четвртак, 31. октобар 2013.

19. SEDNICA POS


Na 19. sednici Pokrajinskog odbora Sindikata, koja je održana danas u Novom Sadu razmenjene su informacije o osnovnim aktivnostima, na svim nivoima sindikalnog organizovanja, između dve sednice. 
I ovom prilikom članovi Pokrajinskog odbora su nakon diskusije ukazali na ogroman broj problema koji su se nagomilali u zdravstvu i traže hitno organizovanje Protesta.
Takođe je predloženo da se uputi zahtev Republičkom odboru da se organizuje zajednička sednica ROS i POS, gde bi na dnevnom redu bila organizaciona pitanja Sindikata.
Najoštrije je ocenjen predlog novog Zakona o radu, koji bi nas vratio u robovlasničko doba.

Od oktobarske plate osnovica 2618,26 dinara !


Na predlog Ministarstva finansija Vlada Republike Srbije donela je zaključak kojim se reguliše isplata i obračun zarada u javnom sektoru, koji se finansiraju iz budžeta Srbije. 
Kompletan dokument možete videti ovde.

среда, 30. октобар 2013.

OZNAKE


Blog je dobio i alatku za pomoć pri pretrazi. 
U levom stupcu vidite naslov OZNAKE
Trebaće izvesno vreme da se sve evidentira, ali makar znamo da ćemo ubuduće imati lakšu pretragu (po temi posta).

SMRZNUTO POVRĆE - FRIKOM


Obaveštanje za članove sindikalne organizacije. 
 U toku je nova tura pravljenja spiskova za smrznuto povrće i ostale proizvode firme "Frikom" a.d. 
 Plaćanje na 4 polumesečne rate
 Spiskove dostavite u kancelariju Sindikata do 
20. novembra!!

понедељак, 28. октобар 2013.

FUTOŠKI KUPUS


Gazdinstvo Sombor 
Cena - 15 din /kg 
Plaćanje – 6 polumesečnih rata 
Isporuka od 05.-10. novembra u bolnici 
 Spiskove dostaviti do 04. novembra 
 u kancelariju Sindikata

субота, 26. октобар 2013.

SAJT PONOVO RADI!


Цењени чланови поново је у функцији сајт Опште болнице "Др Радивој Симоновић". Погледајте овде.

ZAHTEV ZA PREGOVORE


Председништво Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије на седници одржаној 24. октобра 2013. године разматрало je материјални и социјални положај свог чланства запосленог у здравству и социјапној заштити и закључило да се исти континуирано погоршава, a посебно са предложеним економским мерама Владе Републике Србије.
Захтев за преговоре!

петак, 25. октобар 2013.

DRUGI DAN SEMINARA


Osvrtom na prethodni dan, predavanjem Dr Vesne Jokić sa Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" - Akt o proceni rizika (iskustva, prepreke i preporuke) i radionicom učesnika završen je seminar, koji je ocenjen kao veoma uspešan i koristan, kako za predsednike sindikalnih organizacija, tako i za lica za bezbednost i zdravlje na radu.

четвртак, 24. октобар 2013.

PRVI DAN SEMINARA


Završen je prvi dan seminara na temu: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu - primena u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite - iskustva, preprepeke, preporuke, koji organizuje Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. 
U radu seminara učestvuju predstavnici Sindikata iz Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga. 
Predavanja su održali Živoslav Marković iz Uprave za bezbedost i zdravlje na radu i dr Srdjan Borjanović sa Instituta za medicinu rada Srbije "dr Dragomir Karajović" Beograd.

среда, 23. октобар 2013.

уторак, 22. октобар 2013.

KO ЋЕ ДА ЛЕЧИ И ВАС И НАС?


Наш Синдикат упутио Влади Србије и Министарству здравља недвосмислене поруке и обавештење по питању представљених економских мера Владе Републике Србије о увођењу солидарног пореза и повећању ПДВ-а.
Погледајте допис овде.

недеља, 20. октобар 2013.

SEMINARI


Seminari o bezbednosti i zdravlju na radu u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Pogledajte ovde.

петак, 18. октобар 2013.

POSTUPAK U SLUČAJU POVREDE NA RADU I POVREDE VEZANE ZA RAD


Kratka upustva:
1. Odmah, a najkasnije u toku 24 h obavestiti neposrednog rukovodioca
2. Odmah, a najkasnije u roku od 24 h je potrebno da neposredni rukovodilac obavesti lice za bezbednost i zdravlje na radu Milić Zorana na lokal 776 (mob 064 878 3869)
3. Potrebno je da povređeni, očevidac (drugi zaposleni) i neposredni rukovodilac napišu izjavu o nastanku povrede na radu i okolnostima vezanim za istu
4. Potpisane izjave sa izveštajem lekara specijaliste o povredi na radu ili povredi vezanoj za rad predati licu za bezbednost i zdravlje na radu

Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Odbor za bezbednost i zdravlje na radu obaveštava sve zaposlene OB "Dr Radivoj Simonović" Sombor da je prihvaćen Akt o proceni rizika radnih mesta, a koji je donešen na osnovu rezultata izvršenih merenja.
Akt će biti postavljen u elektronskoj formi na svima dostupnom računaru u radnim jedinicama i službama.
S toga Vas pozivamo, a u saglasnost direktora OB Milana dr Grbe, da proučite Akt vezan za svoje radno mesto, te svoje sugestije, primedbe i ispravke dostavite u pisanoj formi Sindikalnoj organizaciji, najkasnije do kraja novembra 2013. godine, kako bi ga upotpunili i uskladili s važećim Kolektivnim ugovorom i drugim aktima, te prilagodili trenutnoj sistematizaciji i organizaciji poslova OB "Dr Radivoj Simonović" Sombor.
Posebno pozivamo načelnike odeljenja, glavne sestre i šefove stručnih službi da uzmu učešće.

среда, 16. октобар 2013.

3. "ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА"


Данас је у Луковској бањи одржан састанак председника 7 округа нашег Синдиката, учесника "Игара без граница", са директором овог туристичког центра и руководством општине, на којем је одлучено да се 3. "Игре без граница" одрже од 19.-21. септембра следеће године управо овде.

ДАН СИНДИКАТА


У Пролом бањи је 15. октобра одржана свечана Седница нашег Синдиката, којом су обележене 22 године од усвајања првог Статута.

петак, 11. октобар 2013.

ОГРОМНО НЕЗАДОВОЉСТВО!!!


Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, поводом представљених економских мера Владе Републике Србије, 8. октобра 2013. године којима се најављује увођење солидарног пореза исказује огромно незадовољство свог чланства које годинама носи терет економске кризе.
Опширније.

Поводом најаве мера Владе Републике Србије, председник нашег Синдиката Зоран др Савић је дао коментар новинару Политике.

четвртак, 10. октобар 2013.

J A B U K E


Ajdared, Jonagold, Green Smith 
 Gazdinstvo Kljajićevo (II klasa) 
Cena - 30 din /kg 
Gajbe – 15 kg 
Plaćanje – 4 polumesečne rate 
Uzorci se mogu videti u kancelariji Sindikata 
 Spiskove dostaviti do 25. oktobra!!!

Синдикати незадовољни мерама штедње


Представници синдикалних организација нису задовољни оним што су чули на отвореној седници Владе на којој је министар финансија Лазар Крстић изнео мере за реформу привреде и борбу против економске кризе. Реакције синдиката крећу се од апсолутне критике па до „извесног разумевања“ мера штедње.
Цео текст прочитајте овде.

понедељак, 7. октобар 2013.

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА


Међународни дан достојанственог рада обележава се у Србији указивањем на непостојање шире подршке побољшавању услова рада, иако је право на достојанствен рад загарантовано Уставом Србије.

петак, 4. октобар 2013.

SEDNICA ODBORA ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Danas je u sali za sastanke OB "Dr Radivoj Simonović" održana sednica Odbora za bezbednost i zdravlje na radu u prisustvu predstavnika Poslodavca i sva tri reprezentativna Sindikata u našoj ustanovi.
Verifikovani su novi (stari) članovi Odbora, pošto je prethodnom istekao mandat, a za predsednika je izabrana Suzana Kovačić (predložena od strane sindikalnih aktivista).
Izveštaj o povredama na radu podneo je Zoran Milić, lice odgovorno za bezbednost i zdravlje na radu u našoj ustanovi.
Članovi Odbora su usvojili korigovani Akt o proceni rizika i doneli odluku o reviziji istog.
Osnovna primedba bila je da Akt nije prilagođen novoj sistematizaciji.
Članovi odbora za bezbednost i zdravlje na radu su:
Zoran Milić, Ištvan Sabo i Vesna Lalić (predstavnici poslodavca), Gordana Resanović i Željko Dimović (naš Sindikat), Zorka Grgurov i Suzana Kovačić (Sindikat MSTS), Goran Bjelan i Srđan Siljanović (Sindikat Nezavisnost).

ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ?



Како за сада ствари стоје, грађане Србије неће ускоро огрејати сунце када је реч о бољем животном стандарду, јер народ по свему судећи очекују смањењe пензија и плата у јавном сектору, укидање државних субвенција у привреди што ће угасити не само многа радна места, већ и читава предузећа, не преостаје ништа друго до штедња, ако се буде имало од чега.

среда, 2. октобар 2013.

27. СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ОДБОРА

Данас је у просторијама Синдиката у Општој болници одржана 27. седница Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити за Западнобачки округ.
На дневном реду биле су активности између две седнице и извештаји са састанака РОС и ПОС.
Састанку су присуствовали и гости из Новог Сада Дарибор Стјепановић, председник Синдиката за Јужнобачки округ и Мирјана Јоветић, правни консултант, који су својим саветима и искуством много допринели отклањању нејасноћа око рада одбора.
Ово нам је веома значајна помоћ сада када почињемо да радимо самостално.
Донета је одлука да се 04. новембра у Бањи Јунаковић одржи едукација за чланове одбора Западнобачког округа.

НЕОПХОДНО ВРАТИТИ ПОВЕРЕЊЕ РАДНИКА У СИНДИКАТ


Синдикални покрет у Србији мора што пре да претрпи измене јер су радници и јавност незадовољни његовим радом, закључено је на округлом столу "Синдикати данас – шта и како после? "
Поверење грађана у организације које би требало да штите њихова права опада, а сами синдикати су разједињени чему сведочи чињеница да је регистровано 23 310 синдиката и 6 синдикалних центара.



На скупу, који је организовало Удружење синдиката пензионера Србије, изнесен је став да су за разједињеност синдиката одговорни пре свега њихови лидери који се баве личним интересима, док суштински разлози за неслагање не постоје јер сви синдикати имају скоро исте статуте, планове и акције. - Ми данас имамо у Министраству рада регистровано 23 310 синдикалних организација и шест синдикалних централа на нивоу Србије. 
У условима овакве раситњености немогуће је остварити јединствено деловање у интересу незадовољних радника, упозорио је заменик председника УСПС Живомир Тешић. 
Он је додао да се мора инсистирати на јединству синдиката и да за почетак синдикати морају формирати заједничко радно тело на којем би се расправљало о свим кључним питањима и заступали јединствени ставови према партнерима – послодавцима и држави. 
Професор Правног факултета Универзитета Унион Зоран Ивошевић изнео је идеју о укидању привилегија за синдикалне лидере које сматра главним разлогом разједињености. - Синдикални лидери заштићени су од отказа у току мандата, па и две године касније. Затим, послодавац је у обавези да обезбеди одсуство са посла синдикалном вођи у току радног времена за синдикалне активности. Те привилегије треба укинути, сматра Ивошевић. Сви учесници округлог стола сложили су се да само снажан и јединствен синдикат може бити адекватан партнер у социјалном дијалогу са државом и послодавцима.