojem su prisustvovali ministar prof. dr Zoran Stanković, pomoćnica ministra Zorica Pavlović sa saradnicima i reprezentativni sindikati. Pored ostalog, razgovaralo se i o instrukciji koju je Ministarstvo zdravlja uputilo direktorima ustanova zdravstva za izradu kolektivnih ugovora kod poslodavca.

Na pitanje predsednika Sindikata, dr Zorana Savića, da li kolektivni ugovor kod poslodavca treba da sadrži odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom, pomoćnica ministra Zorica Pavlović je odgovorila:

"Treba da sadrži odredbe Posebnog kolektivnog ugovora i to izvorno, odnosno autentična rešenja kako su data u PKU".

Polazeći od iznetog, kolektivnim ugovorom kod poslodavca na potpun način se uređuju prava, obaveze, odgovornost i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora, s tim što se izvorno prenose rešenja, odnosno odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove čiji je osnivač Repubika Srbija sa proširenim dejstvom.

UVEĆANJE ZARADA I JUBILARNE NAGRADE

Kako prenosi sajt Sindikata www.zdravko.org.rs, reprezentativni sindikati u oblasti zdravstva su uputili pismo Vladi Srbije sledeće sadržine:

Reprezentativni sidnikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije


Z A H T E V A J U

1. Da se rebalansom budžeta Republike Srbije za 2011. godinu obezbede sredstva za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srbije najmanje u visini od 8%, uz isplatu zarade za oktobar 2011. godine.

2. Da se obezbede sredstva za isplatu jubilarnih nagrada, pored iznosa planiranih za 2011. godinu i sredstva za isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu čija je isplata prolongirana Zakonom o budžetu (za ove godine) i drugih prava iz PKU.

Podsećamo Vas da:

  • Zarade u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu povećavane od septembra 2008. godine do 2011. godine i da su u tom periodu zarade relano opale za oko 30%;
  • Godišnja stopa inflacije u 2011. godini, zaključno sa avgustom iznosi 10,5%;
  • Prosečnom zaradom od 39.000 dinara može da se pokrije samo 70% prosečne potrošačke korpe u Republici Srbiji;
  • Je Vlada Republike Srbije svojim predlogom Protokola za 2011. godinu predvidela isplatu jubilarnih nagrada u visini od 0,7 milijardi dinara, sa čijom isplatom je trebalo da započne od jula o.g.


четвртак, 15. септембар 2011.

Održan sastanak predsednika Okružnih odbora

Sastanak predsednika okružnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije – sa teritorije Vojvodine, radi dogovora o predstojećim aktivnostima Pokrajinskog odbora, održan je 12. septembra 2011. godine u Novom Sadu.


dr Dunja Civrić, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, informisala je prisutne o održanoj sednici Predsedništva Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i upoznala ih sa predstojećim aktivnostima Pokrajinskog odbora utvrdjenim na seminaru održanom na Kelebiji juna 2011. godine.

Predsednici okružnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije – sa teritorije Vojvodine predočili su situacije u svojim sredinama oko zaključivanja kolektivnih ugovora kod poslodavaca.

U Pokrajinskom odboru Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine u toku je ažuriranje podataka o broju članova Sindikata i broju zaposlenih u ustanovama.

Naredna sednica POS-a trebalo bi da se održi 10. oktobra 2011. godine.

четвртак, 8. септембар 2011.

SINDIKAT ZATRAŽIO HITAN SASTANAK

Predsednik našeg Sindikata Zoran dr Savić uputio je Ministru zdravlja prof.dr Zoranu Stankoviću pismo sledećeg sadržaja:

"Poštovani, povodom date instrukcije direktorima ustanova zdravstva, br. 110-00321/2011-20 od 24. avgusta 2011. godine, u vezi izrade kolektivnih ugovora kod poslodavaca za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ukazuje sledeće:
1. Prestankom važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom, Kolektivni ugovor kod poslodavca gubi svoj smisao ako se njime ne uređuju sva prava, obaveze, odgovornosti i međusobni odnosi učesnika, a na "mala vrata" se uvodi pravilnik o radu;
2. Podsećam Vas da smo na donošenje Posebnog kolektivnog ugovora čekali osam godina. Šta bi se desilo da nismo imali Pojedinačne kolektivne ugovore ( sada Kolektivni ugovor kod poslodavca)? I Vama i nama je jasno da bi se sva prava, obaveze odgovornosti i međusobne obaveze regulisali pravilnikom o radu. Da li je to namera Ministarstva zdravlja?
3. Više puta do sada Sindikat je zahtevao i obrazložio potrebu da se u postupku kolektivnog pregovaranja, odnosno kolektivnim ugovorom kod poslodavca uređuju sva prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i međusobni odnosi učesnika kolektivnog ugovora, što znači da je za Sindikat neprihvatljiv deo instrukcije koji upućuje da se kolektivnim ugovorom kod poslodavca uređuju: "samo ona pitanja koja nisu uređena Zakonom, odnosno koja nisu uređena Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija" sa proširenim dejstvom;
4. Smatramo da se ovim delom preporuke uskraćuje pravo na kolektivno pregovaranje kod poslodavca, a pre svega uskraćuje potreba da se kolektivnim ugovorom kod poslodavca na potpun način uređuju prava, obaveze, odgovornost i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora;
5. Opšti kolektivni ugovor je prestao da važi i nema pregovora o novom.Poseban kolektivni ugovor za zdravstvo se primenjuje više od 15 meseci, a u postupku su pregovori za zaključivanje brojnih kolektivnih ugovora kod poslodavca u ustanovama zdravstva, što još jednom potvrđuje potrebu uređivanja celine međusobnih odnosa učesnika ovog kolektivnog ugovora. U suprotnom, odnosno prestankom važenja Posebnog kolektivnog ugovora, prestaju za poslodavca obaveze primene čime zaposleni gube kontinuitet prava, što je nedopustivo za Sindikat;
6. Svi kolektivni ugovori kod poslodavca u drugim granama, grupama ili delatnostima su potpisani na način kao što to predlaže Sindikat za zaključivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca u ustanovama zdravstva. Ovakvim Vašim predlogom diskriminisano je naše članstvo odnosno zaposleni u zdravstvu;
7. Saglasno Zakonu o radu već su zaključeni kolektivni ugovori kod poslodavaca u jednom broju zdravstvenih ustanova i primenjuju se što i Vi potvrđujete, a uređena su sva pitanja kolektivnog pregovaranja, pa Sindikat ne vidi razlog da se na takav način ne zaključe svi kolektivni ugovori kod poslodavca u ustanovama zdravstva;
8. Predlažemo hitno održavanje sastanka vezano za postupanje i zaključivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca u ustanovama zdravstva, kao i za primenu i autentično tumačenje odredbi Posebnog kolektivnog ugovora čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom, i za druga pitanja radno - pravnog i socijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu."

уторак, 6. септембар 2011.

RAJ U "DRINSKOJ OAZI"

O lepoti reke Drine ispisano je mnogo redova u književnosti, pesmama i turističkim katalozima, ali za potpun doživljaj njenih čari neophodno je doći na njene obale i uživati. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, očuvanoj prirodnoj sredini i tradicionalnom gostoprimstvu stanovništva, seoski turizam u Podrinju i malozvorničkoj opštini razvija se iz godine u godinu.


Proteklog vikenda, kao što je i najavljeno, grupa rekreativaca članova našeg Sindikata boravila je na odmoru u mestu Velika Reka. Ako krenete poznatim magistralnim putem Šabac – Loznica - Mali Zvornik - Bajina Bašta, na 17 - tom kilometru od Malog Zvornika ka Ljuboviji, tik uz magistralu u selu Velika Reka, naićićete na "Drinsku oazu". Divno mesto namenjeno ljubiteljima odmora i ribolova, 3km od živog toka reke Drine sa prosečnom dubinom vode od 8m, koji mogu uživati na najlepšoj obali Drinskog Zvorničkog jezera.


Objekat ima četiri kombinovane sobe i može da primi 12 osoba, dve-tri porodice. Kompleks se nalazi na površini od 20ari, podzidana je obala u širini placa, izgrađeno pristanište za sportski čamac koji se koristi za ribolov ili vožnju Drinom.
Smeštaj je udoban u apartmanu i spavaćim sobama sa francuskim ležajevima i pogledom na jezero. Uz smeštaj, gostima je na raspolaganju opremljena kuhinja sa trpezarijom i posuđem, dnevni boravak sa televizorom, velika natkrivena terasa, otvoreni bazen, đakuzi, spoljni tuš, ležaljke, suncobran, ljuljaška, kao i pečenjara sa svim sadržajima i opremom.