среда, 30. септембар 2015.

MALO STATISTIKE

 Broj poseta bloga za nešto više od pet godina rada.

Pregled postova na blogu.

 Izvori posete blogu.

 Posećenost naše fb stranice.

Iz ovoga se da primetiti da nas redovno pratite, na čemu smo vam veoma zahvalni. Ova statistika nas obavezuje da nastavimo istim tempom.

KATALOG RADNIH MESTA U ZDRAVSTVU

Radnu verziju Kataloga radnih mesta u zdravstvu možete preuzeti OVDE.

SOK OD ŠIPKA

SOK OD PLODA ŠIPKA
sa Kopaonika
za kuvanje pekmeza
Pakovanje: 5 l
 Cena: 600,00 din
Info u kancelariji Sindikata.

уторак, 29. септембар 2015.

POZORIŠTE PONOVO RADI

Karte za predstave koje su na repertoaru Narodnog pozorišta u oktobru možete uzeti od četvrtka, 01.10. u kancelariji Sindikata.

INFORMACIJA SA SASTANKA U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je danas 29.09.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici navedenog ministarstva, predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predstavnici reprezentativnih sindikata. 
Razgovarano je o katalogu radnih mesta. 
Sindikat je ukazao na uočene nepravilnosti, a do ponedeljka 05.10.2015.godine je dat rok sindikatima da dostave primedbe, mišljenja i sugestije na radnu verziju kataloga radnih mesta. 
U katalogu moraju biti prepoznati svi profili zaposlenih kako bi im se naknadno mogao odrediti odgovarajući koeficijent. 
Izrada kataloga za nemedicinske radnike je u toku i radi se jedinstveno za sve u javnom sektoru i očekuje se do kraja nedelje. 
Sindikat će i nadalje insistirati na prepoznavanju novih profila zaposlenih (strukovne medicinske sestre, medicinske sestre sa specijalizacijom....), kao i na prepoznavanju svih poslova u delatnosti zdravstva. 
Razgovori se nastavljaju.
Preuzmite informaciju OVDE.

уторак, 22. септембар 2015.

ZAHTEV ZA OČUVANJE PRAVA ZAPOSLENIH U HITNIM SLUŽBAMA


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije na sednici Republičkog odbora Sindikata održanoj 17.09.2015. godine, razmatrao je radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih u zavodima za hitnu medicinsku pomoć i hitnim službama. Konstatovano je da se zaposlenima umanjuju koeficijenti čime se dalje urušava ionako težak radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih.
Čelnicima Ministarstva Zdravlja upućen je sledeći ZAHTEV.

понедељак, 21. септембар 2015.

URGENCIJA

Ministarstvima upućena urgencija za hitno postupanje radi očuvanja radno-pravnog položaja zaposlenih u apotekarskom ustanovama.
Dopis predsednika našeg Sindikata pogledajte OVDE.

ODRŽANE 4. "IGRE BEZ GRANICA" ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Na Paliću su proteklog vikenda održane četvrte po redu "Igre bez granica" u kojima su učestvovali članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.


Gosti Palića bili su zdravstveni radnici iz Zapadnobačkog, Podunavskog, Rasinskog, Raškog i Severnobačkog okruga. Domaćin je ovaj put bio Severnobački okrug.


Discipline u kojima su organizovana takmičenja su: vodonoše, sklapalica, viseća kugla i skočko. Najuspešniji u ukupnom plasmanu bili su Somborci.

Prvo mesto osvojila je ekipa Zapadnobačkog okruga, ispred Raškog i Rasinskog okruga.


Održane su i četiri revijalne discipline: brzo ispijanje krigli piva, pasuljijada, špricerajka i prvi glas 4. "Igara bez granica".

U brzom ispijanju krigli piva posle tradicionalno zanimljivog takmičenja pobede su izvojevali Gordana Bošković iz Raškog okruga i Miloš Đikandić iz Zapadnobačkog okruga. Najbolji pasulj skuvali su učesnici sa Podunavskog okruga. Špricere su najbrže ispijali Stojica Matarić iz Zapadnobačkog okruga i Milan Stanković iz Podunavskog okruga. "Prvi glas" igara je Milica Kovačević iz Podunavskog okruga.

I ove četvrte po redu "Igre bez granica" obeležilo je mnogo lepog druženja i uživancije na Paliću. Domaćin narednih igara je Rasinski okrug.

четвртак, 17. септембар 2015.

DOPIS MINISTARKI KORI UDOVIČKI

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za davanje mišljenja vezano za primenu člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015).
Pogledajte dopis OVDE.

среда, 16. септембар 2015.

OTVARANJE SEZONE


SUBOTA, 26. septembar u 20.00 - Velika scena 
Mark Kamoleti BOING BOING 
režija: Olja Đorđević

SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je danas 16.09.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici navedenog ministarstva i predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu. 
Na sastanku je posebno razmatrana primena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon). 
Prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja, sprovedena anketa je bila isključivo informativnog karaktera u cilju prikupljanja podataka o tome ko od zaposlenih u naredne tri godine ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju. Direktori zdravstvenih ustanova su u obavezi da u skladu sa pozitivnim propisima odrede ko je od zaposlenih koji ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju neophodan za nesmetan rad ustanove, a kome prestaje radni odnos radi odlaska u penziju. 
Smatramo da je nedopustivo da se direktorima ustanova daje ovakvo ovlašćenje, da bez ikakvih kriterijuma i merila određuju sa kojim zaposlenim će se sklopiti sporazum o nastavku radnog odnosa. 
Podsećamo na stav Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da : ”Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora stoga biti popunjeno novozaposlenima, ne ispunjava ciljeve zakona”. 
Predstavnici Ministarstva zdravlja su izneli podatak da je u skladu sa zakonom ministar zdravlja poslao predlog Vladi Republike Srbije u kojem je naglašeno da u sistemu zdravstva nedostaju zdravstveni radnici i da je potrebno izvršiti prijem novih. 
Izrada kataloga radnih mesta je u završnoj fazi i uskoro bi trebalo da bude prezentovan reprezentativnim sindikatima. U katalogu će biti prepoznati novi profili zdravstvenih radnika (strukovne medicinske sestre, medicinske sestre sa specijalizacijom....) 
Tokom oktobra, treba da bude rešeno pitanje zaposlenih u stomatologiji i zaposlenih sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani. 
Razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva se nastavljaju, a direktori zdravstvenih ustanova će dobiti od strane Ministarstva instrukciju za primenu člana 20. zakona, pre početka njegove primene.
Pogledajte dokument OVDE.
Preuzeto sa sajta Sekcije mladih.

уторак, 15. септембар 2015.

НЕЗАБОРАВАН СЕВДАХ ВИКЕНД

Група здравствењака учествовала је од 10. до 14. септембра на традиционалној манифестацији „Дани медицинара“, коју је по једанаести пут за редом организивала ТА „Ивонтравел“ из Новог Сада. Током "Севдах викенда" колегинице и колеге су обишле Сарајево, Мостар, Требиње, Дубровник и Андрићград.


Првог дана путовања медицинари су посетили Сарајево. Након уживања у јутарњој кафи из филџана и доручка неке од оригиналних сарајевских пита, уследио је обилазак града, који се завршио заједничким одласком на ћевапчиће.


У поподневним сатима уследио је одлазак до Илиџе и врела Босне, док вечерње сате медицинари проводе у сарајевској пивници и етно коноби хотела уз журку.


Другог дана "Севдах викенда" прво је посећен Мостар, где су медицинари у друштву водича упознали Стари град и обишли Стари мост.


Уследио је долазак у Требиње у које су се сви "заљубили". Томе је допринела срдачност локалног водича Јелене, која је све одушевила.


Посета манастиру Тврдош уз дегустацију квалитетног вина била је нешто посебно.


Вечерње сате проводимо у ресторану "Стара Херцеговина" где је уприличено феноменално дружење.


Последњи дан "Севдах викенда" био је резервисан за висечасовну посету Дубровнику, који је такође одушевио све учеснике манифестације.


Из Дубровника, на повратку кући обиђен је и Андрићград у касним вечерњим сатима.

Још једно незаборавно путовање и дружење остаће у прелепом сећању медицинарима.

понедељак, 14. септембар 2015.

INFORMACIJA SA SASTANKA SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije nije postignut dogovor o visini minimalne cene rada. 
Predstavnici Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije su ostali pri svojim stavovima da se nisu stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada za 2016. godinu. 
Stav predstavnika Unije poslodavaca mogu da razumem, jer na taj način štite svoj profit, odnosno ”sopstveni džep”. 
Stav predstavnika Vlade Republike Srbije je da nema zakonskih uslova za povećanje minimalne zarade, niti za to postoje sredstva u budžetu. 
Na osnovu svega navedenog nameće se samo jedan zaključak: da je premijer Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ili neobavešten ili neodgovoran, jer je najavio povećanje plata i penzija u narednoj godini (vraćanja dela primanja koja su uzeta). 
Smatram da je premijer izuzetno odgovoran i dobro obavešten o stanju, kretanju prihoda i rashoda i projekciji budžeta Republike Srbije za 2016.godinu. Mišljenja sam da je sveobuhvatno analizirao celokupnu situaciju i da je dobro razmislio pre nego što je dao obećanje o povećanju plata i penzija. 
Zašto onda nema dogovora socijalnih partnera i povećanja minimalne cene rada? 
Možda odluku o tome i ne treba da donesu članovi Socijalno-ekonomskog saveta, nego neki inostrani nalogodavci... 
Predsednik Sindikata 
dr Zoran Savić
Pogledajte OVDE.

четвртак, 10. септембар 2015.

UTVRĐIVANJE ČINJENIČNOG STANJA


Председник нашег синдиката др Зоран Савић упутиио је министру за рад Александру Вулину допис да, сходно члану 4. став 4. тачка 2) Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору ("Службени гласник РС", бр. 68/2015), Влади Србије јасно и недвосмислено предложи ДА НЕМА ВИШКА ЗАПОСЛЕНИХ У УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ.
Погледајте допис ОВДЕ.

уторак, 8. септембар 2015.

DOPIS MINISTRU LONČARU I DRŽAVNOM SEKRETARU


Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom da u skladu sa članom 4. stav 4. tačka 2) Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Službeni glasnik PC", br. 68/2015), Vladi Republike Srbije jasno i nedvosmisleno predložite DA NEMA VIŠKA ZAPOSLENIH U SISTEMU ZDRAVSTVA. 
To dalje znači da Vlada Republike Srbije prilikom izrade akta o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu zdravstva, na Vaš obrazložen predlog, donese takav akt koji će utvrditi da nema viška zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Republici Srbiji. 
Stanje u zdravstvenim ustanovama je takvo da nedostaju određeni kadrovi, a prvenstveno zdravstvene struke. 
Informacije koje se plasiraju u javnosti da postoji višak nemedicinskog kadra uznemiravaju zaposlene i unose strah od gubitka posla. 
U slučaju da se izvrši smanjenje broja nemedicinskog kadra, nametnuće se još veće opterećenje ionako nedovoljnom broju zdravstvenih radnika, koji će u tom slučaju biti primorani da obavljaju i deo njihovih poslova, što će uticati na smanjenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. 
Sindikat je apsolutno protiv smanjenja broja zaposlenih i uvođenja javnih servisa, odnosno TZV.”outsourcing-a”. 
Razlozi za ovakav stav Sindikata su: nefunkcionalnost, neefikasnost i neracionalnost javnog servisa koja se pokazala u praksi. 
Javni servis radi jedino i isključivo radi ostvarivanja profita, a ne u funkciji zaštite zdravlja pacijenata i zaposlenih. 
Dokaz za ove tvrdnje je i neuspešno uvođenje javnog servisa u zemljama EU kao što su: Slovenija, Hrvatska, Nemačka itd... 
Podsećamo da je pilot projekat sproveden u našoj zemlji pre par godina, takođe pokazao navedene nedostatke. 
Ukazujemo i na neoborivu činjenicu da je sistem javnog servisa u svim zemljama gde je sprovođen bio daleko skuplji za državu, tako da izgovor za uvođenje ovakvog sistema nikako ne može biti ušteda. 
Zaposleni koji obavljaju ove poslove imaju minimalnu zaradu, te će prevođenjem u privatni sektor imati istu zaradu, a država veći trošak za profit poslodavca. 
Zbog svega navedenog Sindikat traži od Vas da postupite u skladu sa opravdanim zahtevom Sindikata, a za dobrobit kako zaposlenih, tako i korisnika zdravstvenih usluga i zdravstvenog sistema u celosti. 
Otvoreni smo da Vam i neposredno predočimo date navode. 
S poštovanjem, 
Predsednik 
Dr Zoran Savić
Dopis možete videti OVDE.

четвртак, 3. септембар 2015.

SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Na insistiranje našeg Sindikata, juče 02.09.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan je sastanak kome su prisustvovali ispred navedenog ministarstva državni sekretar prof. dr Berislav Vekić sa saradnicima i predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu. 

Na sastanku se razgovaralo o brojnim otvorenim pitanjima materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvu. Posebno se razgovaralo o: 

1) Primeni Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru 
2) Stomatologiji 
3) Racionalizacij i 
4) Postupku izrade kataloga radnih mesta 

Shodno dogovoru između Vlade Republike Srbije i MMF-a broj zaposlenih u zdravstvu u narednih godinu dana bi trebalo da bude manji za oko 4000 zaposlenih.u taj broj uračunavaju se: zaposleni sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani, zaposleni u stomatologiji koji budu proglašeni tehnološkim viškom, zaposleni kojima prestaje radni odnos prirodnim odlivom, kao i deo zaposlenih nemedicinskih radnika. 

Na ovaj način omogućiće se zapošljavanje dodatnih 1000 zdravstvenih radnika.

1) Direktori zdravstvenih ustanova će dobiti jasna uputstva vezano za primenu člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na način da svim zaposlenima koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, ukoliko postoji potreba za njihovim radom, NE MOŽE PRESTATI RADNI ODNOS do ispunjenja uslova propisanih zakonom o radu. Zakon se primenjuje na sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, kao i na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite. 

2) Kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji koji su dogovoreni sa reprezentativnim sindikatima ostaju na snazi u skladu sa važećim propisima. Postupak je u toku. 

3) i 4) Novi sastanak na kojem će tema biti isključivo racionalizacija i izrada kataloga radnih mesta biće održan krajem sledeće nedelje. 

Očekuje se da radni tekst kataloga bude pripremljen u narednih 15 dana. Odmah po dobijanju predloga kataloga, Sindikat će preduzeti aktivnosti i dati svoja mišljenja, predloge i sugestije. 

O svim pitanjima, članstvo će biti blagovremeno obavešteno.
Preuzeto sa sajta ZDRAVKO.

уторак, 1. септембар 2015.

OBAVEŠTENJE


Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti da će Sindikat podneti Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. 

Podsećamo da je Sindikat ukazivao da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada se isti nalazio u skupštinskoj proceduri, što smo istakli i na konferenciji za novinare održanoj 31.07.2015. godine. 

Naše primedbe nisu tada uzete u razmatranje, zakon je usvojen po hitnoj proceduri, bez razmatranja na Socijalno-ekonomskom savetu, te smo prinuđeni da prava naših članova i zaposlenih zaštitimo obraćanjem Ustavnom sudu Republike Srbije.
Preuzeto sa sajta Zdravko.