петак, 20. јул 2012.

POČELE PRIPREME ZA "IGRE BEZ GRANICA"!

Danas je u Banji Junaković održan sastanak predsednika četiri okruga i članova Organizacionog odbora 1. "Igara bez granica". Sastanku su prisustvovali i gosti iz rukovodstva Sindikata.
Kao što je najavljeno ovogodišnja manifestacija biće održana od 21 - 23 septembra u Banji Junaković. Učešće je potvrdilo šest okruga (Zapadno-bački, Severno-bački, Rasinski, Podunavski, Pomoravski i Raški).
Na današnjem sastanku je odlučeno da svaki okrug učestvuje sa po dve ekipe, a da ekipa broji šest takmičara (3 muškarca + 3 žene).
Određen je okvirni program igara:
PETAK - 21 09
do 13 h okupljanje učesnika
koktel dobrodošlice
15 h ručak
slobodne aktivnosti
18 h otvaranje igara
20 h večera
21 h revijalno takmičenje u brzom ispijanju piva
zabava
SUBOTA - 22 09
07-09 h doručak
10-13 h dve takmičarske discipline
13-15 h ručak
15.30-18.30 h dve takmičarske discipline
21 h svečana večera, zatvaranje igara i proglašenje pobednika
zabava
NEDELJA - 23 09
07-09 h doručak
09.30 h IZLET (obilazak Apatina i krstarenje)

Određene su i discipline 1. "Igara bez granica":
1. Piramida na platformi
2. Branje kokosovih oraha
3. Skakanje u vrećama
4. Viseća kugla sa čunjevima


Rezervne igre su:
1. Mimoilaženje na gredi
2. Penjanje uz stožinu

Organizator ima mogućnost promene disciplina u slučaju lošeg vremena.
Ukupna cena aranžmana po učesniku je 4.000,00 dinara. U cenu su uračunata dva puna pansiona, svečana večera, 2 pića, boravišna taksa i osiguranje).

среда, 18. јул 2012.

SINDIKATI REGIONA NEĆE DOPUSTITI SMANJIVANJE PRAVA RADNIKA

Regionalni sindikalni savet „Solidarnost“ ocenio je da su problemi u zemaljama sa područja bivše Jugoslavije identični, zbog čega je neophodno akciono povezivanje i zajedničke aktivnosti u borbi za održivi ekonomski i socijalni razvoj.
Visoka nezaposlenost, gubitak radnih mesta, smanjivanje prava radnika, restriktivno radno zakonodavstvo i izostanak socijalnog dijaloga prisutni su u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, ukazali su čelnici sindikata.
Oni su, na sastanku održanom u Beogradu, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert, zaključili da je od izuzetne važnosti razmena informacija, kao i zajedničke akcije i bolja medijska pokrivenost.
Sindikati regiona neće dopustiti da se postojeća prava radnika dalje smanjuju i da se politika štednje ostvaruje kroz pogoršavanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i povećanje nezaposlenosti.
Potrebno je, na osnovu komparativne analize zakona o radu i PIO reformama u regionu, sačiniti zajedničku platformu, utvrditi ciljeve i postaviti granice ispod kojih sindikati neće pristajati na kompromise u pregovorima sa vladama i poslodavcima.
Regionalni savet smatra da bi trebalo usvojiti zajednički stav oko globanih izazova, kao što su politika štednje, deficiti u budžetima, pitanja zaduživanja kod finansijskih institucija, MMF-a i Svetske banke.
Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje konferencija o alternativnim ekonomskim politikama, na kojoj bi ekonomski stručnjaci iz sindikata izložili viđenja i modele, različita od preovlađujućeg neoliberalizma.
Istakavši poseban značaj jačanja solidarnosti, akcione i organizacione sposobnosti i mobilisanje članstva, „Solidarnost“ će posebnu pažnju posvetiti mladima i jačanju sindikalnog aktivizma. U tom cilju usvojena je Rezolucija o unapređenju položaja mladih u sindikatu.
Evropska komisija odobrila je projekat Evropskoj konfederaciji sindikata (EKS), pod nazivom „Evropska integracija i socijalna dimenzija:naš put“, koji će Regionalni savet „Solidarnost“ realizovati u narednom dvogodišnjem periodu.

понедељак, 9. јул 2012.

REKREATIVCI U DRINSKOJ AVANTURI

O lepoti reke Drine ispisano je mnogo redova u književnosti, pesmama i turističkim katalozima, ali za potpun doživljaj njenih čari neophodno je doći na njene obale i uživati. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, očuvanoj prirodnoj sredini i tradicionalnom gostoprimstvu stanovništva, seoski turizam u Podrinju i malozvorničkoj opštini razvija se iz godine u godinu.


Poslednji vikend juna, tačnije od 28. juna do 01. jula, grupa rekreativaca (njih osamnaest) članova Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” iskoristila je za boravak na odmoru u mestu Velika Reka. Ako krenete poznatim magistralnim putem Šabac – Loznica - Mali Zvornik - Bajina Bašta, na 17 - tom kilometru od Malog Zvornika ka Ljuboviji, tik uz magistralu u selu Velika Reka, naićićete na "Drinsku oazu". Divno mesto namenjeno ljubiteljima odmora i ribolova, 3km od živog toka reke Drine sa prosečnom dubinom vode od 8m, koji mogu uživati na najlepšoj obali Drinskog Zvorničkog jezera.

Objekat ima šest kombinovanih soba i može da primi 18 osoba. Kompleks se nalazi na površini od 20 ari, podzidana je obala u širini placa, izgrađeno pristanište za sportski čamac koji se koristi za ribolov ili vožnju Drinom.
Smeštaj je udoban u apartmanima i spavaćim sobama sa francuskim ležajevima i pogledom na jezero. Uz smeštaj, gostima je na raspolaganju opremljena kuhinja sa trpezarijom i posuđem, dnevni boravak sa televizorom, velika natkrivena terasa, otvoreni bazen, spoljni tuš, ležaljke, suncobran, ljuljaška, kao i pečenjara sa svim sadržajima i opremom.
Slike možete videti ovde.