петак, 28. новембар 2014.

UPUSTVO ZA OBRAČUN PLATA


Обавештавамо чланство и све запослене у делатности здравства и социјалне заштите да je након вишедневног инсистирања нашег Синдиката, Министарство финансија објавило на свом сајту Упутство за примену Закона о привременом уређивању основице за обрачун и исплату плата.... 
Ha састанку одржаном у Влади Републике Србије 21.11.2014. године, Министар финансија Душан Вујовић je рекао да ће Упутсво бити донето истог дана. Наведено упутство je објављено на сајту Министарства финансија данас 28.11.2014. године. 
Свака част министре, Ви баш држите реч. 
У прилогу овог обавештења, достављамо Вам тражено Упутство.

SEDNICA ROS

Republički odbor Sindikata na sednici održanoj 26. novembra 2014. godine razmatrao je radno – pravni i materijalni položaj članstva sindikata i svih zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštitite i konstatovao sledeće:

*Obezbeđeno je da se otpremnina za odlazak u penziju isplaćuje u visini tri zarade, kako je to utvrđeno Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom. 
*Naš Sindikat je takođe, obezbedio da nadležno ministarstvo dostavi novu instrukciju vezano za obračun i isplatu plata zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zbog umanjenja plata. 
*Na zahtev našeg Sindikata sopstveni prihodi ustanova ostaju i u narednoj godini. 
*Problem zaposlenih u stomatologiji je u postupku rešavanja i očekuje se isplata zaostalih plata početkom naredne godine. 
*Odobren je prijem novih zaposlenih u zdravstvu radi popune nedostajućih kadrova. 
*Pregovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja vezano za platne razrede i Poseban kolektivni ugovor za oblast zdravstva su za sada zadovoljavajući i u najvećoj meri predlozi našeg Sindikata su usaglašeni sa Ministarstvom zdravlja. *Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na sastanku održanom 26. novembra 2014. godine su osporili zajednički predlog Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata vezano za platne razrede i platne grupe. Predstavnici Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata su ostali pri svom predlogu. 
*Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za oblast socijalne zaštite su intezivirani i obavljaju se dva puta nedeljno. Kompletan tekst predloga PKU koji su dostavili reprezentativni sindikati za oblast socijalne zaštite je razmotren sa predstavnicima Vlade RS. Pregovori se nastavljaju 27. novembra 2014. godine. 
*Pregovori za Poseban kolektivni ugovor za oblast zdravstva nastavljaju se 1., a za platne razrede 2. decembra 2014. godine, o čemu će članstvo biti blagovremeno izvešteno. 

Republički odbor Sindikata je zaključio da se za sada pregovori sa resornim ministarstvima i Vladom Republike Srbije obavljaju na zadovoljavajući način. 

U slučaju osporavanja prava zaposlenih Sindikat će nastaviti sa ranije započetim aktivnostima. Podsećamo da Odluka o štrajku nije stavljena van snage već je privremeno zamrznuta, dok traju pregovori. Od rezultata pregovora zavise dalje aktivnosti Sindikata.

среда, 26. новембар 2014.

NOVOGODIŠNJA PREDSTAVA


Glumci Narodnog pozorišta Sombor i ove godine, kao i prethodnih, pripremili su Novogodišnju predstavu za decu pod nazivom: NOVOGODIŠNJA ŽELJA JEDNOG PINGVINA.
Podela paketića deci naših članova održaće se 26. decembra (petak) u terminima od 17 i 19 časova.
Upišite se na spiskove kod vaših predstavnika Sindikata ili lično u kancelariji.
Kao i svake godine Sindikat svojim članovima pruža mogućnost kupovine paketića na 6 polumesečnih rata.

уторак, 25. новембар 2014.

27. SEDNICA IO


Danas je u sali za sastanke Sindikata održana 27. sednica IO naše sindikalne organizacije. Predsednik Dimović izvestio je članove odbora o aktivnostima Sindikata između dve sednice, sednicama Okružnog odbora, POS i ROS. Članovi IO su obavešteni o svim pregovorima predstavnika našeg Sindikata i Vlade. U zavisnosti od njihovih ishoda najviši organi Sindikata doneće odluku o daljim aktivnostima. Iskazano je ogromno nezadovojstvo novim merama i smanjenjem zarada zaposlenima u zdravstvu. 

Podneti su izveštaji o 19. "Susretima zdravlja" koji su održani u Bugarskoj i 3. "Igrama bez granica" koje su održane u Prolom Banji. Podnet je izveštaj Komisije za sport i rekreativni odmor koja je odredila putnike na Kopaonik od 04-07. decembra. Naša sindikalna organizacija učestvuje na 2. "Zimskoj olimpijadi medicinara" koja se održava na Jahorini od 11-14. decembra. 

Podela Novogodišnjih paketića deci naših članova održaće se uz prigodnu predstavu u Narodnom pozorištu 26. decembra u terminima od 17 i 19 časova. 

Pod tačkom razno članovi IO su diskutovali o pozajmicama članovima SO i rekreativnim odmorima. Dat je predlog izmena Pravilnika o dodeli bespovratnih pomoći članovima naše SO, koji je usvojen jednoglasno. Iznosi novčanih pomoći su sledeći: rođenje deteta (8.000,00 dinara), rođenje trećeg deteta (15.000,00 dinara), odlazak u penziju (8.000,00 dinara), smrtni slučaj (8.000,00 dinara) i teže bolesti (do 8.000,00 dinara).

Više informacija možete dobiti od članova IO ili u kancelariji Sindikata!

четвртак, 20. новембар 2014.

PLATNI RAZREDI


Синдикати јавних служби желе да учествују у изради платних разреда, траже потписивање посебних колективних уговора у свим делатностима и противе се смањењу зарада уколико проценат буде већи од најављених десет одсто, порука је представника тих служби.
Опширније ОВДЕ!

OTPREMNINE ZA PENZIJE PO PKU


Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије захтева од Вас стриктно поштовање члана 107. став 1. тачка 1) Посебног колективног уговора за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, са проширеним дејством, којим је прописано да је послодавац дужан да исплати запослепом отпремннну при одласку у пензију најмање у висини три просечне плате запосленог у моменту исплате.
Опширније ОВДЕ.

петак, 14. новембар 2014.

INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA SINDIKATA


Obaveštavamo članstvo o aktivnostima Sindikata nakon Javne sednice održane ispred zgrade Vlade Republike Srbije dana 29.10.2014. godine. 

Održana su četiri sastanka u Ministarstvu zdravlja i to 30.oktobra, 4.,6. i 12. novembra 2014. godine. Na navedenim sastancima razgovarano je o platnim razredima i zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva. 

Radni tekst Posebnog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva je usaglašen sa resornim ministarstvom. Očekuje se nastavak pregovora, na kojem će pored predstavnika Ministarstva zdravlja, pregovarački tim Vlade Republike Srbije činiti i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. 

U Vladi Republike Srbije 07. novembra 2014. godine održan je sastanak kome su prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u javnom sektoru, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar prosvete Srđan Verbić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sa saradnicima. Razgovaralo se o platnim razredima, ali bez konkretnih rešenja, s tim da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila da platni razredi neće biti uvedeni do proleća 2015. godine, tako da ima dovoljno vremena za usaglašavanje stavova. Razgovori o platnim razredima nastavljaju se u sredu 19.11.2014. godine u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. 

Dana 31. oktobra 2014. godine otpočeli su pregovori za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu. Održana su tri sastanka i to 31.oktobra, 04. i 10. novembra 2014. godine. Pregovarački tim Vlade čine predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Pregovori sU nastavljeni danas, 14.11.2014.godine. 

Nakon održanog štrajka 05. novembra 2014. godine, intezivirani su pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. U zavisnosti od ishoda pregovora, najviši organi Sindikata će doneti odluku o daljim aktivnostima.

среда, 12. новембар 2014.

PRVI PUT U SOMBORU


Prvi put u Somboru najvažnije informacije o zapošljavanju u Nemačkoj direktno putem skype sa Pr. menadžerom gospođom Paolom Kobler
Svi zainteresovani, koji su medicinske struke, a zainteresovani su za rad u Nemačkoj mogu direktno na skype konferenciji da postavljaju sva pitanja koja ih interesuju, na tu temu i da dobiju sve odgovore iz prve ruke.

KOPAONIK SKI OPENING 2014

Rekreativni odmor u Vili Radigost u Brzeću od 04-07. decembra za samo 3900,00 dinara (plaćanje na rate putem administrativne zabrane).
U cenu su uračunata 3 polupansiona+boravišna taksa.
Bićete deo ovogodišnjeg događaja "Kopaonik ski opening" gde vas očekuje:
  • Ski opening žurke
  • Ski & snowboard i sportska takmičenja
  • A près ski žurke
  • Ski i snowboard škola
  • Promocija ski opreme
  • Nagradne igre
  • Modne revije
  • Raznovrstan zabavni program za sve uzraste

VAŽNO OBAVEŠTENJE


Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u delatnosti zdravstva da je nakon više intervencija upućenih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja u vezi isplate otpremnina prilikom odlaska u penziju, usvojen opravdani zahtev Sindikata. 
RFZO je dao novu instrukciju i umesto dve, isplaćuju se tri zarade. Takođe, svim zaposlenima kojima su isplaćene dve zarade, poslodavac je u obavezi da isplati razliku. 
Napominjemo još jednom da su poslodavci dužni da isplaćuju otpremnine zaposlenima u visini propisanoj Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, sa proširenim dejstvom.

понедељак, 10. новембар 2014.

TEKST U "SOMBORSKIM"

U "Somborskim novinama" od petka 07. novembra objavljen je tekst o jednodnevnom ŠTRAJKU u somborskim zdravstvenim ustanovama.
Pogledajte OVDE.

петак, 7. новембар 2014.

ZAHTEV FONDU


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zahteva još jednom da poštujete prava zaposlenih utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom vezano za isplatu otpremnina za odlazak u penziju. 
Takođe, Sindikat zahteva da postupite po mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja broj 011-00-365/2014-02 od 06.10.2014. godine. 
S obzirom da ste dobili traženo mišljenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja tražimo da postupite u skladu sa Vašim dopisom broj 121- 1552/14-3 od 11. 09. 2014. godine.

четвртак, 6. новембар 2014.

NE PROPUSTITE VEČERAS


Danas, 6. novembra 2014. godine na prvom programu RTS-a u 21 sat u emisiji „DA MOŽDA NE“ gosti su: 
Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar 
Predsednik našeg Sindikata dr Zoran Savić 
Narodni poslanik dr Dušan Milisavljević

среда, 5. новембар 2014.

PUTNICI NA KOPAONIK


Komisija za Sport i rekreativne odmore našeg Sindikata u sastavu: Tatjana Vujičić (predsednik), Bojana Stolić i Zoran Ćujić (članovi), na sastanku održanom 04. novembra donela je odluku o upućivanju sledećih članova sindikalne organizacije na rekreativni odmor na Kopaonik od 04-07 decembra: Mesaroš Janoš, Bijalković Tanja, Vučković Milka, Maričić Mirjana, Bijalković Zoran, Đipalo Vladimirka, Tošić Igor i Penic Gordana.
Pet gratis mesta obezbedila je naša sindikalna organizacija, dok je tri gratis mesta dobijeno od Okružnog odbora našeg Sindikata.

STANJE NIKAD LOŠIJE

Proglasi i flajeri na svim ulazima u Opštu bolnicu

Reprezentativni sindikati u somborskoj Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović”, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, GSZ SZ “Nezavisnost” i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, stupili su danas u jednodnevni štrajk, koji je ispoljen obustavom rada u svim specijalističkim ambulantama u periodu od 10-14 časova uz poštovanje minimuma procesa rada, a koji je najavljen za svaku narednu sredu do ispunjenja zahteva upućenih Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja. 
U odnosu na ranije organizovane štrajkove , ovaj se razlikuje činjenicom da su se u zahtevima ujedinili svi sindikati u zdravstvu, ali i željom da se na direktan način obrate pacijentima i građanima.

Deo štrajkaškog odbora

Zdravstveni radnici nezadovoljni su tretmanom koji imaju u Vladi Srbije, smatrajući da ih najviši organ vlasti ne prepoznaje kao delatnost od izuzetnog značaja za građane. Kako najavljuju sindikati zdravstveni radnici štrajkuju zbog najavljenog umanjenja zarada za 10 odsto, odugovlačenja sa nastavkom pregovora za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvo, kao i zbog "različitog tretmana zaposlenih u javnom sektoru i daljeg urušavanja materijalnog položaja zaposlenih". 


"Pozivamo naše pacijente da nas razumeju i da nam se pridruže. Pre svih, pozivamo penzionere, jer su oni na isti način pogođeni merama Vlade kao i mi.
Ovaj štrajk NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA, već poruka Vladi i Ministarstvu zdravlja, da pokušamo da skrenemo pažnju na izuzetno loš položaj svih zaposlenih u zdravstvu. Poslednja mera smanjivanja plata je kap koja je prelila čašu, ali isto tako podsećamo da je doneta Uredba o zabrani zapošljavanja, tako da su uslovi rada za zaposlene u zdravstvu postali nesnosni, obim poslova se povećava i za veće angažovanje zaposleni dobijaju manju platu” - poručuju predsednici sindikalnih organizacija Opšte bolnice Željko Dimović, Suzana Carev i Aleksandar Simović
Podsetimo da su reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou države najavili štrajkove u svim oblastima: zdravstvo, obrazovanje, kultura, pravosuđe i komunalne delatnosti, smatrajući da su privremenim merama Vlade Srbije oni najviše pogođeni, te da se sav teret ekonomske krize svaljuje na njih. "Istovremeno, vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara, a drugima se umanjuju ionako niske plate", navodi se u saopštenju pomenutih sindikata.

уторак, 4. новембар 2014.

KAP SE ODAVNO PRELILA


Četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu sutra organizuju jednodnevni ŠTRAJK sa zahtevima: 
- da se zdravstveni radnici izuzmu od smanjenja plata 
- da se do kraja godine potpiše Kolektivni ugovor 
- da se prestane sa daljim urušavanjem radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih 
- da se prestane različito tretiranje zaposlenih u zdravstvu 
- da se donesu i poštuju kadrovski planovi i normativi

Ovaj štrajk NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA, već poruka Vladi i Ministarstvu zdravlja, da pokušamo da skrenemo pažnju na izuzetno loš položaj svih zaposlenih u zdravstvu. Poslednja mera smanjivanja plata je kap koja je prelila čašu, ali isto tako podsećamo da je doneta Uredba o zabrani zapošljavanja, tako da su uslovi rada za zaposlene u zdravstvu postali nesnosni, obim poslova se povećava i za veće angažovanje zaposleni dobijaju manju platu.
Treba posebno naglasiti da plate zdravstvenih radnika ne idu iz budžeta već se finansiraju od doprinosa za zdravstvo. Naši zahtevi nisu nerealni, naše plate nisu povećane unazad tri godine. Takođe smatramo da je uvođenje platnih razreda u zdravstvo nepravedno. Platni razredi će dovesti do destrukcije državnog zdravstva i favorizovanja privatnog zdravstva.
Smatramo da bi se mnogo veći efekat postigao ako bi država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, povećala naplatu nenaplaćenih poreza i doprinosa, smanjivanjem finansiranja političkih partija, smanjivanjem i gašenjem nepotrebnih agencija gde se plate kreću u proseku od oko 150.000 dinara pa i više, prestankom partijskog zapošljavanja u državnim i javnim preduzećima (u EPS-u postoji preko 600 direktora), smanjivanjem plata u javnim preduzećima koje iznose preko 170.000 dinara i više, subvencionisanjem preduzeća gubitaša čiji menadžeri takođe imaju enormno visoke plate, a takva preduzeća pojedu godišnji budžet.
Tražimo da svi podjednako podnesemo teret ove krize i mere štednje, a ne da to bude selektivno, pa je prosečna plata u EPS-u 75.000 dinara, a u zdravstvu 44.000, a pritom EPS duguje na ime kredita jednu milijardu evra.
Da li tako podrazumevate ravnomerno podnošenje tereta ove krize. Da li su zaposleni u zdravstvu zamorčići? Obračun minulog rada u periodu postojanja SFRJ;SRJ;SCG nije isti za sve i ovde se primenjuje selektivno, pa tako minuli rad za radnike u zdravstvu se ne priznaje, ali se priznaje i obračunava narodnim poslanicima. Izgleda da za nas ne važi da smo pred zakonom svi isti.
Potrošačka korpa je za dve trećine zaposlenih u zdravstvu misaona imenica,pošto četiri grupe poslova u zdravstvu po uredbi imaju minimalnu zaradu. Plate medicinskih sestara i tehničara su ispod proseka Republike i iznose 65% od prosečne plate. Da ne pričamo o platama majstora, spremačica i servirki koji treba da budu mađioničari da bi preživeli mesec. Sve ovo su problemi koji su nas naveli na ovakav korak, koji podsećamo NIJE UPEREN PROTIV PACIJENATA.
Nebrojeno puta smo dokazali našu humanost i posvećenost radu i pružanju pomoći u lečenju pacijenata. Ali i mi smo ljudi od krvi i mesa, imamo porodice koje hranimo, mi nemamo alternativu i drugu državu ni drugi posao. Mi hoćemo samo da pošteno radimo i da od tog našeg poštenog rada živimo. Ne želimo milostinju hoćemo naše. Ima u ovoj državi i drugih načina i izvora da se popune rupe u budžetu koje nismo mi napravili, okrenite se malo oko sebe i videćete da možete uzeti i od nekih drugih. 
SVE NAVEDENO PRELIVA PUNU ČAŠU, PRIDRUŽI NAM SE ILI RADI, ĆUTI I ČEKAJ SLEDEĆE SMANJENJE PLATE!!!!!!!!!!!!!! 
POZIVAMO SVE GRAĐANE DA NAS PODRŽE U OVIM NAŠIM ZAHTEVIMA!!!!!!!!!!!!!  

NAJAVA ŠTRAJKA NA LOKALNIM MEDIJIMA

Vesti RTV "Sreće" od 28. oktobra. Pogledajte OVDE.
(početak na 9:28 min)

Današnja najava na RTV "Sreće". Pogledajte OVDE.

"Somborske novine" od 31. oktobra. 
Pogledajte OVDE.

Današnja najava na sajtu "SomborNJuza". 
Pogledajte OVDE.

OBAVEŠTENJE


Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обавештава своје чланове, да су данас, 04. новембра 2014. године настављени преговори између преговарачког тима Владе Републике Србије и представника репрезентативних синдиката организованих на нивоу Републике Србије о Посебном колективном уговору за област социјалне заштите. 
На овај начин Министарство за рад, запошљавање , борачка и социјална питања је отпочело са реализацијом једног од штрајкачких захтева Синдиката.

OBAVEŠTENJE O ŠTRAJKU U BOLNICI

понедељак, 3. новембар 2014.

недеља, 2. новембар 2014.

U SUSRET ŠTRAJKU

Cenjene koleginice i kolege, znam da bi svi mi voleli da nam predstojeći jednodnevni ŠTRAJK donese kakav-takav boljitak, ali se bojim da od toga, kao i obično, neće biti ništa. Siguran sam da ga vlast čak i priželjkuje jer će "pojesti" svu našu energiju.
Ništa nam ne vredi što po blogovima, sajtovima i na Fejsbuku iskazujemo nezadovoljstvo, jer to je ništa drugo nego uludo trošenje snage, energije i živaca. Ne komentarišite i ne trošite reči uzalud!
Umesto toga treba da smišljamo načine kako da doskočimo ljudima na vlasti.
Budimo pametniji, ujedinimo se i dogovarajmo. Koristimo društvene mreže korisno. Zaboga ima nas preko 100 000.