субота, 31. октобар 2015.

PRIPREME ZA SKUPŠTINU


Protekle i naredne nedelje u toku su sastanci po odeljenjima kao deo priprema za Skupštinu naše sindikalne organizacije koja se održava 18. novembra.
Molba članovima sindikalne organizacije da aktivno uzmu učešće pri predlaganju kandidata koji će ih predstavljati u narednom mandatnom periodu.
Transparentnost je naša vrlina!

четвртак, 29. октобар 2015.

KONTROLA NADZORNOG ODBORA



Članovi Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije su od 27 - 29. oktobra vršili kontrolu uplate članarine i finansijsko poslovanje Mačvanskog, Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga.
Kompletan izveštaj biće podnet članovima ROS na sledećoj sednici.

USKORO U PONUDI

Cena: 400,00 din/kg
Plaćanje na 6 polumesečnih rata!

SES: Radna grupa da ispravi nedostatke zakona o platama


Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalno ekonomskom savetu smatraju da je predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru u osnovi neophodan, ali da ima nedostataka koje bi trebalo otKloniti, te je zbog toga dogovoreno formiranje radne grupe koja će se tim poslom baviti. 
Nedostaci se pre svega odnose na činjenicu da pojedine odredbe predloženog zakona ukidaju određena prava koja predviđa Zakon o radu, ali i kolektivno pregovaranje, što je za sindikate potpuno neprihvatljivo, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Samostalnog sindikata zdravstva i član SES-a Zoran Savić. 
On je naglasio da sindikati takođe nisu zadovoljni jer se predloženi zakon o platama ne odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, navodeći da su izuzeta javna preduzeća, javne agencije, funkcioneri, policija, vojska... Savić je naglasio da je poznato da su javna preduzeća uglavnom gubitaši, te da je neshvatljivo zašto se i njihove plate nisu našle u predlogu zakona. Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci nisu imali mnogo primedbi na zakon, ali da je jedna od ključnih u vezi sa javnim preduzećima, jer je prema njihovom mišljenju bilo neophodno uvrstiti ih u zakonsko rešenje zarada u javnom sektoru. 
On je naglasio da su svi u državi svesni problema koje stvara poslovanje pojedinih javnih preduzeća zbog čega se odnos prema njima mora promeniti. Predsednik Sindikata UGS Nezavisnost i član SES Branislav Čanak saglasio se sa tim primedbama, navodeći da je za sindikate nedopustivo da zakon potpuno ukida pregovaranje. 
On je podsetio da je Srbija potpisnica svih međunarodnih konvencija koje regulišu tu oblast, a da je kolektivno pregovaranje garantovano i Ustavom i Zakonom o radu. 
Izvor: TANJUG

REPERTOAR ZA NOVEMBAR


среда, 28. октобар 2015.

SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je u utorak 27.10.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici navedenog ministarstva i predstavnici reprezentativnih sindikata. 
Razgovarano je o kriterijumima za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji, katalogu radnih mesta i drugim otvorenim pitanjima. 
Socijalni partneri su postigli saglasnost oko kriterijuma za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji koji su ranije bili usaglašeni, ali je nenamernom greškom direktorima ustanova poslata instrukcija sa jednom od radnih verzija kriterijuma. 
Usaglašeni kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji biće poslati direktorima ustanova i predsednicima sindikalnih organizacija. Predstavnici Ministarstva zdravlja su potvrdili da će poslati instrukciju svim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže vezano za navedene kriterijume koji su obavezujući za sve direktore zdravstvenih ustanova. 
Takođe, od strane resornog ministarstva, biće poslat deo kadrovskog plana koji se odnosi na zaposlene u stomatologiji, prema kojem će se usaglašavati pravilnici o organizaciji i sistematizaciji poslova i utvrđivati eventualni višak zaposlenih. 
Direktorima se ostavlja mogućnost da mogu da imaju veći broj izvršilaca od onog broja utvrđenog kadrovskim planom, s tim da iz sopstvenih sredstava finansiraju te zaposlene. 
U tom slučaju, sva odgovornost je na direktorima ustanova. 
Očekuje se da izmenjena Radna verzija kataloga radnih mesta bude dostavljena Sindikatu tokom naredne nedelje. 
Prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja, većina dostavljenih primedbi našeg sindikata je uvažena. 
O svim daljim aktivnostima, blagovremeno ćemo obavestiti članstvo.

DA MOŽDA NE


Обавештавамо чланство и све запослене у здравству и социјалној заштити Србије да ће председник нашег Синдиката др Зоран Савић бити гост у емисији "ДА МОЖДА НЕ" заједно са Министарком за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички. Емисију можете пратити на каналу РТС1 у четвртак, 29. октобра од 21.00 сат.

понедељак, 26. октобар 2015.

SEDNICA ODBORA ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Danas je u sali za sastanke održana 2. sednica Odbora za bezbednost i zdravlje na radu Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor.

Na dnevnom redu bilo je: analiza povreda na radu i profesionalnih oboljenja zaposlenih u OB od početka godine, analiza ostvarenih lekarskih pregleda po pozivu, dogovor o prioritetu organizacionih jedinica za slanje zaposlenih na lekarski pregled, kao i dogovor o načinu prikupljanja podataka od zaposlenih o opasnostima i štetnostima na radnom mestu.
Doneta je odluka da predstavnici Odbora prisustvuju kolegijumu glavnih sestara Opšte bolnice, koji će biti održan tokom sledeće nedelje. Takođe je dat predlog za održavanje edukacije na ovu temu.

Današnjoj sednici prisustvovali su direktor, zamenik direktora i glavna sestra Opšte bolnice, na poziv predsednice Odbora Đurđe Badovinac.

субота, 24. октобар 2015.

OBAVEŠTENJE


На захтев Синдиката у четвртак, 29. октобра 2015. године, биће одржана Ванредна седница Социјално економског савета Републике Србије, на којој ће се разматрати Нацрт закона о систему плата запослених у јавном сектору.

четвртак, 22. октобар 2015.

NAJAVA PUTOVANJA

 Božićni vašar - 28. novembar
Budimpešta - 12/13 decembar

 BEČ+poseta tržnom centru Parndorf
05/06 decembar
Božićni vašar - 12. decembar
Doček Nove godine - 31. decembar

Mako banja
januar 2016.

Plaćanje putem administrativne zabrane.
Organizacija putovanja Euroline Pekez.
Informacije u kancelariji Sindikata.

IZLET U MORAHALOM


Jednodnevni izlet u Banju Eržebet u Morahalomu biće realizovan 31. oktobra 2015. (subota)! 

POLAZAK u 07:00 h ispred Partizana. 
POVRATAK u kasnim večernjim satima ispred Partizana. 
Poneti pasoš, bade mantil, kupaći, papuče. Može se uneti hrana i piće. Na raspolaganju su Vam 13 bazena, đakuzi, tursko kupatilo, četiri saune... 

Organizacija putovanja Euroline Pekez!
Cena izleta: 1.200,00 dinara+osiguranje 130,00 dinara.
Prijave u kancelariji Sindikata ili na broj ✆ 069 554 0370!

MINISTARSTVO PRIPREMILO RADNU VERZIJU ZAKONA O PLATAMA


Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u delatnosti zdravstva i u socijalnoj zaštiti da je Ministarstvo državne uprave i lokalne sampuprave pripremilo RADNU VERZIJU ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU. 
Rasprava na navedeni tekst zakona počela je 19.10.2015. godine. 
Radnu verziju zakona možete preuzeti u pdf formatu OVDE.

GUŠČIJE MESO

GUŠČIJE MESO
(tovljene guske bez džigerice)

Cena: 500,00 din/kg 
Težina: 4-5 kg 
Guščija mast: 1000,00 din/kg (pak od 250 gr) 
Guščija džigerica: 3000,00 din/kg (težina od 400 gr...) 

Termini isporuke: 

20. novembar (prijave do 05.11.) 
15. decembar (prijave do 01.12.) 


Plaćanje na 8 polumesečnih rata 
Prijave u kancelariji Sindikata

среда, 21. октобар 2015.

SEDNICA POS


Danas je u Novom Sadu održana 32. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata. Na dnevnom redu bile su aktivnosti između dve sednice i verifikacija izbornih odluka iz Severnobačkog, Srednjebanatskog i Sremskog okružnog odbora.

Nakon sednice održan je seminar na temu "Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru" (primena Zakona i uloga Sindikata) kojem su pored članova POS prisustvovali i predsednici većine sindiklanih organizacija sa teritorije Vojvodine.

OBAVEŠTENJE


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo da je Ministarstvo zdravlja direktorima zdravstvenih ustanova dostavilo Zaključak Vlade vezano za rešavanje problema u stomatologiji i Kriterijume za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji. 

Dostavljeni Kriterijumi nisu kriterijumi koji su reprezentativni sindikati usaglasili sa predstavnicima Ministarstva zdravlja. 

Nadležnima u Ministarstvu zdravlja je od strane predstavnika Sindikata ukazano na navedene propuste sa zahtevom da se isti HITNO otklone. 

Očekujemo da predstavnici Ministarstva zdravlja postupe u skladu sa zahtevima Sindikata i dostave novu instrukciju direktorima zdravstvenih ustanova.

уторак, 20. октобар 2015.

ODLUKA O IZBORIMA


Na današnjoj sednici odbora Zapadnobačkog okruga verifikovana je Odluka o održavanju izbora u našoj sindikalnoj organizaciji.

Do kraja nedelje ova Odluka će se naći na svim oglasnim tablama radnih jedinica Opšte bolnice, sa kojom će biti upoznati svi članovi sindikalne organizacije.

SEDNICA OKRUŽNOG ODBORA


Danas je u Banji Junaković održana 16. sednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zapadnobačkog okruga. Na dnevnom redu bile su aktivnosti između dve sednice. 
Na osnovu Statuta Sindikata i Odluke Pokrajinskog odbora, članovi odbora Zapadnobačkog okruga doneli su Odluku o održavanju izbora u sindikalnim organizacijama na našem regionu.

понедељак, 19. октобар 2015.

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

Kako bi skrenuli pažnju javnosti i građana na brojne otvorene probleme položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, naš Sindikat organizuje konferenciju za medije 21.oktobra 2015. godine u Novom Sadu. 
Na konferenciji će govoriti dr Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

петак, 16. октобар 2015.

SETOVI ZA BAZEN


Pošto je počela zimska sezona kupanja na zatvorenom gradskom bazenu u prilici smo da članovima Sindikata obezbedimo setove za odrasle po ceni od 800,00 dinara (10 ulaznica). 
Ukoliko ste zainteresovani, molimo Vas da se što pre prijavite u kancelariji Sindikata.

NOVI BROJ LISTA "ZDRAVLJE"

Oktobarski broj lista "Zdravlje" možete pogledati OVDE.

SVEČANA SEDNICA ROS


Juče je u Beogradu svečano obeležen Dan našeg Sindikata.

четвртак, 15. октобар 2015.

DAN NAŠEG SINDIKATA


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije čestita svim svojim članovima Dan Sindikata – 15. oktobar.
Na današnji dan obeležava se 24 godine od usvajanja prvog Statuta Sindikata.

понедељак, 12. октобар 2015.

SPORT I DRUŽENJE




Delegacija naše sindikalne organizacije bila je tokom vikenda gost kolega iz Smedereva. Prisustvovali smo tradicionalnom sportskom okupljanju odbojkaša Smedereva i Kraljeva.
Naši domaćini iz Opšte bolnice i Doma zdravlja potrudili su se da ovo druženje bude nezaboravno.

петак, 9. октобар 2015.

Ustavni sud usvojio Inicijativu našeg Sindikata


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i sve zaposlene u javnom sektoru, da je Ustavni sud Republike Srbije na podnetu inicijativu našeg Sindikata pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. 
Ustavni sud je usvojio zahtev Sindikata za određivanje privremene mere, odnosno doneo rešenje kojim se obustavlja izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu spornih zakonskih odredaba

Podsećamo da se naš Sindikat PRVI OGLASIO PROTIV usvajanja ovako nakaradnog zakona još 29. jula 2015. godine, još dok se osporeni zakon nalazio u skupštinskoj proceduri. 
Sindikat je ukazivao Vladi Republike Srbije da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada se isti nalazio u skupštinskoj proceduri, što smo istakli i na konferenciji za novinare održanoj 31.07.2015. godine. 

Naše primedbe nisu tada uzete u razmatranje, zakon je donet po hitnoj proceduri, bez razmatranja na Socijalno-ekonomskom savetu, te smo bili prinuđeni da prava naših članova i svih zaposlenih u javnom sektoru zaštitimo obraćanjem Ustavnom sudu Republike Srbije. 
Činjenica je da je naš Sindikat prvi podneo Inicijativu za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti odredaba osporenog zakona još 11. septembra 2015. godine, a ista je objavljena i na sajtu našeg Sindikata. 

Ovom prilikom želimo da iskažemo zahvalnost Ustavnom sudu na blagovremenom postupanju i prihvatanju opravdanih zahteva Sindikata, čime je sprečena kako smo to tvrdili od prvog dana diskriminacija zaposlenih žena, a samim tim i nastupanje neotklonjivih štetnih posledica za lica na koja bi se sporne odredbe primenile. 

Sindikat će i nadalje biti prvi u preduzimanju svih aktivnosti u cilju zaštite radno-pravnog i materijalnog položaja članstva i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti!

Saopštenje našeg Sindikata pogledajte OVDE.

четвртак, 8. октобар 2015.

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Удовички: Продужити уговоре после 12.октобра 

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је допис свим министарствима у коме изражава свој став да је неопходно да сви организациони облици понуде запосленима који испуњавају услове за старосну пензију споразум о наставку радног односа до доношења акта којим се утврђује максималан број запослених, односно за онај временски период у коме ће организациони облик након доношења овог акта моћи да сагледа потребе обављања свих функција у новој организацији.
Саопштење на сајту Министарства погледајте ОВДЕ.

среда, 7. октобар 2015.

31. SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA


Danas je u sali za sastanke održana 31. sednica Izvršnog odbora naše sindikalne organizacije. Predsednik Dimović izvestio je članove odbora o aktivnostima Sindikata između dve sednice, sednicama Okružnog odbora i POS. 

Na osnovu Statuta Sindikata i Odluke Okružnog odbora, članovi Izvršnog odbora doneli su Odluku o održavanju izbora u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" za naredni mandatni period.

Ova Odluka biće prosleđena Okružnom odboru na verifikaciju. Nakon izvršene verifikacije biće objavljena na blogu sindikalne organizacije.

OBAVEŠTENJE

Обавештавамо Вас да је Синдикат све достављене примедбе на Радну верзију Каталога радних места за делатност здравства и делатност социјалне заштите које су достављене од стране органа Синдиката са терена, сублимирао и у писаној форми предао ресорним министарствима. Овим поводом састанак са представницима Министарства здравља очекује се током следеће недеље. 
Састанак са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања везано за каталог радних места у социјалној заштити биће одржан 12. октобра 2015. године.
Преузето са сајта Здравко.

понедељак, 5. октобар 2015.

DOPIS MINISTRA ZDRAVLJA DIREKTORIMA


Prenosimo deo teksta dopisa koji je Ministar zdravlja uputio direktorima zdravstvenih ustanova. 

„Povodom često postavljanog pitanja da li Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (Zakon o maksimumu) primorava na penzionisanje svih onih koji u ovoj godini ispunjavaju uslove za penziju, a naročito žena, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da saopšti sledeće: 

Zakon o maksimumu je oročeni, iznuđeni instrument - on postavlja način i daje sredstva da država sagleda gde i kako svoj posao može da obavlja na racionalniji način. Sam po sebi on ne propisuje ni gde ni koliko ušteda može da se nađe, ali u rukama odgovornih rukovodilaca on omogućava da se javna uprava racionalizuje sa najmanje moguće štete, čak i sa mogućim poboljšanjima, po kvalitet usluga koje država pruža. Proces racionalizacije sprovodi se po treći put u Srbiji, ali po prvi put postoji način i čvrsta namera da se to radi promišljeno, vodeći računa kako o potrsbi da se sačuva i unapredi kapacitet države da pruža usluge, tako i da se minimizuju socijalne posledice. Član 20. Zakona propisuje da se penzionišu oni koji za to imaju navršene uslove za odlazak u starosnu penziju, osim ukoliko postoji potreba za datim radnim mestom i daljim angažovanjem zaposlenog radi kontinuiteta procesa rada. U tom slučaju, sporazumni nastavak rada je dozvoljen. Drugim rečima, u skladu sa stavovima koje Ministarstvo zauzima, Zakon ne treba shvatiti tako da penzionisanje zaposlenih protiv njene/njegove volje predstavlja osnov za novo zapošljavanje. Ukoliko postoji pak, mogućnost da se nečijim penzionisanjem spreči da neko drugi, istih kvalifikaciJa i stručnog znanja, ostane bez posla i bez penzije — socijalno je odgovorno da se tako i učini. S tim u vezi, Ministarstvo je u više navrata uputilo jasnu poruku Javnosti i socijalno-ekonomskim partnerima i u komunikaciji sa drugim državnim organima. 

Zakon o maksimumu ne diskriminiše, čak se ni ne bavi bilo kakvim ličnim karakteristikama ili kvalitetima zaposlenih. Uslovi za penziju propisani su drugim zakonima, kao što je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili posebni zakoni kojima se regulišu specifični uslovi rada u policiji, visokom obrazovanju i slično. Činjenica je da, s obzirom na važeće zakone, član 20 najviše pogađa žene između 60,5 i 65 godina života, ali pogađa i značajan broj zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom najčešće muškaraca. 

Zakon omogućava i podstiče na promišljeno i odgovorno ponašanje poslodavaca, ali ne može da zameni njihovu odgovornost i posvećenost. U prethodim racionalizacijama sistem se zasnivao, a poslodavci tolerisali, da se kroz dobrovoljne otpremnine i penzionisanje uprazne mnoga neophodna radna mesta. Taj pristup ostavio je upravu desetkovanom — npr. u inspekcijama. Ovog puta zakon daje više podsticaja poslodavcima da reorganizuju rad, procene koji stručni profili nedostaju da bi se rad unapredio i modernizovao, kao i gde je višak zaposlenih i na kojim radnim mestima.“
Dopis pogledajte OVDE.

петак, 2. октобар 2015.

INFORMACIJA SA SASTANKA U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je danas 02.10.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici navedenog ministarstva i predstavnici reprezentativnih sindikata. 
Razgovarano je o otvorenim pitanjima, a naročito o primeni Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon). 
Predstavnici Ministarstva zdravlja su potvrdili da će poslati instrukciju svim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže vezano za primenu zakona, u smislu da će svaka ustanova morati da pošalje spisak zaposlenih kojima po sili zakona prestaje radni odnos i to onih koji su neophodni da ostanu da obavljaju poslove i onih koji nisu, a konačan sud o tome ko od zaposlenih treba da ostane da radi i sklopi sporazum o nastavku radnog odnosa, a ko odlazi u penziju, doneće Ministarstvo zdravlja. 
Umesto zaposlenih kojima prestane radni odnos, nije moguć novi prijem radnika bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i Komisije u skladu sa važećim propisima. 

Na katalog radnih mesta, Sindikat će ministarstvu dati konkretne primedbe u pismenoj formi, a koje nisu već usmeno saopštene na sastanku. 
Očekuje se objavljivanje radne verzije kataloga za nemedicinske poslove. 
Sledeći sastanak vezano za katalog radnih mesta će se održati sredinom tekućeg meseca. U toku oktobra meseca očekuje se konačno rešavanje pitanja statusa zaposlenih u stomatologiji, kao i zaposlenih sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani. 
Za stomatologiju važe kriterijumi o kojima su ranije predstavnici reprezentativnih sindikata i Ministarstva zdravlja postigli saglasnost. 
Konačnu odluku o tome treba da donese Vlada Republike Srbije u toku ove nedelje.
Informaciju preuzmite OVDE.

четвртак, 1. октобар 2015.

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА


Саопштење у вези са различитим медијским интерпретацијама и тумачењима Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору и његове примене у здравственом систему Србије 

Поводом различитих медијских интерпретација и тумачења Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору и његове примене у здравственом систему Србије, Министарство здравља Републике Србије саопштава да је нетачно да ће 12. октобра ове године у пензију отићи око 3.500 лекарки специјалиста. 

На тај дан, када ће почети да се примењује наведени Закон, толики број лекарки ће испуњавати прописани услов за одлазак у старосну пензију, али то не значи да ће све оне и бити пензионисaне и да ће се на тај начин угрозити функционисање здравственог система. Члан 20. Закона прописује да се пензионишу они који за то имају навршене услове за одлазак у старосну пензију, осим уколико постоји потреба за датим радним местом и даљим ангажовањем запосленог ради континуитета процеса рада. У том случају, споразумни наставак рада је дозвољен. 

Министарство здравља још једном истиче да одговорно приступа процесу рационализације и да ни једним својим потезом неће угрозити обављање неопходних послова здравствене заштите у здравственим условима. Зато је Министарство здравља до сада више пута истицало да ће се рационализација, у коју спада и одлазак у пензију свих који испуњавају старосну услов, пре свега односити на немедицинско особље, које према анализама у нашој земљи далеко премашује број који је стандард у Европи. 

Закон о максимуму не дискриминише, чак се ни не бави било каквим личним карактеристикама или квалитетима запослених, а услови за пензију прописани су другим законима, као што је Закон о пензијско-инвалидском осигурању или посебни закони којима се регулишу специфични услови рада у полицији, високом образовању и слично. Чињеница је да, с обзиром на важеће законе, члан 20 највише погађа жене између 60,5 и 65 година живота, али погађа и значајан број запослених са бенефицираним радним стажом — најчешће мушкараца. 

Дакле, сваки лекар који испуњава улове за одлазак у старосну пензију, а за његовим радом постоји потреба ради обезбеђивања стручног и континуираног обављања неопходних послова здравствене заштите у здравственим установама, моћи ће да направи споразум о наставку радног односа. Одобравање наведених споразума обављаће Министарство здравља Републике Србије. С друге стране, сви који испуњавају услов за одлазак у пензију, а за његовим радом не постоји потреба, биће пензионисани. 

Кад је у питању недостатак специјалиста, морамо да подсетимо јавност да је, сагледавајући затечену ситуацију у марту 2014. године, и скандалозно стање по питању стручног кадра, након необјашњиве одлуке да се годинама уназад специјализације и уже специјализације одобравају „на кашичицу“, Министарство здравља приступило изради измена Закона о здравственој заштити. На основу тих измена, које су усвојене у августу прошле године, олакшано је одобравање стручног усавршавања здравствених радника и сарадника. Те измене су подразумевале да је укинута обавеза од две године обављања стажа по положеном стручном испиту, а као потпуно нова категорија дата је могућност незапосленим здравственим радницима да се специјализују у одређеним дефицитарним гранама медицине, стоматологије односно фармације, такозване волонтерске специјализације. Као резултат спроведених мера, у 2014. години Министарство здравља је одобрило више од 1.600 специјализација и ужих специјализација, а ове године је одобрено 433 специјализација, док се тренутно разматра још више од 1.000 нових захтева за одобравање специјализација и ужих специјализација. То је само први корак у исправљању катастрофалне здравствене политике из претходних година, чије последице још осећамо. 

Подсећамо да је Минстарство здравља, на основу одобрења Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава Владе републике Србије, у протеклих годину дана у радни однос на неодређено време у здравственим установама из Плана мреже примило 1.951 здравственог радника, а од тога 834 лекара.

Саопштење преузето са сајта Министарства здравља Србије.
Погледајте ОВДЕ.

Поводом примене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору наш Синдикат обавештава своје чланство да ће се 02.10.2015. године у просторијама Министарства здравља одржати састанак на ту тему.