петак, 28. октобар 2011.

NAJNOVIJA VEST - NIJE BAŠ SVE TAKO CRNO?!

Smanjenja plata zdravstvenih radnika neće biti, dogovoreno na sastanku ministra Zorana Stankovića i sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Stanković je, posle sastanka s predstavnicima reprezentativnih sindikata, rekao da priča o smanjenju plata "ne stoji", a novim zakonom će se urediti da zarada može biti smanjena samo onima koji ne ispune normu, i to do 10 odsto.
"Licima koja ispune normu neće biti smanjena plata", rekao je Stanković i dodao da je dogovoreno da novi zakon počne da se primenjuje od 1. jula naredne godine.

Jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, kako je naveo Stanković, biće isplaćene u novembru, nagrade za 2011. u januaru naredne godine, a za 2012. onako kako je planom i predviđeno.

Na sastanku ministra sa sindikatima bilo je reči i o nepoštovanju kolektivnih ugovora od strane direktora zdravstvenih institucija. "Direktorima koji ne budu potpisali kolektivne ugovore sa pojedincima neće se isplaćivati nadležnosti za plate", rekao je Stanković.

Ministar je dodao da je s predstavnicima sindikata razgovarao i o povećanju njihovih plata. Prema njegovim rečima, plate zaposlenih u zdravstvu su na sedmom ili osmom mestu u državnom sistemu, što je, kako je ocenio, nedopustivo.
Sačekaćemo zvanično saopštenje predsednika našeg Sindikata dr Zorana Savića kako bi saznali detalje sa današnjeg sastanka u Vladi Srbije.

уторак, 25. октобар 2011.

ZDRAVSTVENI RADNICI BAHATI I BEZOBRAZNI?!

Oko 2.000 članova Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije protestovalo je danas u centru Beograda, zahtevajući između ostalog povećanje zarada, tako da prosečna plata u zdravstvu bude u vrednosti prosečne potrošačke korpe.
Članovi Sindikata nosili su transparente: "Šta je sa tenderom za vakcine?","Greh je ubijati, zato nas mrcvare", "Opet imamo izbore, ali nemamo izbora"...
Došli su iz cele Srbije kako bi se borili za veće plate i bolje uslove rada.
Predstavnici našeg Sindikata su svoje zahteve predali na pisarnici Vlade Srbije, gde im je rečeno da danas nema ko sa njima da razgovara i da će ih u petak u 13 časova primiti ministar zdravlja Zoran Stanković.

Nakon sastanka sa resornim ministrom Sindikat će odlučiti o daljim koracima.
Zahtevi našeg Sindikata su da se iz skupštinske procedure povuče Zakon o izmenama i dopunama zakona o platama u državnim organima i javnim službama, poštovanje Socijlno-ekonomskog sporazuma i izjašnjavanje Socijalno-ekonomskog saveta Srbije o propisima koji utiču na materijalno-socijalni položaj zaposlenih.
Zatim, Sindikat traži zaštitu prava zaposlenih na dostojanstven stručan rad i građana da budu lečeni po pravilima struke, kao i potisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Srbiji.
Protesna kolona je u 11.30 časova krenula sa Trga Nikole Pašića ka Vladi Srbije u Nemanjinoj ulici.
Oko 12 časova su članovi našeg Sindikata stigli do Vlade Srbije.

U pojedinim medijima objavljeno je da je protest „politički obojen“.
Ukoliko Vlada ne ispuni zahteve, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavljuje štrajk upozorenja. Taj štrajk podrazumeva svakodnevnu obustavu rada u trajanju od sat vremena. Tokom obustave biće deljen propagandni materijal.
Krajnje SRAMOTNA je izjava članova Vlade Srbije, koju su preneli naši predstavnici, da su zdravstveni radnici bahati i bezobrazni.
A nije bezobrazno to gospodo ministri što niko iz Vlade nije našao za shodno da primi predstavnike delatnosti koja brine o zdravlju stanovništva.
Ne znam samo gde se leče "gospoda" ministri!!!
Zato je Vlada danas dobila i DRUGI ŽUTI KARTON.

петак, 21. октобар 2011.

PROTESTI GLAVNA TEMA SEDNICE

Danas je u sali za sastanke na Grudnom odeljenju, sa početkom u 12 časova, održana 13. sednica IO naše Sindikalne organizacije, uz prisustvo 17 članova odbora.
Pored informacija o protestnim aktivnostima, predsednik je obavestio članove IO o aktivnostima između dve sednice i održanim sastancima POS i ROS. Na dnevnom redu su još bila tekuća pitanja.
Vidna je uznemirenost svih članova IO novim merama koje nam priprema MMF i Vlada Srbije. Čaša nezadovoljstva zaposlenih, kako u našoj tako i u ustanovama širom Srbije, se polako preliva.
Nakon jučerašnjeg skupa u Beogradu održana je proširena sednica Republičkog odbora na kojoj je odlučeno da se održi VELIKI PROTEST 25. oktobra u 11 sati na Trgu Nikole Pašića. Ukoliko ni to ne dovede do rezultata pristupiće se štrajku upozorenja, a potom će se odlučiti o daljim metodama sindikalne borbe.
Odlučeno je da svi članovi IO naše SO, ili njihove zamene, učestvuju u protestu koji sledi.
U utorak 25. oktobra autobus za Beograd polazi iz Sombora u 06.30 časova.
Još jednom pozivamo sve one kojima radne obaveze dozvoljavaju da neizostavno uzmu učešća u odbrani dostojanstva.

четвртак, 20. октобар 2011.

PRVI ŽUTI KARTON VLADI

Na današnjoj proširenoj sednici Republičkog odbora našeg Sindikata, održanoj ispred zdanja u Nemanjinoj 11, sa početkom u PET DO DVANAEST, Vladi Republike Srbije su uručeni ZAHTEVI, ali i dodeljen prvi ŽUTI KARTON.
Pošto naše predstavnike nije niko primio od članova Vlade, nastavljen je sastanak u prostorijama Sindikata. Utvrđeni su detalji oko održavanja MASOVNOG PROTESTA u utorak 25. oktobra.

недеља, 16. октобар 2011.

1991. - 2011. година ***** 20 ГОДИНА ОД УСВАЈАЊА ПРВОГ СТАТУТА

Наш Синдикат постоји од 1978. године (до тада Синдикат друштвених делатности). Статус правног лица има од 28. августа 1991. године - Синдикат радника здравства и социјалне заштите Србије.
28. фебруара 2001. године промењен је назив у Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије. У протеклом двадесетогодишњем периоду одржана су три редовна заседања Скупштине Синдиката, три ванредне Скупштине и један Конгрес Синдиката.
Усвојени су:
1. Статути
-15. октобар 1991. године - ДАН СИНДИКАТА
-18. октобар 1997. године
-12. новембар 1998. године
- 29. март 2001. године
- 05. јун 2010. године
2. Програмска начела
3. Кодекс понашања
4. Правилник о материјално-финансијском пословању РОС
5. Правилник о додели материјално-финансијске помоћи члановима Синдиката из средстава Републичког одбора
6. Бројни правилници, пословници и друга акта о раду радних тела и органа Синдиката

На основу права из ПКУ, право на превентивно-рекреативне одморе остварило је преко 12.000 запослених.
Из средстава РОС остварило је једнократну материјалну помоћ преко 10.000 чланова Синдиката.
Организовано је 16 Сусрета здравља на којима је учествовало преко 30.000 чланова.
Чланица смо Public Service Internacional i EPS-u.
Најбројнији смо Синдикат у делатности здравства са око 70.000 чланова, а све бројнији смо и у делатности социјалне заштите.
Од оснивања Синдиката, наш Синдикат је репрезентативан и једини потписник првог и другог Посебног колективног уговора за здравствену делатност у Републици Србији.

У суботу 15. октобра у Бањи Врујци пригодном свечаношћу обележен је овај јубилеј.
Дани који су пред нама када треба да се изборимо за своју егзистенцију престављаће велики изазов за наш Синдикат.

субота, 15. октобар 2011.

П Р О Г Л А С













ШТА ИМАМО
НИСКЕ ПЛАТЕ
НЕЗАДОВОЉНЕ ПАЦИЈЕНТЕ
НЕПОШТОВАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

ШТА НАМ ДИКТИРА ВЛАДА
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ММФ:

СМАЊЕЊЕ ПЛАТА ЗА 30%
УСКРАЋИВАЊЕ ПРАВА ПАЦИЈЕНАТА ДА БУДЕ СТРУЧНО ЛЕЧЕН
УГРОЖАВАЊЕ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ ПАЦИЈЕНАТА И ЗАПОСЛЕНИХ

ШТА ХОЋЕМО
ПОВЛАЧЕЊЕ ЗАКОНА О ПЛАТАМА
ПРАВО НА ДОСТОЈАНСТВЕН СТРУЧНИ РАД
ЗАДОВОЉНЕ ПАЦИЈЕНТЕ И ЗАПОСЛЕНЕ
ПОШТОВАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

ШТРАЈКОМ ЋЕМО БРАНИТИ ПРАВО ПАЦИЈЕНАТА И ЗАПОСЛЕНИХ НА ЛЕЧЕЊЕ ПО ПРАВИЛИМА СТРУКЕ А НЕ ПО ДИРЕКТИВИ ММФ-а!!!...

ИЗБОРИ СУ ПРЕД НАМА... БИРАЈМО НАЈСПОСОБНИЈЕ...

P R O T E S T U P O Z O R E NJ A!!!!


Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije na sednici odžanoj 14. oktobra 2011. godine jednoglasno je doneo odluku o odžavanju PROTESTA UPOZORENJA 20. oktobra 2011. godine ispred Vlade Republike Srbije sa početkom u PET DO DVANAEST časova.
ZAŠTO PROTESTUJEMO
Ne damo da pacijenti dva puta plaćaju zdravstvenu uslugu
Ne dozvoljavamo dalje smanjenje i onako niskih plata
Ne dozvoljavamo da reforma zdravstva ide isključivo preko leđa zaposlenih u zdravstvu
Tržimo racionalnu i pravičnu raspodelu para
Zahtevamo isplatu prava iz Kolektivnog ugovora
Postavljamo pitanje trošenja milijardi sredstava za javne nabavke, tendere, vakcine ...
Protestujemo zbog sistemskog uskraćenja prava pacijentima na lečenje a doktorima na dostojanstveno obavljanje zdravstvene delatnosti
Ne dozvoljavamo da posvađaju pacijente i doktore – prava pacijentima ne uskraćuju doktori već svima nametnuti sistem


Rukovodstvo Sindikata očekuje angažovanje ČLANSTVA SINDIKATA I PODRŠKU SVIH ZAPOSLENIH I PACIJENATA!!!

петак, 14. октобар 2011.

NE DAMO DA NAM SE SMANJE PLATE!!!!!!

Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije na današnjoj sednici doneo jednoglasnu odluku o održavanju PROTESTA UPOZORENJA dana 20. oktobra (četvrtak) u PET DO DVANAEST časova ispred Vlade Republike Srbije!!!
U slučaju neispunjavanja zahteva Sindikata da se izmene i dopune Zakona o platama povuku iz skupštinske procedure, naredni MASOVNI PROTEST održaće se 25. oktobra!!!
POZIVAMO SVE ZAPOSLENE U ZDRAVSTVU DA STANU U ODBRANU SVOJE EGZISTENCIJE!!!

понедељак, 10. октобар 2011.

Treća sednica POS

Danas je u Melencima u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja "Rusanda", nakon višemesečne pauze, Pokrajinski odbor Sindikata nastavio sa svojim aktivnostima.
Sednici su pored članova Pokrajinskog, Nadzornog odbora i Statutarne komisije Sindikata ZZSZ Vojvodine prisustvovali i članovi Srednje-banatskog okružnog odbora, članovi predsedništva Južno-bačkog okruga, članovi Komisije za preventivno-rekreativne odmore Sindikata i doskorašnja predsednica našeg Sindikata, sada potpredsednica SSSS, Branislava dr Plančak.
Nakon kratke promocije ljubaznih domaćina Banje "Rusanda" usledio je službeni deo sednice, kojim je dominirala tema izmena i dopuna Zakona o platama zaposlenih u državnim organima i javnim službama. Sindikat je krajem prošle godine sprečio da se pomenute izmene i dopune nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije. Sada je najavljeno iz Ministarstva zdravlja stavljanje spornih izmena i dopuna na dnevni red po hitnom postupku jer se "mora" pošto to navodno zahteva MMF.
Izmene i dopune su neprihvatljive za Sindikat, naročito na ovakav način mimo dogovorene procedure i pribavljanja mišljenja Socioekonomskog saveta. Neprihvatljive su iz razloga što bi se, prema svim dostupnim informacijama, dobar deo zaposlenih suočio sa nominalnim smanjenjem zarade nakon nekoliko godina posrtanja realne vrednosti primanja.
U diskusiji su učesvovali Daribor Stjepanović, Milena Nikolić i Vojislav Živković koji je predložio da se na sajtu našeg Sindikata objavi jedna analiza zašto smo protiv KAPITACIJE i koliko će nas to pogoditi.


Zauzet je jedinstven stav Pokrajinskog odbora da se preduzmu sve zakonom predviđene mere u odbrani naših zarada. Takav stav će svi naši predstavnici zastupati na sednici Republičkog odbora 15. oktobra u Banji Vrujci.
Očekujemo da zaposleni masovno uzmu učešće u odbrani svojih teško stečenih prava.
Razgovaralo se i o kolektivnim ugovorima kod Poslodavca, kriterijumima za utvrđivanje radnih mesta sa povećanim rizikom, načinima za masovno uključenje i prepoznavanje interesa mladih u Sindikatu, reformi sindikalnog solidarnog osiguranja, prevetivno-rekreativnim odmorima.
Obavešteni smo da je Predsedništvo Sindikata donelo odluku o zapošljavanju pravnika sa najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti radnog prava.
Zapadno-bački okrug, pored Severno-bačkog već nekoliko godina insistira na ovome.
Doneta je odluka o formiranju tima za informisanje članstva.
Proces koji je pred nama zahteva učešće Sindikata u svemu, a ne da nam neko kroji kapu.
Imperativ će svakako biti zaštita interesa zaposlenih. Sindikat mora davati ideje na koji način se određena sredstva mogu raspodeliti.
Doćemo u situaciju da branimo plate koje imamo, a ne da tražimo veće.
Ono što će u narednom periodu biti jedan od glavnih zadataka našeg Sindikata jeste insistiranje na traženju rešenja za nemedicinski kadar i uspostavljanje adekvatnog raspona koeficijenata.
Ohrabruje činjenica da mi konačno zvučimo kao ozbiljan Sindikat, samo da još teoriju pretvorimo u praksu i da u narednom periodu pokažemo ono zbog čega postojimo!

субота, 8. октобар 2011.

ZIMNICA U PONUDI

Polo Čačak u saradnji sa MGD distribucijom organizuje prodaju zimnice na četiri mesečne rate po izuzetno povoljnim cenama.
"FRIKOM" a.d., industrija smrznute hrane, takođe je poslala svoju ponudu na tri mesečne rate.

Trenutno su u ponudi: krompir, pasulj, brašno i testenina.
Ukoliko na neka odeljenja nisu stigle pomenute ponude javite se u prostorije Sindikata.

NOVO - VEOMA POVOLJNO!!!

Od utorka 11. oktobra u ponudi PATIKE (nike air max), TRENERKE (nike, adidas) i MAJICE (nike, converse). Muška, ženska i dečija sportska oprema po veoma povoljnim cenama.



Plaćanje je na 2 rate, a uzorke možete videti u kancelariji Sindikata.

недеља, 2. октобар 2011.

SINDIKAT I POLITIKA!?

Savez samostalnih sindikata Srbije i Srpska napredna stranka saglasili su se na sastanku održanom 28. septembra da se rešenje izlaska zemlje iz krize mora rešavati dijalogom svih aktera društva, kako bi socijalni i materijalni položaj zaposlenih bio poboljšan, a privreda krenula u oporavak.
Na sastanku, održanom u prostorijama SSSS, ukazano je je da je položaj zaposlenih i svih građana Srbije izuzetno težak, da su zarade niske, cene osnovnih životnih namirnica rastu, broj nezaposlenih se uvećava, postojeća radna mesta gase, dok se nova ne otvaraju. Uz to, prava zaposlenih su sa donošenjem svakog novog zakona sve manja.
Sindikat je, kako je ukazano, potreban u našem društvu kao partner koji će biti osnovni kritičar svih loših poteza i neophodan u rešavanju problema u privredi i ostvarivanju prava zaposlenih.
Zajednički cilj SSSS i Srpske napredne stranke jeste zaštita interesa države Srbije i svih njenih građana, posebno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je životno ugrožen.
Na sastanku je izražena uznemirenost i zabrinutost zbog nasilja protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora.
Zatraženo je da se zaštiti srpski narod na celoj teritoriji zemlje, kao i da se nastavi sa iznalaženjem konačnog rešenja i spreči dalja destabilizacija u toj pokrajini.

Počeo štrajk u Zdravstvenom centru Knjaževac

Više od polovine zaposlenih u Zdravstvenom centru Knjaževac juče je stupilo u generalni štrajk. Oni traže stvaranje uslova za normalan rad, isplatu svih zaostalih zarada i potraživanja prema dobavljačima, kao i utvrđivanje odgovornosti za stanje u kome se knjaževačko zdravstvo danas nalazi.
Sa druge strane, direktor dr Mikica Vidojević odgovornost prebacuje na Republički zavod zdravstvenog osiguranja, a štrajk smatra ''velikom političkom igrom''. Zaposleni će, tokom štrajka, poštovati minimum procesa rada i građani neće biti uskraćeni za osnovnu zdravstvenu zaštitu.