уторак, 31. март 2015.

IZMENA U REPERTOARU


Obaveštavamo članove da je došlo do male izmene u repertoaru Narodnog pozorišta za april. Predstava Gregori Berka KURVE u režiji Jane Maričić će biti odigrana u nedelju, 26. aprila umesto u ponedeljak, 27. aprila, kako je prvobitno bilo planirano.

петак, 27. март 2015.

IZLET U PEČUJ

subota, 18. april
Pečuj je jedan od najlepših i najvećih gradova u Mađarskoj. Nalazi se na jugozapadu države i sedište je Baranjske županije. Brojni su spomenici iz duge i burne istorije, duge nekoliko hiljada godina, od praistorije do savremenog doba. Smenjivali su se i ovde ostajali kelti, rimljani, avari, sloveni, mađari, turci, nemci, jevreji. Gradsko jezgro Pečuja je prava riznica starina i to je samo jedna znamenitost. Najvrednije i najpoznatije su praistorijske i rimske nekropole, džamija-crkva, minaret, katedrala, kula nekadašnje biskupske tvrđave, biskupska palata, nacionalno pozorište, najviša zgrada u Mađarskoj, zgrada osiguravajućeg društva, srpska pravoslavna kapela, franjevačka crkva, sinagoga, Pečujski univerzitet… Ono što nije u "muzeju" pod otvorenim nebom čuva se i izlaže u brojnim i bogatim muzejima. Za mnoge Pečuj je najpoznatiji po Žolnai porculanu i keramici. Vino se ovde proizvodi skoro 2000 godina, najpoznatiji prehrambeni proizvod je pečujsko pivo jake gorčine. 

Polazak oko 07:30 časova iz Sombora. Putovanje do Pečuja. Nakon dolaska u grad pešački obilazak grada: Sečenji trg, džamija, Katedrala, Županijska i Gradska kuća, Nacionalno pozorište… Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili poseta tržnom centru „Arkad“. Fakultativno poseta vinskom selu “Vilanji”. Polazak iz Pečuja u dogovoreno vreme. 

CENA ARANŽMANA: 1.300,00 dinara (plaćanje putem administrativne zabrane na 4 polumesečne rate) 
Cena aranžmana obuhvata: 
- prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji 
- razgledanje Pečuja sa vodičem 
- usluge pratioca grupe (predstavnik agencije) 
- troškove organizacije putovanja 
Cena aranžmana ne obuhvata: 
- individualne troškove 
- međunarodno zdravstveno osiguranje 
- fakultativno: poseta vinskom selu Vilanji – 300,00 dinara 

Prijave u kancelariji Sindikata!

четвртак, 26. март 2015.

NOWHERE EXTREME PARTY - RAFTING 30.04.-04.05.



Prvi maj je pravo vreme da probate rafting na Tari, jer je reka najbrža, a doživljaj potpun! Dodajte na to ostale ekstremne aktivnosti (alpinizam, paintball) i DJ festival na otvorenom i dobijate: Nowhere Extreme.
Doživite nešto drugačije!
Informacije i prijave u kancelariji Sindikata!

PREZENTACIJA I PRODAJA


Sapuni od maslinovog ulja sa dodatkom kokos butera, pčelinjeg voska, meda i eteričnih ulja. U ponudi LAVANDA, YLANG-YLANG, MENTA, ČAJEVAC, BERGAMOT, CIMET, SAPUN PROTIV CELULITA SA BRŠLJANOM I RUZMARINOM. Idealni za negu kože, čišćenje kože lica, intimnu higijenu, prigodni kao poklon.

Prezentacija i prodaja sapuna vršiće se 01. i 02. aprila u vremenu od 10.00-14.00 h u podrumu hirurškog bloka.

PREVENTIVNO-REKREATIVNI ODMORI OD SEPTEMBRA


Nakon upućenog Dopisa reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu vezano za korišćenje prava na preventivno-rekreativne odmore, održana su dva sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje 24. i 26. marta 2015. godine. 
Na sastanku održanom u Ministarstvu zdravlja bio je prisutan i ministar zdravlja ass. dr Zlatibor Lončar. Na sastancima su razmatrane mogućnosti i načini realizacije preventivno-rekreativnih odmora. Dogovoreno je da se pravna procedura završi do kraja maja 2015. godine, a da se otpočne sa korišćenjem prava na preventivno-rekreativne odmore počev od septembra 2015. godine. 
O daljim aktivnostima vezano za ostvarivanje navedenog prava, Sindikat će blagovremeno obavestiti članstvo.

REPERTOAR ZA APRIL


ODRŽANA 29. SEDNICA POS


Na 29. sednici Pokrajinskog odbora Sindikata, koja je održana juče u Novom Sadu,  razmotren je izveštaj o aktivnostima Sindikata između dve sednice. 
Razmatrane su i donete Odluke o usvajanju: Izveštaja o meterijalno-finansijskom poslovanju POS za 2014. godinu, Izveštaja Nadzornog odbora, Plana prihoda i rashoda za 2015. godinu i okvirnog Plana rada POS za 2015. godinu.

уторак, 24. март 2015.

SEDNICA NADZORNOG ODBORA



Danas je Nadzorni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" održao svoju redovnu sednicu. Sednica je održana u prostorijama Sindikata. Članovi Nadzornog odbora: Boško Končarević, Zorica Maglov i Milan Krneta su, u skladu sa ovlašćenjima iz Statuta, izvšili nadzor nad zakonitošću finansiranja, raspodele i upotrebe sredstava sindikalne organizacije, kao i uvid u godišnji obračun i raspodelu sindikalne članarine. 
Na sednici Izvršnog odbora, zakazanoj za 01. april 2015. godine, članovi Nadzornog odbora će podneti izveštaj o poslovanju Sindikata.

понедељак, 23. март 2015.

SINDIKALNA PRODAJA


Naredna dva dana, od 24 - 25. marta, u podrumu hirurškog bloka vršiće se sindikalna prodaja obuće firme "Bril" iz Subotice.

SINDIKALNA PRODAJA


Tokom ove nedelje, od 23 - 27. marta, u podrumu hirurškog bloka vrši se sindikalna prodaja novopazarskog teksasa firme "Ecco 3 jeans" iz Bečeja.

UŽIVANCIJA U BANJI ERŽEBET





U subotu je za grupu naših članova obezbeđena jednodnevna uživancija u banji Eržebet u Morahalomu. Poseta ovoj banji pruža puno pozitivne energije i dobrog provoda. Svakako trebate osetiti blagodeti lekovite vode, opuštajućih kupki, ciku i vrisku uzbuđenja na toboganima i jednostavno uživati. 
Sledeći izlet biće realizovan krajem aprila. 
Prijave u kancelariji Sindikata!!!

петак, 20. март 2015.

ZAHTEV ZA POŠTOVANJE PRAVA IZ PKU

Репрезентативни синдикати у области здравства на нивоу Републике Србије: Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, Синдикат медицинских сестара и техничара Србије, Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност”, Синдикат лекара и фармацеута Србије захтевају хитан састанак због непримењивања одредби Посебног колективног уговора за здравствене установе чији je оснивач Република Србија, Аутономна Покрајина и јединица локалне самоуправе у делу који се односи на коришћење права на превентивно-рекреативне одморе запослених.
Погледајте допис ОВДЕ.

среда, 18. март 2015.

REKREATIVNI ODMOR U SOKOBANJI

Vile "Panonija" i "Kaskade" se nalaze u najlepšem delu Sokobanje na putu ka izletištima Lepterija i Ozren sa pogledom na sokobanjsku kotlinu. Udaljenost vile od centra grada je oko 200 m, od spa centra 300 m, a od aqua parka 1500 m.
Usluga je na bazi polupansiona ili punog pansiona.
Plaćanje putem administrativne zabrane do kraja godine.
Informacije u kancelariji Sindikata.

уторак, 17. март 2015.

SKUP OSIGURANIKA


Обавештавамо Вас да је 12. марта 2015. године, у Београду у хотелу ”М” одржан скуп осигураника у програму Синдикалног солидарног осигурања са Синдикалним солидарним фондом. 
На свечан начин обележено је ”пунолетство” овог програма у Синдикату запослених у здравству и социјалној заштити Србије. Својим члановима честитамо јубилеј са жељом да нас у овом програму буде што више.

субота, 14. март 2015.

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

U vezi dopisa Ministarstva zdravlja, od 12.03.2015. Anketa o izjašnjavanju zaposlenih za raskid radnog odnosa kod poslodavca u delatnosti zdravstva U CELINI JE NEOBAVEZUJUĆA. 
Oni koji su razmišljali da pod određenim okolnostima (socijalni program, penzije i sl.) raskinu radni odnos neće biti u obavezi da to i učine, ukoliko se izjasne za raskid radnog odnosa u navedenoj anketi. 
Anketa predstavlja pokušaj da se utvrdi broj zainteresovanih za raskid radnog odnosa, na osnovu koga bi se planirao mogući socijalni program u budućnosti. 
dr Dunja Civrić

четвртак, 12. март 2015.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR




Danas je u sali za sastanke upriličeno potpisivanje Kolektivnog ugovora kod Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ Sombor.
Kolektivni ugovor su potpisali direktor Opšte bolnice Grba dr Milan i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zašiti Srbije Opšte bolnice Željko Dimović.
Kolektivni ugovor se sada šalje na potpisivanje Osnivaču (Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine).

понедељак, 9. март 2015.

GODIŠNJI ODMOR


Дужина годишњег одмора утврђује се тако што се законски минимум од 20 радних дана увећава по основу: 
1) радног искуства: – за сваке три године рада у радном односу – један дан; 
2) стручне спреме: – најмање један, а највише три радна дана; 
3) услова рада: 
– за рад на пословима из прве групе члана 38. ПКУ – за 12 радних дана, 
– за рад на пословима из друге групе члана 38. ПКУ – за 10 радних дана,
– за рад на пословима из треће групе члана 38. ПКУ – за осам радних дана, – за рад на пословима из четврте групе члана 38. ПКУ – за пет радних дана, – за рад на пословима из пете групе послова члана 38. ПКУ – за три радна дана; 
4) доприноса на раду на предлог непосредног руководиоца, и то за: 
– изузетне резултате рада – пет радних дана; 
5) социјалног и здравственог статуса запосленог: 
– инвалиду рада – за три радна дана, 
– родитељу са дететом до 14 година живота – за два радна дана, 
– самохраном родитељу са дететом до 14 година живота – за три радна дана, 
– запосленом који болује од професионалне болести – за пет радних дана, 
– запосленом који болује од хроничне болести од већег социјално-медицинског значаја која захтева непрекидно лечење – за пет радних дана,
– запосленом који има дете са тешким физичким и менталним оштећењима – за седам радних дана; 
6) контакта са пацијентима: 
– запосленом који је у сталном контакту са пацијентима као и запосленом који ради у сменама, ноћу, суботом и недељом, а не остварују права на увећани број дана годишњег одмора по основу скраћеног радног времена – за три радна дана. 

Годишњи одмор по свим основама из става (1) не може трајати дуже од 30 радних дана. 
Изузетно од става (2) запослени који раде скраћено радно време, у складу са законом и овим уговором, имају право на коришћење годишњег одмора у трајању до 40 радних дана.

SINDIKALNA PRODAJA

Tokom ove nedelje, od 09 - 13. marta, u podrumu hirurškog bloka vrši se sindikalna prodaja engleske garderobe firme "Priceless" sa Palića.

субота, 7. март 2015.

петак, 6. март 2015.

NOVI BROJ LISTA ZDRAVLJE

Osmomartovsko izdanje lista "Zdravlje" pogledajte OVDE.

SEMINAR SEKCIJE MLADIH


U Končarevu je od 25-27. februara održan radno-edukativni seminar Sekcije mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. 
Dvadeset pet mladih sindikalaca učestvovalo je u radu seminara čije su teme bile: 
• javni i medijski nastup 
• PR i odnosi sa medijima
Opširniji izveštaj pogledajte OVDE.

четвртак, 5. март 2015.

KOMENTARI SU POŽELJNI

Poštovani prijatelji, članovi Sindikata i posetioci bloga, komentari na ovom mestu su veoma poželjni i uvek dobrodošli.
Po broju poseta na blogu možemo primetiti da nas pratite redovno, ali kometara je veoma malo.

Zato slobodno pišite, kritikujte, hvalite, predlažite i iznesite svoje mišljenje.

IZ KOLEKTIVNOG UGOVORA


Дужина годишњег одмора утврђује се тако што се законски минимум од 20 радних дана увећава по основу: 

1. радног искуства: - за сваке три године рада у радном односу – један радни дан; 
2. стручне спреме и то: - за послове за које се захтева VIII, VII-2, VII-1 или VI степен – за три радна дана; - за послове за које се захтева V, IV или III степен – за два радна дана; - за послове за које захтева II или I степен – за један радни дан; 
3. услови рада: 
  • за рад на пословима из прве групе - за 12 радних дана; 
  • за рад на пословима из друге групе - за 10 радних дана; 
  • за рад на пословима из треће групе - за 8 радних дана; 
  • за рад на пословима из четврте групе - за 5 радних дана; 
  • за рад на пословима из пете групе послова - за 3 радна дана. 
4. допринос на раду на предлог непосредног руководиоца, и то за: 
- изузетне резултате рада – пет радних дана; 
5. социјалног и здравственог статуса запосленог: 
- инвалиду рада – за три радна дана; 
- родитељу са дететом до 14 година живота – за два радна дана; 
- самохраном родитељу са дететом до 14 година живота – за три радна дана; 
- запосленом који болује од професионалне болести – за пет радних дана; 
- запосленом који болује од хроничне болести од већег социјално-медицинског значаја која захтева непрекидно лечење – за пет радних дана; 
- запосленом који има дете са тешким физичким и менталним оштећењем – за седам радних дана; 
6. контакта са пацијентима: 
- запосленом који је у сталном контакту са пацијентима као и запосленом који ради у сменама, ноћу, суботом и недељом, а не остварује права на увећани број дана годишњег одмора по основу скраћеног радног времена - за три радна дана. 

Годишњи одмор по свим основама из става 1. овог члана не може трајати дуже од 30 радних дана. Изузетно од става 2. овог члана, запослени који раде скраћено радно време имају право на коришћење годишњег одмора у трајању до 40 радних дана.

PRAVNA POMOĆ

Članovi sindikalne organizacije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" imaju pravo na:

  • dobijanje pravne pomoći
  • zastupanje kod poslodavca, pred sudom, inspekcijskim i drugim organima
  • sastavljanje podneske
  • upoznavanje sa tvojim pravima

среда, 4. март 2015.

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora naše sindikalne organizacije, prilikom čega je predsednik Dimović izvestio članove o toku pregovora sa Poslodavcem oko potpisivanja Kolektivnog ugovora kod Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović".
Članovi IO su upoznati sa tekstom KU, na koji nisu imali nikakvih zamerki.
Dato je jednoglasno ovlašćenje predsedniku SO da pristupi potpisivanju istog sa direktorom Opšte bolnice i osnivačem.

уторак, 3. март 2015.

SEDNICA OKRUŽNOG ODBORA

Danas je održana 11. sednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zapadnobačkog okruga na Grudnom odeljenju Opšte bolnice. Na dnevnom redu bile su aktivnosti između dve sednice. 
Milena Nikolić je podnela izveštaj sa poslednje sednice ROS-a. Verifikovan je novi član Okružnog odbora, Loreta Vukadinović iz Doma zdravlja Sombor. 

Predložen je finansijski plan za ovu godinu koji je i izglasan. Protiv usvajanja finansijskog plana bili su Željko Dimović i Suzana Krivokuća, dok su Gordana Resanović i Milan Zejak bili uzdržani. 

Miloš Đelbabin iz Opšte bolnice i Milica Trkulja iz Apoteke su izabrani za Sekciju mladih. Članovi Okružnog odbora iz Opšte bolnice nisu glasali zbog načina odabira kandidata i činjenice da je Miloš Đelbabin predložen od strane Milene Nikolić, a da je zanemaren predlog Izvršnog odbora sindikalne organizacije Opšte bolnice, koji je bio drugačiji.

Predlog SO Opšte bolnice da Okružni odbor učestvuje u delu pokrivanja troškova učesnika ovogodišnjih "Susreta zdravlja", a koji su osvojili medalje prošle godine, nije izglasan. Za njega je pored troje predstavnika iz bolnice glasala i Suzana Krivokuća.

SPORT I REKREACIJA


Sindikalna organizacija Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" svojim članovima omogućava učešće na "Susretima zdravlja" i "Igrama bez granica", kao i odlazak na rekreativne odmore, izlete i putovanja. 
Tokom godine obezbeđujemo povoljne ponude za letovanja i zimovanja (plaćanje na rate putem administrativne zabrane).

понедељак, 2. март 2015.

SINDIKALNA POMOĆ


Sindikalna organizacija Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" svojim članovima omogućava beskamatne pozajmice sa rokom vraćanja od 4 meseca, pruža materijalnu pomoć u teškim životnim situacijama i ekskluzivno sindikalno osiguranje.
Sve dodatne informacije  možete dobiti u kancelariji Sindikata ili telefonom 422 637 (svakog radnog dana u vremenu od 12-14 časova).

недеља, 1. март 2015.

POKLON BON ZA PENZIONERE


Sindikalna organizacija Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" svakog svog člana daruje sa 8.000 dinara prilikom odlaska u penziju. Za ostvarivanje ovog prava potrebno je dostaviti privremeno rešenje.

Oni koji su u programu SSO-SSF (Ozarje) pored toga dobijaju potporu od Sindikalnog solidarnog fonda.

SEDNICA UPRAVNOG ODBORA

U petak, 27.02.2015. godine u sali za sastanke Upravne zgrade Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" održana je VIII sednica Upravnog odbora.
Na dnevnom redu, između ostalog, bilo je:
  • Usvajanje elaborata o popisu imovine Opšte bolnice
  • Informacija o oceni Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Filijala Sombor o izvršenju plana rada Opšte bolnice
  • Informacija o mišljenju Zavoda za javno zdravlje Sombor o izvršenju plana rada Opšte bolnice
  • Donošenje odluke o rebalansu finansijskog plana
  • Usvajanje godišnjeg računa i  finansijskog izveštaja Opšte bolnice
Istog dana održana je i sednica Nadzornog odbora Opšte bolnice.
Iz svega prikazanog moglo se konstatovati da Opšta bolnica "Dr Radivoj Simonović" nije u zavidnom finansijskom položaju, ali i konstatovati da je u prethodnoj godini napravljen pomak u smanjenju duga prema dobavljačima.

ČESTITKA ZA NOVOROĐENČE


Sindikalna organizacija Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u cilju podržavanja nataliteta, svako novorođeno dete svojih članova daruje sa 8.000 dinara, a svako treće dete sa 15.000,00 dinara. Za ostvarivanje ovog prava potrebno je dostaviti detetov izvod iz Matične knjige rođenih. 

Članovi Sindikata koji dobiju treće i naredno dete pored nagrade Sindikalne organizacije dobijaju i 10.000 dinara od Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. 

Oni koji su u programu SSO-SSF (Ozarje) pored toga dobijaju i 10.000 dinara za treće i naredno dete od Sindikalnog solidarnog fonda.