субота, 31. март 2012.

1. "ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА" У БАЊИ ЈУНАКОВИЋ

На састанку председника Западно-бачког, Северно-бачког, Расинског, Подунавског, Поморавског и Рашког округа нашег Синдиката, одржаног 30. марта у Бањи Јунаковић договорено да се од 05-07 октобра ове године одрже 1. "Игре без граница".


Домаћин прве манифестације биће Западно-бачки округ, а игре ће бити одржане у Бањи Јунаковић. Замишљено је да ове игре буду традиционалне и да се временом укључи још неколико округа.
Фотографије можете видети овде.

понедељак, 26. март 2012.

ОДЛИЧНА ВЕСТ - "ДАНИ МЕДИЦИНАРА" ЗВАНИЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА НАШЕГ СИНДИКАТА!!!

Одлуком председништва РОС манифестација "Дани медицинара" уврштена је у званични програм активности Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије.

Синдикална организација Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор и туристичка агенција „Ивонтравел“ из Новог Сада после вишегодишње одличне сарадње покренули су овај пројекат, како би поред „Сусрета здравља“ свом чланству понудили још једну могућност за путовања.
Наш тим је до сада организовао три манифестације: 1. „Дане медицинара“ у Прагу 2010, 2. „Дане медицинара“ у Италији 2011, 3. „Дане медицинара“ у Прагу 2011. У припреми су нови пројекти 4. „Дани медицинара“ – Шпанија, Француска, Италија 2012 и 5. „Дани медицинара“ Праг 2012.

Организатори ове туристичке манифестације нашег Синдиката и даље остају СО ОБ "Др Радивој Симоновић" Сомбор и ТА "Ивонтравел" из Новог Сада, с тим што ће стручна служба Синдиката пружити сву потребну техничку помоћ у њеној реализацији.

За све информација можете се обратити председнику СО Жељку Димовићу на телефон 025 422 637, моб. 069 554 0370, е-mail: sindikatob@gmail.com.

Програм манифестације која следи 4. "Дани медицинара" - Шпанија, Француска, Италија 2012, можете видети овде.

петак, 23. март 2012.

PROLEĆE U PROTESTIMA!!!

U četvrtak 29. marta u Beogradu će biti održana 10. sednica Republičkog odbora Sindikata, a dan kasnije i 10. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata u Novom Sadu. Obe sednice počinju u 11 časova.

Na ovim sednicama će se utvrditi konkretan plan aktivnosti u vezi učešća na Protestu našeg Sindikata.

Više informacija i detalja vezanih za organizaciju Protesta očekujte nakon sednica Republičkog i Pokrajinskog odbora Sindikata.

четвртак, 22. март 2012.

16. sednica Izvršnog odbora

Danas je u sali za sastanke na Grudnom odeljenju održana 16. sednica Izvršnog odbora naše sindikalne organizacije. Na dnevnom redu bila je verifikacija novih članova IO sa Hirurgije (Đurđa Badovinac) i iz Ite (Stevan Liščević), aktivnosti u Sindikatu između dve sednice, Izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju SO za 2011. godinu, izveštaj Nadzornog odbora i obaveštenje o novom Ugovoru sindikalno-solidarnog osiguranja.
Predsednik SO je članovima IO preneo informacije sa sastanaka Okružnog odbora, POS, ROS i sastanka kod Poslodavca povodom tumačenja Kolektivnog ugovora.
Sa ovog sastanka bitna je odluka da se obavezuju glavne sestre odeljenja-službi da u što kraćem roku dostave spiskove radnika-putnika Komisiji za praćenje troškova putovanja (Mirjana Maričić, Aleksandar Simović i Suzana Carev), a u cilju iznalaženja finansijske mogućnosti za isplatu troškova radi dolaska na posao radnika iz prigradskih naselja.
Što se tiče informacija sa sastanaka viših organa Sindikata, navešćemo samo najbitnije:
-pri razmatranju aktuelne situacije konstatovano je da da je rast inflacije i cena rezultirao najavama da će se minimalna cena rada sa 102 dinara povećati na 115 dinara za jedan radni sat.
-obavezno osiguranje zaposlenih od posledica nesrećnog slučaja je Zakonom o javnim nabavkama stavljeno na dušu poslodavcima, odnosno ustanovama.
-usvojena je i odluka o potpisivanju Ugovora o saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Vojvodine. Ja nisam glasao za takvu odluku, jer ne vidim šta je to tako dobro za nas u tom odnosu.
-obavešteni su članovi IO o reakcijama sa sednice POS povodom Projekta "Ipak je bitno...".
Pod tačkom tekuća pitanja članovi IO su obavešteni o nabavci ogreva iz Vojvodinašuma i rekreativim odmorima u organizaciji naše SO.

петак, 16. март 2012.

Održana 9. sednica Pokrajinskog odbora

U Novom Sadu je 14. marta održana 9. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata. Pored aktuelnosti u Sindikatu ,usvojen je Izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju za 2011. godinu, kao i izveštaj Nadzornog odbora Sindikata. Predočen je plan prihoda i rashoda za ovu godinu i predlog Ugovora sa Sevezom SSV. Konstatovano je puno razloga za nezadovoljstvo, tako da povećanje minimalne cene rada na 115 dinara ne znači mnogo našim članovima. Realnost je rastuća inflacija i troškovi života koji svakodnevno obezvredjuju zarade. Atak je na standard zaposlenih i narušavanje odnosa među zaradama zaposlenih.
Zauzet je jedinstven stav da nećemo odustati od zahteva za doslednu primenu kolektivnih ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za sve zaposlene u zdravstvu.
Nagovešteni su PROTESTI na proleće i svakako treba informisati članstvo da budu spremni da nam se pridruže.

Izneo sam predlog Zapadno-bačkog okruga da se poveća iznos materijalnih pomoći članovima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, pošto nije logično da sindikalna organizacija i Komisija za pomoći POS odobre jednake iznose u pojedinim slučajevima. Takođe sam predložio da se uvedu preventivno-rekreativni odmori za naše članstvo u Vojvodini u skladu sa finansijskim mogućnostima. Pogotovo što je planirani prihod od članarine POS za 2012. godinu oko 8 miliona dinara i činjenica da imamo 7 miliona oročenih sredstava. Ovi predlozi nisu bili predmet diskusije!
Pod tačkom tekuća pitanja predsednica POS je obavestila prisutne članove o dopisu naše SO o finansijskoj pomoći oko Projekta “Ipak je bitno…”. Projekat je prezentovan na takav način da nije mogao ni dobiti podršku članova POS. Naravno mnogo nam znači i činjenica da je ovu ideju podržala 1/3 članova ovog organa. Svakako Vas moram podsetiti da je Projekat podržao naš Poslodavac, kao i Zapadno-bački okrug Sindikata.
Moram konstatovati da nije pružena podrška našoj sindikalnoj organizaciji koja se jedina u poslednjih 10 godina obratila POS sa ovakvim Projektom. SO koja je pre dve godine bila u totalnom kolapsu , kojoj je u poslednjih godinu dana pristupilo 124 člana, koja je podigla informisanost svog članstva na najviši mogući nivo pokretanjem sajta (ovih dana zabeleženo 60000 poseta za nepune dve godine rada) i štampanjem Biltena.
I pored svega ovoga pojedinci ne umeju da prepoznaju prave vrednosti. Interesuje me samo, čemu je svrha postojanja nedavno formirane “Sekcije mladih”, kada oni, po svoj prilici neće moći doći do izražaja.

среда, 14. март 2012.

Još jednom veliko hvala na poverenju!!!

Poštovani posetioci bloga, dragi prijatelji i članovi Sindikata hvala Vam na poverenju koje nam svakodnevno ukazujete. Za nepune dve godine, tačnije od 10. juna 2010. godine, ostvareno je 60000 poseta ovom blogu. Ovo je posećenost za koju je pojedinim organizacijama koje imaju i po nekoliko desetina hiljada članova trebalo nekoliko godina. Ovaj podatak svakako bodri, ali i obavezuje. Trudićemo se da i ubuduće opravdavamo Vaše poverenje aktuelnošću i količinom informacija. Zahvaljujemo se svima onima koji pomažu da dođemo do upotrebljivih informacija i onima čije vesti reemitujemo.
Izuzetno nam je drago što ipak ima dosta ljudi koji nam veruju i koji cene naš trud i zalaganje.

понедељак, 12. март 2012.

PREDIVAN VIKEND U BUDIMPEŠTI

Šta videti u Budimpešti za dva dana?
Prođete kroz Peštu i najuži centar, pređete Lančani most, obiđite srednjovekovne ulice Budima, a zatim okusite noćni život Budimpešte.
Proteklog vikenda oko tridesetak zdravstvenjaka, članova našeg Sindikata, bilo je deo grupe koja je boravila u glavnom gradu Mađarske. Ovoga puta u organizaciji turističke agencije "Euro-Line Pekez" iz Sombora, koja zaslužuje sve pohvale za bogat program, proveden je predivan vikend u gradu širokih bulevara i uskih poprečnih ulica.

Budimpešta, za mnoge "kraljica Dunava" je grad koji je stvoren za pešačenje, tako da najbolje krenuti iz centra, a zatim tumarati grandioznim bulevarima i diviti se arhitekturi.
U centru grada se nalaze dva bitna muzeja – Mađarski nacionalni muzej, smešten u zgradi neoklasičnog stila i Memorijalni centar Holokausta.
Dok hodate gradom, morate imati u vidu dve činjenice: za razliku od Praga, veliki deo Budimpešte je stradao u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, a komunistički režim se završio tek 1898. Od tada, Budimpešta je za relativno kratko vreme napravila gigantske korake, ali joj treba još dosta doterivanja. Mnoge stare zgrade su srušene i na njihovom mestu su podignute moderne stambene građevine u čijem parteru su butici i restorani. Većini preživelih starih zgrada u centru je vraćena stara slava, ali i dalje lako možete naići i na oronule fasade.
U svakom slučaju ona pleni lepotom osam mostova i impozantnim građevinama, ali i specijalitetima poput gulaša, paprikaša, riblje čorbe ili čuvene štrudle sa makom, žerbo kockama, marcipanom, rakijom „Palinka" i vinom „Tokaji".
Váci ulica je glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti u kojoj vrvi od međunarodnih, ali i mađarskih prodavnica. Tu je i čuvena poslastičarnica "Žerbo".


Tvrđava, Vidikovac, Ribarski bastion, Parlament, Bazilika i Trg heroja uz plovidbu Dunavom i razgledanje grada noću, te odlazak na jednu od autentičnih mađarskih čardi, deo su programa koji je planiran za prvi dan boravka u Budimpešti.
Drugi dan bio je predviđen za odlazak u Sent Andreju i obilazak znamenitosti grada. Danas u Sent Andreji postoji sedam srpskih crkava. Najlepše su Požarevačka i Saborna (Bogorodičina), podignuta između 1756. i 1764. godine. Turisti, ne samo iz Srbije, ne propuštaju da obiđu Trg Vuka Karadžića, gde je i danas kuća u kojoj je boravio, kao i kuću pisca Jakova Ignjatovića, Krst Cara Lazara, Muzej Srpske pravoslavne srkve i Srpsku kafanu.
U centru grada nalazi se i Muzej marcipana, a u muzejskoj prodavnici može se kupiti marcipan pripremljen na 1001 način!
Nakon toga usledio je odlazak u veliki tržni centar Campona, gde su učesnici ovog dvodnevnog druženja pored šopinga imali mogućnost da posete akvarijum sa tropikarijumom.

четвртак, 8. март 2012.

SREĆAN DAN ŽENA

Svim damama, koleginicama i članicama Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor želimo srećan 8. mart - Dan žena!!!

понедељак, 5. март 2012.

POČELE PRIPREME ZA 17. "SUSRETE ZDRAVLJA"

Predsedniku Pokrajinskog odbora Sindikata, predsednicima okruga i grada dostavljene su informacije o održavanju 17. "Susreta zdravlja" u Čanju.
Evo nekoliko najvažnijih informacija vezanih za ovogodišnju manifestaciju:
1. Susreti se održavaju od 17-23 juna
2. Smeštaj je obezbeđen u objektima "Rekreatursa", a po potrebi i u objektima: hotel "Niš", hotel "Fontana", "Galeb", vila "Milica" i hotel "Montenegro".
3. Kotizacija po učesniku iznosi: 124,00 evra
4. Za sve ekipe, ishrana je obezbeđena po jedinstvenom meniju u svim hotelima
5. Zabava je obezbeđena u restoranima hotela gde su učesnici smešteni i na centralnoj terasi.
6. U kotizaciju su uračunati: šest pansiona sa boravišnom, kupališnom taksom, osiguranjem i svi troškovi oko organizovanja takmičenja, (tereni, sale, rekviziti, sudije, zabavni program, zajednička svečana večera sa vrednosnim bonom za piće od 2,00 evra).

петак, 2. март 2012.

REKREATIVNI ODMORI - SEZONA 2012.

Sindikalna organizacija Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" obezbedila je svojim članovima za ovu sezonu veoma bogatu ponudu destinacija za letovanje.
Dugogodišnji partner našeg Sindikata, turistička agencija "Ivontravel" iz Novog Sada uspešno se bavi organizovanjem: festivala folklora i densa, druženja medicinara i prosvetara, letovanja, zimovanja i rekreativnih odmora za članove kolektiva.
U svojoj ponudi nudi veliki broj programa svih Evropskih metropola, izuzetno edukativnog karaktera, prvenstveno namenjenih omladini i medicinarima.
Luksuzni autobusi, licencirani vodiči i visoko stručni tim agencije učiniće Vaše putovanje bezbednim, udobnim i zanimljivim.
Za leto ove godine turistička agencija "Ivontravel" nudi Grčku i Crnu Goru.
Destinacije u Grčkoj su:
Olimpijska regija (Paralia, Olympic beach i Leptokaria)
Halkidiki (Neos Marmaras, Pefkohori, Polihrono i Hanioti)
Ostrva (Tasos, Skiatos i Krf).
Destinacije u Crnoj Gori su:
Rafailovići
Bečići.

Od turističke organizacije "EURO-LINE PEKEZ" iz Sombora sa kojom smo od nedavno počeli saradnju takođe smo dobili ponude destinacija u Grčkoj (Paralia, Olympic beach, Leptokaria, Polihrono, Pefkohori, Nea Kalikratia, Tasos i Krf).

Što se tiče planinskog turizma u ponudi je i dalje privatni smeštaj na Zlatiboru, Kopaoniku i Tari, a od banja u ponudi je Vrnjačka.

Napomena: trenutno je u toku prikupljanje još ponuda i formiranje cenovnika za ovu sezonu. Sve dodatne informacije možete dobiti u prostorijama sindikalne organizacije svakog radnog dana u vremenu od 12.00-14.00 časova.

Održan skup osiguranika

U Beogradu je 1. marta 2012.godine održan Skup osiguranika Sindikalnog solidarnog osiguranja sa sindikalnim solidarnim fondom. Razmotreni su izveštaji izvršnog i nadzornog odbora za 2011. godinu. Ponovo je konstatovano da postoji velika nesrazmera između sredstava koja se prilivaju u Sindikalni solidarni fond i prispelih obaveza prema osiguranicima, što dovodi do toga da se na isplatu otpremnina kod odlaska u penziju čeka po nekoliko meseci.

Usvojene su izmene Pravilnika o realizaciji programa SSO-SSF. Najvažnije izmene Pravilnika se odnose na visinu potpore. Ovih dana ističe petnaestogodišnji ugovor o Sindikalnom solidarnom osiguranju sa sindikalnim solidarnim fondom i danom prestanka ugovornog perioda bi praktično prestale sve ugovorne obaveze prema osiguranicima, osim osiguranih slučajeva koji su prijavljeni do dana isteka ugovora. Skup osiguranika je u nameri da usaglasi želju da se u najvećoj mogućoj meri očuvaju prava osiguranika i potrebu da Sindikalni solidarno fond bude održiv na duge staze, doneo odluku da se Pravilnik u delu koji se odnosi na visinu potpore izmeni i da od sada glasi:

Za stečena prava po prethodnom Ugovoru isplaćuje se ukupan nominalni iznos uplaćenih sredstava za SO, od momenta pristupanja Programu SO do isteka Ugovora (31.03.2012. godine)

Za prava po novom Ugovoru isplaćuje se nominalni iznos uplaćen u fond za potpore od trenutka stupanja novog ugovora na snagu pa do odlaska u penziju.

Potpora za natalitet pripada osiguranom članu Sindikata za treće dete i svako naredno u iznosu koji utvrdi Izvršni odbor u skladu sa svojom nadležnošću, a najmanje u iznosu od 10.000,oo dinara.

Donesena je i odluka o izboru osiguravajuće kuće sa kojom će biti potpisan novi ugovor o osiguranju. Skup osiguranika je birao između pet prispelih ponuda osiguravajućih kuća i doneo odluku da se ugovor za naredni petnaestogodišnji period potpiše sa firmom Delta-Generali, jer je ta ponuda u više aspekata odskakala od ostalih.

Nevezano za osiguranje, predsednik Sindikata dr Zoran Savić je obavestio prisutne da je na sastanku sa ministrom zdravlja dogovreno da će se isplata jubilarnih nagrada za 2011. godinu izvršiti do kraja marta, za šta je obezbeđen novac u RZZO. Isplata jubilanih nagrada za 2012. godinu trebala bi da teče redovno.