недеља, 29. новембар 2015.

KONTROLA NADZORNOG ODBORA


Članovi Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije su 26. i 27. novembra vršili kontrolu uplate članarine i finansijsko poslovanje Zlatiborskog i Rasinskog okruga. 
Kompletan izveštaj biće podnet članovima ROS na sledećoj sednici.

понедељак, 23. новембар 2015.

OBAVEŠTENJE


Обавештавамо Вас да је Синдикат све достављене примедбе на Нацрт каталога радних места у здравству, као и Нацрт каталога генеричких радних места за делатност здравства које су послате од стране органа Синдиката са терена, сублимирао и у писаној форми предао ресорним министарствима. Разговори на тему Каталога радних места се настављају.

четвртак, 19. новембар 2015.

IZBORNA SKUPŠTINA SINDIKALNE ORGANIZACIJE


Juče je u sali za sastanke hirurškog bloka Opšte bolnice održana izborna Skupština naše sindikalne organizacije.
Pored delegata Skupštini su kao gosti prisustvovali: direktor Opšte bolnice Dr Milan Grba, finansijski direktor Sava Krendić i potpredsednik POS Stevo Malić.

Željko Dimović podneo je izveštaj o radu sindikalne organizacije između dve Skupštine, Mirjana Maričić podnela je finansijski izveštaj, dok je Milan Krneta podneo izveštaj Nadzornog odbora.

Delegati Skupštine su naredni petogodišnji mandat (2015-2020.) poverili Željku Dimoviću, dosadašnjem predsedniku sindikalne organizacije.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su: Đurđa Badovinac, Gertruda Bilmajer, Vera Blanuša, Jelena Budimčić, Nevenka Varga, Tatjana Vujičić, Milan Krneta, Mirjana Maričić, Stojica Matarić, Vesna Minić, Ankica Mudrić, Slobodanka Munjas, Predrag Pavošev, Gordana Resanović i predsednik po funkciji.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Rajka Bastaja, Vukica Vuksan i Marija Mandić.

Predloženi su i kandidati za nosioce funkcija viših organa Sindikata (okrug, pokrajina, republika).

NEDOPUSTIVO DALJE URUŠAVANJE


Републички одбор Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србији на седници одржаној 18. новембра 2015. године разматрао је поред бројних отворених питања положаја чланства и текст Нацрта закона о систему плата у јавном сектору. 
Републички одбор је констатовао да је недопустиво свако даље урушавање материјалног и социјалног положаја чланства.
Наведено посебно због предложених измена системских закона по којима се отвара могућност за даље умањење права запослених, због услова у којима се ради, најављеног великог отпуштања немедецинских радника... Преговори поводом наведених захтева трају... 

Републички одбор Синдиката усвојио је препоруку Председништва Синдиката да се организују масовне активности у случају да се социјалним дијалогом не усвоје захтеви Синдиката. 
Надамо се да ће бити боље, али се спремамо...

субота, 14. новембар 2015.

MALO STATISTIKE

Poštovani posetioci bloga u utorak kada je postavljena ova informacija doprli smo do 3854 korisnika, što je rekord u posetama na našoj fejsbuk stranici za jedan dan.
Ovaj blog će ubrzo stići do 200 000 poseta za nešto više od 5 godina "rada".

Zahvaljujemo se svim članovima, prijateljima i posetiocima bloga koji nas svakodnevno prate i zbog kojih moramo nastaviti sa dosadašnjim radom.

петак, 13. новембар 2015.

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SINDIKATA


Dana 10. novembra 2015. godine održana je sednica Predsedništva Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, na kojoj se pored ostalog razmatrao i radno - pravni i materijalni položaj članstva i svih zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
Predsedništvo Sindikata je zaključilo da je nedopustivo dalje urušavanje radno - pravnog i socijalnog položaja članstva. 

Nacrt Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru je neprihvatljiv jer zaposlenima umanjuje prava utvrđena Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Sindikat nastoji da socijalnim dijalogom reši otvorena pitanja umanjenja prava koja su predložena Zakonom o sistemu plata, ali istovremeno pokreće i aktivnosti na pripremi masovnih sindikalnih akcija. 

Očekujemo da socijalnim dijalogom dođemo do rešenja, ali moramo biti spremni i na druge sindikalne aktivnosti našeg i svih sindikata društvenih delatnosti.

уторак, 10. новембар 2015.

ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI


VLADA REPUBLIKE SRBIJE Predsednik, Aleksandar Vučić 
MINISTARSTVO ZDRAVLjA Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar 
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA Ministar, Aleksandar Vulin 
MINISTARSTVO FINANSIJA Ministar, Dušan Vujović 

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
Smatramo da Vlada Republike Srbije ima isti stav prema svim zaposlenima i da zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite neće biti izuzetak. 
Podsećamo Vas da zaposleni iz četiri grupe poslova u zdravstvu i pet grupa poslova u socijalnoj zaštiti primenom Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, uredbi i drugih akata nemaju ni minimalnu zaradu. 
Upoznati ste sa uslovima u kojima rade zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i to je jedan od razloga za najavljenu adaptaciju svih ustanova. 
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u društvenim delatnostima. 
Predsednik dr Zoran Savić

петак, 6. новембар 2015.

HITAN SASTANAK


Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za hitno održavanje sastanka povodom najave da će biti otpušten veliki broj nemedicinskih radnika. 
Smatramo da je socijalni dijalog put do iznalaženja rešenja, a ne protesti i štrajk. 
Očekujemo da se sastanak po ovom pitanju održi u najkraćem mogućem roku. 
S poštovanjem, 
Predsednik dr Zoran Savić
Pogledajte dopis OVDE.

четвртак, 5. новембар 2015.

NOVA OPREMA ZA OPŠTU BOLNICU


Дана 02. новембра 2015. године Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весна Копитовић и директор Управе за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине Небојша Маленковић, посетили су Општу болницу „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору, која је, захваљујући средствима Управе за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине, купила два апарата за анестезију и један ендовидео стуб за гастроскопију. Вредност набављених апарата је 16.884.000,00 динара.

среда, 4. новембар 2015.

KONTROLA NADZORNOG ODBORA


Članovi Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zapadnobačkog okruga danas su vršili kontrolu uplate članarine i finansijsko poslovanje naše sindikalne organizacije. Kompletan izveštaj biće podnet članovima IO na sledećoj sednici.

уторак, 3. новембар 2015.

KOLEGIJUM GLAVNIH SESTARA

Danas je u sali za sastanke u hirurškom bloku održan kolegijum glavnih sestara kojem su prisustvovali članovi Odbora za bezbednost i zdravlje na radu Opšte bolnice.
Boško Končarević i Zoran Milić su pojasnili postupak u slučaju povrede na radu, povrede prilikom dolaska i odlaska sa radnog mesta i povrede vezane za rad.
Još jednom su podsetili glavne sestre na obaveze zaposlenih u slučaju ubodom igle ili oštrim predmetom, zatim u slučaju požara, kao i u slučaju uočavanja opasnosti i štetnosti koje mogu dovesti do nesreće na radu.

Predsednica Odbora Đurđa Badovinac je predočila neostvaren procenat lekarskih pregleda po pozivu koji je u ovom momentu veći od dozvoljenog, te je obavestila prisutne o značaju i rizicima za zaposlene koji se ne odazovu pozivu.
Podeljena su i kratka upustva o ovome koja će biti dostupna svim zaposlenima.
Glavna sestra Opšte bolnice je spomenula jednu od tema sa sastanka Odbora koja je vezana za analizu krvi na Hepatitis B i HIV, te dala objašnjenje kojim postupkom i kada se ove analize rade.
Od glavnih sestara se očekuje da primljene informacije budu prenesene u organizacione jedinice.

понедељак, 2. новембар 2015.

VANREDNA SEDNICA POKRAJINSKOG SES


Na inicijativu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, 2. novembra 2015. godine održana je Vanredna sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je razmatran Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 
Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora je prezentovala Stavove našeg Sindikata povodom Nacrta zakona.