уторак, 31. јануар 2012.

Održana 15. sednica Odbora sindikalne organizacije

Danas je u sali za sastanke Grudnog odeljenja, sa početkom u 12 časova, održana 15. sednica Izvršnog odbora naše sindikalne organizacije.
Izvršena je analiza aktuelne situacije u zdravstvu i izraženo nezadovoljstvo i razočarenje ponovnim ćutanjem nakon donošenja Uredbe o korektivnom koeficijentu i izmena Zakona o platama, kao i mogućem političkom angažovanju SSSS.
Na dnevnom redu bio je izveštaj o aktivnostima između dve sednice, verifikacija novog člana IO, Susreti zdravlja i rekreativni odmori, prezentacija projekta „Ipak je bitno...“, određivanje visine poklon bona članicama SO za 8. mart i tekuća pitanja.
Članovi IO su iskazali zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom kod Opšte bolnice, uz kometare da se nadaju i da će se poštovati ono što je potpisano.
Iskazano je veliko nezadovoljstvo po pitanju isplate jubilarnih nagrada, za radnike koji su uslove stekli u periodu od 2005-2008 godine, a na osnovu Sporazuma Direktora i sindikalnih organizacija, kao i za radnike koji su uslov za jubilarnu nagradu stekli tokom 2009. i 2010. godine. Izdavanjem dodatne instrukcije RFZO i Ministarstva zdravlja isti radnici su izgubili pravo na isplatu jubilarne nagrade.
Odlukom članova IO određeno je da visina poklon bona za 8. mart bude u iznosu od 2.200,00 dinara.

Prijave za ovogodišnje 17. „Susrete zdravlja“ u Budvi, od 10 -16 juna vrše se kod Aleksandra Pavlovića ili u prostorijama Sindikata do 01. marta. Kotizaciju za učešće (144 eura) + putni trošak snosi svaki takmičar u celosti. Odlučeno je da se osvajačima medalja refundiraju svi troškovi. Naša SO će omogućiti svim učesnicima Susreta plaćanje na 7 mesečnih rata.
SO omogućila je odlazak za petoro svojih članova+dvoje iz Odbora na druženje medicinara Zapadno-bačkog okruga u Budimpešti od 10 – 11 marta (prijave lično u kancelariji Sindikata).
Odlazak u etno selo „Stanišići“ 28. aprila biće omogućeno za 10 članova SO (prijava lično u kancelariji Sindikata).
Rekreativni odmor u kompleksu „Drinska oaza“ ove godine obezbeđen je u dva termina. Od 28. 06. - 01. 07. i od 30. 08. - 02. 09. (produženi vikendi), u lepotama ovog kraja uživaće po 16 članova naše sindikalne organizacije (prijave lično u kancelariji Sindikata).

Sekretar SO Mirjana Maričić iznela je predlog Projekta „Ipak je bitno...“, čiji bi nosilac bio naš Sindikat, a partneri Opšta bolnica, Okružni odbor, POS i ROS. Opšti cilj projekta je podizanje svesti članova Sindikata o potrebi povećanja stepena znanja i primena istog u cilju poboljšanja kvaliteta života i rada. Ovim Projektom bile bi obuhvaćene tri aktivnosti: KULINARSKA RADIONICA „Bogatstvo ishrane“, RADIONICA „Koristimo računar“ i RADIONICA „Govorim i ja“. U narednih desetak dana članovi IO će u svojim radnim jedinicama sprovesti ANKETU o zainteresovanosti članova SO za ovakav vid edukacije, koji je naravno besplatan!!!
Dat je predlog da se održi sastanak na Hirurgiji gde se povećanjem broja članova u SO pojavila potreba za kooptiranjem jednog člana u IO.
Razmatrane su pristigle ponude za nabavku ogreva. Ove godine imamo tri dobavljača. STR „Bata“ - ugalj i tvrdo ogrevno drvo, plaćanje na 8 mesečnih rata (prijave kod Gordane Bajić), „Vojvodinašume“ – tvrdo i meko ogrevno drvo, plaćanje na 5 mesečnih rata (prijave kod Milana Zejaka) i „Peri-promet“ – tvrdo ogrevno drvo, plaćanje na 6 mesečnih rata (prijave kod Mirjane Maričić).

субота, 28. јануар 2012.

BUDVA DOMAĆIN 17. "SUSRETA ZDRAVLJA"

Republički odbor Sindikata doneo je odluku da se 17. "Susreti zdravlja" ove godine održe u Budvi (turističko naselje "Slovenska plaža"), od 10.-16. juna.
Kotizacija za učešće na Susretima iznosi 144 eura (plaćanje na više mesečnih rata). Svoje učešće možete prijaviti u kancelariji Sindikalne organizacije.

Turističko naselje "Slovenska plaža" - nalazi se na samoj obali mora. Naselje je zamišljeno kao jedinstvena celina i sastoji se iz tri dela: objekti za prijem gostiju, objekti za smeštaj gostiju i objekti za ishranu, sport i rekreaciju. 2540 ležaja u 754 sobe i 220 apartmana. Svaka soba/app ima kupatilo, TV, telefon, frižider, klimu, a većina soba/app ima i balkon. Sobe i apartmani su povezani uličicama, koje vode do glavne ulice Korzo. Naselje poseduje restorane, caffe barove, aperitiv barove, samoposlugu, bazene, stolove za stoni tenis, 14 teniskih terena, rekvizite za sportove na vodi i parking.

четвртак, 19. јануар 2012.

ZA LJUBITELJE PUTOVANJA

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u saradnji sa turističkom agencijom Euro Line Pekez iz Sombora organizuje ove godine nekoliko veoma interesantnih jednodnevnih i dvodnevnih putovanja za svoje članove.

Prvo u nizu putovanja je osmomartovsko druženje medicinara u BUDIMPEŠTI, od 10-11 marta 2012.

1. DAN - Polazak autobusa iz Sombora u 04,00 sati ispred Sokolskog doma. Putovanje do Budimpešte sa usputnim zadržavanjem po potrebi putnika. Obilazak grada sa stručnim vodičem: Budimska strana - Tvrđava, Vidikovac, Ribarski bastion, crkva Sv. Stefana ... Peštanska strana – Trg heroja, Parlament(ne ulazi se), Bazilika – ulazi se, Vaci ulica... Kraće slobodno vreme . Odlazak u hotel- 3*+, smeštaj. Veče predviđeno za fakultativni program- razgledanje Budimpešte noću – plovidba Dunavom uz zvuke Štrausovog valcera i uz čašicu šampanjca. Odlazak na čardu- fakultativno-večera – slobodno vreme uz muziku... Povratak u hotel. Noćenje.
2. DAN - Doručak. Nakon doručka slobodno vreme u centru Budimpešte ili FAKULTATIVNO polazak do Sent Andreje. Po dolasku razgledanje znamenitosti grada – Saborna i Požarevačka crkva, Srpski muzej (fakultativno), ostali pravoslavni sakralni objekti, trg V.S. Karadžića, rodne kuće Jaše Ignjatovića(ne ulazi se), Centralnog trga, , trg Cara Lazara, - slobodno vreme. U povratku odlazak do tržnog centra Campona - (fakultativno- akvarijum sa tropikarijumom) Polazak za Srbiju u 17,30 gde se stiže u kasnim večernjim satima.
Cena aranžmana je 40 eura (plaćanje na 4 polumesečne rate).
Više informacija o ovom putovanju možete videti ovde.

ETNO SELO „STANIŠIĆI“
28. april 2012.


Polazak u 05,00 sati sa dogovorenog mesta. Vožnja do graničnog prelaza Srbija – Bosna i Hercegovina uz usputnu pauzu. Dolazak do etno sela „Stanišići“ – turističko-ugostiteljski kompleks izgrađen u etno stilu - obuhvata konobu, restoran, apartmansko naselje, hotel „Pirg“ ...Obilazak manastira „Svetog Nikole“, zatim Kozje ćuprije koja predstavlja repliku sarajevske i razgledanje prostora oko jezgra gde je smešten amfiteatar sa letnjom pozornicom... Kraće slobodno vreme za individualni program.Povratak za Bijeljinu – moguća organizacija ručka. Kraći obilazak Bijeljine – poseta manastira-sedište zvorničke eparhije posvećenog Sv. Vasiliju Ostroškom (koji je osveštan 12.maja 2001. godine u spomen na dve hiljade godina hrišćanstva). Kraće slobodno vreme za individualni program. Povratak u kasnim večernjim satima ( do 24,00 sata).
Cena aranžmana: 1.590,00 dinara (plaćanje na više rata do polaska)
U CENU JE URAČUNATO:
-prevoz autobusom (klima, audio i video oprema...), -organizacija i pratilac grupe, lokalni stručni vodič u Bijeljini.
U CENU NIJE URAČUNATO:
- individualni troškovi ,osiguranje putnika – 200,00 dinara,za lica preko 65 godina 400,00 dinara, -ručak-meni,(ragu čorba,teletina ispod saća, salata,hleb+ 1 piće sok ili pivo; – 10 eura – plaća se na licu mesta) i ostalo nenavedeno.

DVORCI VOJVODINE
18. septembar 2012.


Pođite s nama na putovanje kroz vreme i prostor. Upoznaćemo vas sa minulim
vremenima, grandioznim velelepnim građevinama koje su nekada predstavljale raskoš i moć jednog naroda. Nastajali su u periodu od XVIII do XX veka, a različiti stilovi gradnje i arhitekture upotpunjuju impresiju izazvanu i samim pogledom. Dvorce koji predstavljaju pravu riznicu turizma Vojvodine...
Program putovanja:
Polazak grupe u 07,30 sati ispred Sokolskog doma u Somboru .Vožnja do Kulpina. Obilazak dvoraca koji su prvobitno pripadali porodici Stratimirović, a kasnije su prodani Lazaru Dunđerskom. Smatra se da je manji dvorac sagradjen krajem 18. veka, a veći polovinom 19. veka. U većem se danas nalazi poljoprivredni muzej, čiji je obilazak takođe planiran. Oba su veoma znacajni kulturno-istorijski spomenici. Kraće slobodno vreme . Nastavak puta do Carske Bare - voznja brodom po Starom Begeju u trajanju od dva sata.- prirodni rezervat, gde ćete uz pratnju stručnog lica saznati podatke I zanimljivosti vezane za ovaj rezervat. Nakon vožnje je moguća organizacija ručka(fakultativa). Nastavak puta prema Bečeju- poseta dvorcu Fantast - zadužbina porodice Dunđerski, koji se nalazi na imanju od preko 65 hektara. U sklopu se nalazi kapela Sv.Đorda., ergela koja I dan danas živi sa legendom… Slobodno vreme – moguća vožnja kočijom, jahanje konja….Povratak za Sombor u večernjim satima.

Cena aranžmana: 1.880,00 dinara (plaćanje na više rata do polaska)
U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:
- prevoz autobusom (audio i video oprema, klima) na navedenoj relaciji,
- troškovi organizacije i pratilac puta,
- ulaznice – Kulpin,vožnja brodićem Carska bara,Fantast.
U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:
- individualni troškovi, ručak – 580,00 dinara – plaća se na licu mesta i ostalo nenavedeno.


Banja Eržebet – MORAHALOM + šoping u SEGEDINU - novembar 2012.

Morahalom-mali grad u Mađarskoj koji se dinamično razvija, nalazi se na 20 km od granice sa Srbijom i ima oko 5700 stanovnika. Banja Eržebet u Morahalomu sa svojih 13 bazena, sa lečilištem i wellness uslugama, infra i finskom saunom, i povoljnim cenama cele godine očekuje svoje goste. Voda koja stiže sa dubine od 660 metara topla je 39.5 stepeni Celzijusovih, sadrži alkali hloride i jod i služi za lečenje oboljenja kičme, reume mišića i lečenje ginekoloških problema. Ukupna površina bazena dostiže 2200 m2. Lekoviti bazeni pune se isključivo lekovitom vodom bez dodavanja hemikalija. Bazene čine privlačnim ugrađene hidromasaže za ramena i leđa, a pored toga tuš i vodopadi sa raznim elementima. Banja pruža mogućnost zabave, uživanja i dobrog provoda za sve uzraste, a za dobru hranu brine čarda koja se nalazi u sastavu banjskog kompleksa.
Segedin-najsunčaniji grad Mađarske, nalazi se svega 18 km od banje Morahalom. Sa svojim novootvorenim tržnim centrom ARKAD (H&M,C&A,ZARA, TOM TAILOR,LEVI'S,MARKS&SPENCER...) predstavlja veoma privlačnu destinaciju za one koji žele dobar šoping, po veoma povoljnim cenama.
Cena aranžmana: 1.050,00 dinara (plaćanje na više rata do polaska)

Polazak iz Sombora u 07:00 časova –stajalište kod Gradskog muzeja.. Vožnja do Subotice i nastavak putovanja ka Segedinu sa usputnim zadržavanjima na graničnim prelazima i potrebnim pauzama. Dolazak u Segedin – tržni centar ARKAD oko 10.00 časova. Slobodno vreme za shoping i ostale aktivnosti. Posle tri I po sata šopinga polazak ka Morahalomu i dolazak u banju Eržebet. Boravak u banjskom kompleksu. Kupanje u otvorenim i zatvorenim bazenima, jakuzzi bazenima, korišćenje saune, sobe za odmor... Boravak u banji do 20.00 časova. Dolazak u Sombor u kasnim večernjim časovima na mesto polaska.
CENA ARANŽMANA OBUHVATA: * Prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, audio i video oprema) na relaciji Sombor-Subotica-Segedin-Morahalom-Subotica-Sombor; * Usluge pratioca grupe i organizacija putovanja;
CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA: * Obavezno putno zdravstveno osiguranje (moguće plaćanje u agenciji-do 65 god.- 140.00 din., preko 65 god-270 din.)
* Doplata za celodnevno korišćenje termalnih bazena i korišćenje saune 5 eura pratiocu u autobusu.
* Individualne troškove i druge nepomenute usluge.
U sklopu kompleksa nalazi se čarda gde je moguć ručak.
Morahalom-banja Eržebet www.erzsebetfurdo.morahalom.hu Tržni centar ARKAD www.arkadszeged.hu

ОСМА СЕДНЦА РОС



У четвртак 26. јануара 2012. године биће одржана 8. седница Републичког одбора Синдиката.
Предлог Дневног реда можете видети овде.

недеља, 15. јануар 2012.

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR STUPA NA SNAGU

Kolektivni ugovor kod Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ Sombor, koji je zaključen dana 21. decembra 2011. godine, između Osnivača (Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine), Poslodavca (OB „Dr Radivoj Simonović“ Sombor) i reprezentativnih sindikata kod poslodavca, stupa na snagu 17. januara 2012. godine.

Ovim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, međusobni odnosi učesnika potpisnika ovog ugovora, kao i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavca, u skladu sa Zakonom o radu i ratifikovanim međunarodnim konvencijama u ovoj oblasti.

Ukratko, uređeni su postupak zasnivanja radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi, obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih, plaćeno odsustvo zaposlenih, bezbednost i zdravlje na radu, kolektivno osiguranje zaposlenih za slučaj smrti, povrede na radu, profesionalne bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i kolektivnog osiguranja u uvećanom iznosu za zaposlene koji rade na radnim mestima s povećanim rizikom, plata, dodaci na platu i druga primanja zaposlenih i uslovi za rad sindikata.

Kolektivni ugovor takođe reguliše pravo zaposlenih na obaveštavanje o svim pitanjima koja su od značaja za socijalno-ekonomski položaj, ostvarenje i zaštitu prava zaposlenih, prava i dužnosti u štrajku i mirno rešavanje sporova.

Kolektivni ugovor možete videti i preuzeti u rubrici ZAKONI I DOKUMENTI sa leve strane bloga.

четвртак, 12. јануар 2012.

NIŠTA BOLJE NEGO PRETHODNIH GODINA

Stigla nam je Nova 2012. godina, ne obećavajući ništa bolje nego prethodnih nekoliko obeleženih krizom u svakom pogledu. Deda Mraz iz Nemanjine baš nije bio široke ruke prema zaposlenima u zdravstvu. Umesto tražene Novogodišnje nagrade ili jednokratne pomoći poklonio nam je Uredbu. Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 29. decembra 2011. godine donela Uredbu o korektivnom koeficijentu, najvišem procentualnom uvećanju osnovne plate, kriterijumima i merilima za deo plate koji se ostvaruje po osnovu radnog učinka, kao i načinu obračuna plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Uredba je objavljena u Službenom glasniku broj 100/2011 i primenjivaće se od 1. jula 2012. Šta će Uredba doneti zaposlenima u zdravstvu,valjda je jasno svima. Šta ćemo mi uraditi po tom pitanju i dokle će trajati ovaj tajac, muk ili kako god da nazovete ovu sablasnu tišinu, ostaje da se vidi. Da li će zaposleni apatično i nezainteresovano posmatrati smanjivanje svojih plata i da li će Sindikat konačno naći načina da organizuje snažan otpor daljem srozavanju standarda zaposlenih u zdravstvu? Namerno kažem Sindikat jer je svrha postojanja ostalih "sindikata" u zdravstvu verovatno poznata jedino njihovim liderima. Iako su bili pozvani na zajedničko delovanje nisu bili spremni na masovne akcije. Nažalost i naš Sindikat će morati da prevaziđe brojne slabosti proistekle iz velikog broja sporednih likova koji već predugo zauzimaju mesta na koja bi trebalo da dođu neki novi glavni junaci, kao i lošeg rada sa članstvom kroz dugi period u brojnim sredinama. Kukanija i "mudro" konstatovanje da na proteste ne možemo izvesti više od 2-3 hiljade zaposlenih, već je predugo prihvaćeni način ponašanja brojnih "istaknutih" sindikalaca. Na proteste je sigurno moguće izvoditi mnogo više ljudi, što pokazuje i primer i naše Sindikalne organizacije, iz koje ni na jednom protestu nije bilo manje od 12% zaposlenih. Nekakav rasplet, ili dalje zaplitanje ćemo svakako videti u novim epizodama omraženog rijalitija, u kojem svi protiv svoje volje učestvujemo već dve decenije. Neko bi mogao da kaže da baš i nije protiv svoje volje, jer smo na izborima glasali za vlast koja nam radi sve ove stvari. Objektivno smo u mat poziciji jer već odavno na izborima biramo između loših i lošijih.
Tekst preuzet sa sajta Sindikata Doma zdravlja Bačka Topola, koji je napisao Vojislav Živković.

недеља, 1. јануар 2012.

ПОНУДА ОГРЕВА 2012 - БАТА



За 2012. годину нудимо Вам следеће врсте угља и огревног дрвета:

1. УГАЉ ЛИГНИТ (Вреоци и Костолац) - 6.600,00 дин/тона
2. СУШЕНИ УГАЉ - 11.000,00 дин/тона
3. КАМЕНИ УГАЉ „Бановићи“ (увоз) - 12.700,00 дин/тона
4. УГАЉ „Станари“ и „Мрамор“(сличан сушеном, kалоријске вредности 3.500 cal.) - 9.000,00 дин/тона
5. МРКИ УГАЉ РЕСАВИЦА - 10.500,00 дин/тона
6. КОВИНСКИ УГАЉ - 7.000,00 дин/тона
7. ТВРДО ОГРЕВНО ДРВО - 4.600,00 дин/m3

1) Цене угља и дрва су са ПДВ-ом и превозом.
2) Испорука угља и огревног дрвета почела би у јануару 2012. године, а завршила би се до краја августа 2012. године.
3) Плаћање се врши у осам (8) месечних рата и то од јануара до августа 2012. године
4) Цена угља и дрва мењала би се само у случају:
а) ако произвођачи повећају цену више од 10%
б) ако дође до промене званичног курса динара у односу на евро.

СПИСКОВЕ СА ОДЕЉЕЊА ДОСТАВИТИ БЛАГАЈНИЦИ СИНДИКАТА:
ГОЦА БАЈИЋ (локал 851)