среда, 30. децембар 2015.

ČESTITKA


ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI


Beograd, 29.12.2015. godine 
Vlada Republike Srbije 
Predsednik, Aleksandar Vučić 
Državna revizorska institucija 
predsednik/generalni državni revizor, Radoslav Sretenović 
Ministarstvo zdravlja 
Ministar, ass dr Zlatibor Lončar 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 
Ministar, Aleksandar Vulin 
Ministarstvo finansija 
Ministar, Dušan Vujović 
PREDMET:ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI 

Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
Nakon upućenog zahteva i urgencije za isplatu jednokratne pomoći, Ministarstvo zdravlja je uputilo dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine u kojem se dozvoljava da se iz sopstvenih sredstava-prihoda zdravstvene ustanove isplati zaposlenima najviše do iznosa od 7.000,00 dinara. Na opšte zaprepašćenje svih zaposlenih, dana 28.12.2015.godine Ministarstvo zdravlja je uputilo novi dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine (isti broj kao predhodni dopis) u kojem se direktori ustanova obaveštavaju da u skladu sa obaveštenjem Državne revizorske institucije ne preduzimaju inicijativu navedenu u predhodnom dopisu kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći iz sopstvenih sredstava.
Nasuprot takvom mišljenju DRI, zaposlenima u delu javnog sektora odobrena je jednokratna pomoć i to: policiji (20.000,00), vojsci (10.000,00), prosveti (7.000,00), (policiji i vojsci mimo sredstava planiranih budžetom), dok su u pojedinim javnim preduzećima isplaćivane novogodišnje nagrade (20.000,00), a čak i 13. plata! Sindikat podržava isplatu navedenih nagrada i pomoći i zahteva isto postupanje i prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti! 
Podsećamo da se član 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, kao i član 17. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, ne razlikuju od člana 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu kojem je propisano da se u 2016. godini ne mogu isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava nagrade i bonusi koji prema međunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne, odnosno netransparentne oblike nagrada i bonusa (isplate u jednakim mesečnim iznosima za sve zaposlene i sl.). Na ovo ukazujemo iz razloga što je zaposlenima po dopisu upućenom u 2014. i 2015. godini iz Ministarstva zdravlja, isplaćena novogodišnja nagrada iz sopstvenih prihoda ustanova, bez ikakvih primedbi DRI ili bilo kog drugog državnog organa. 
Navedeni članovi zakona se odnose na budžetska sredstva, a ne na sopstvene prihode ustanova. 
Ovakvim postupanjem Državne revizorske institucije,odnosno selektivnom primenom zakona, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su diskriminisani, a pritom rade u teškim uslovima, spašavajući svakodnevno živote građana Republike Srbije. 
Smatramo da apsolutno nismo zaslužili ovakvu diskriminaciju i tumačenje zakona na štetu isključivo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Insistiramo na preduzimanju mera za izmenu Zakona o budžetu i stvaranju uslova za isplatu pomoći. 
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u javnom sektoru. 
Obzirom na navedeno, a kako zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu planirana sredstva za isplatu jednokratne pomoći ni u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, u slučaju daljeg ignorisanja opravdanog zahteva Sindikata, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo na ulici. 
U Beogradu, 29.12.2015. godine 
Predsednik 
Dr Zoran Savić

Preuzmite zahtev OVDE.

уторак, 29. децембар 2015.

петак, 25. децембар 2015.

SPROVEDEN IZBORNI POSTUPAK



U sredu, 23. decembra u sali za sastanke hirurškog bloka Opšte bolnice održana je izborna Skupština naše sindikalne organizacije (ponovljen izborni postupak po Odluci odbora Zapadnobačkog okruga od 16.12.). 

Pored delegata Skupštini je kao gost prisustvovao Vojislav Živković, predsednik sindikalne organizacije DZ Bačka Topola i predsednik Statutarnog odbora našeg Sindikata. 

Prisutne delegate Skupštine pozdravio je Željko Dimović i objasnio prisutnima razloge zbog kojih je potrebno ponoviti izborni postupak. 

Delegati Skupštine su naredni petogodišnji mandat (2015-2020.) poverili Željku Dimoviću, dosadašnjem predsedniku sindikalne organizacije. 

Za članove Izvršnog odbora izabrani su: Đurđa Badovinac, Gertruda Bilmajer, Vera Blanuša, Jelena Budimčić, Nevenka Varga, Tatjana Vujičić, Milan Krneta, Mirjana Maričić, Stojica Matarić, Vesna Minić, Ankica Mudrić, Slobodanka Munjas, Predrag Pavošev i Gordana Resanović.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Rajka Bastaja, Vukica Vuksan i Marija Mandić. 

Za članove Okružnog odbora izabrani su: Milan Krneta i  Mirjana Maričić.

Predloženi su i kandidati za nosioce funkcija viših organa Sindikata (okrug, pokrajina, republika).

среда, 23. децембар 2015.

REPERTOAR ZA JANUAR 2016


OBAVEŠTENJE


Због одуговлачења у преговорима и предложених одредби Закона којима се умањују права запослених предвиђена Законом о раду и колективним уговором, Председник Синдиката др Зоран Савић се за помоћ обратио Европској федерацији синдиката јавних служби чији Вам одговор прослеђујемо.
Опширније ОВДЕ.

понедељак, 21. децембар 2015.

TRUDNICAMA I PORODILJAMA BIĆE REFUNDIRAN "SOLIDARNI POREZ"


Након више од две године од предузимања активности Синдиката везано за увођење ”солидарног пореза” у делатности здравства и социјалне заштите, Влада Републике Србије је донела закључак којим се обуставља даља наплата неуставно и незаконито наплаћеног ”солидарног пореза”трудницама и породиљама чија су примања мања од 60.000,00 динара месечно, а оним трудницама и породиљама којима је порез наплаћен, извршиће се повраћај незаконито наплаћеног износа пореза.
Опширније ОВДЕ.

STAV SINDIKATA - NEMA VIŠKA NEMEDICINSKOG KADRA!


U središtu rasprave učesnika 34. sednice Pokrajinskog odbora, koja je održana 18. decembra u Novom Sadu, bile su informacije o donošenju i primeni zakona i dokumenata koji opredeljuju materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti - Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru; Odluka Vlade RS o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme u sistem državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu APV i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu; aktivnosti radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta RS na izmenama i dopunama Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektrou; katalozi radnih mesta u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

U radu sednice učestvovali su dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Milovan Novaković, potpredsednik Sindikata. 

Dr Zoran Savić je, kao član Radne grupe za izmene i dopune Nacrta Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izvestio učesnike sednice da da je stav predstavnika Sindikata povodom Zakona jasan – da se dostignuti nivo prava zaposlenima ne može umanjivati, odnosno da neće pristati na manja prava od prava utrvđenih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. U dosadašnjim pregovorima načinjeni su izvesni pozitivni pomaci, a u daljim pregovorima, u slučaju potrebe, sindikat će tražiti i podršku Evropske federacije sindikata. Ukoliko se socijalnim dijalog ne usvoje zahtevi sindikata, sindikati društvenih delatnosti su spremni da organizuju aktivnosti: javne tribine, proteste, štrajk. Donete su i uslovne odluke o aktivnostima, ukoliko za njima bude potrebe. 

Vezano za primenu Odluke Vlade RS o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme, odnosno za racionalizaciju nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanoma ocenjeno je da je u tom postupku neophodna aktivna uloga sindikata: informisanje članstva o njihovim pravima i stalna komunikacija sa direktorima ustanova. Stav Sindikata je jasan – nema viška nemedicinskog kadra! 

Posebna pažnja članova Pokrajinskog odbora posvećena je postupku racionalizacije koja je sprovedena u stomatološkim službama, odnosno utvrdjivanju viškova zaposlenih. Konstatovano je da je zbog zalaganja predsednika sindikalnih organizacija, broj zaposlenih koji će biti višak u stomatološkim službama u AP Vojvodini manji od planiranog. Izuzetak je Dom zdravlja Zrenjanin gde je 28 zaposlenih proglašeno viškom. 

Članovi Pokrajinskog odbora su i ovoga puta izrazili svoje nezadovoljstvo činjenicom da Vlada RS nije uslišila opravdane zahteve i urgencije našeg Sindikata i nije odobrila novčanu pomoć zaposlenima u zdravstvu za 2015. godinu.
Preuzeto sa sajta szv.

недеља, 20. децембар 2015.

NOVI IZBORI U OPŠTOJ BOLNICI SOMBOR

Zbog gore navedenih nepravilnosti o radu Skupštine sindikalne organizacije Opšte bolnice Sombor mora se ponovo sprovesti izborni posupak u skladu sa Statutom i aktima Sindikata.
Izborna Skupšina biće održana 23. decembra sa početkom u 12:00 časova u sali za sastanke u hirurškom bloku.

ČEKAJUĆI DEDA MRAZA

Pozorišne predstave za mališane članova našeg Sindikata - 28. decembra 2015. od 17 i 19 časova !
Kupone od utorka preuzmite kod vaših predstavnika u Odboru sindikalne organizacije.

петак, 18. децембар 2015.

СРЕЋНА КРСНА СЛАВА

Свим члановима синдикалне организације који сутра славе 
срећна Крсна слава.

четвртак, 17. децембар 2015.

TREĆA ZIMSKA OLIMPIJADA MEDICINARA


На Јахорини је од 10 -13. децембра одржана 3. „Зимска олимпијада медицинара“ коју је веома успешно организовала „Puzzle Group“Гости Јахорине били су здравствени радници из десетак установа наше земље. 

Дисциплине у којима су организована такмичења биле су: трке гумама, зимски фудбал и глуви телефони. У коначном пласману најуспешнија је била екипа из Опште болнице Суботица, која је као главну награду добила викенд у Јахоринским конацима.

У сарајевској пивници је одржано традиционално такмичење у брзом испијању кригли пива.

Спонзори овогодишње манифестације били су: Djak sport Sombor, N sport, Pergamona Sombor, Puzzle Group i Sarajevska pivnica.

Обавештење о максималном броју запослених на неодређено време


Одлуком о максималном броју запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему Аутономне покрајине Војводине и систему локалне самоуправе за 2015. годину („Сл. гласник РС“, бр. 101/15) донетој од стране Владе Републике Србије, а у складу са Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору („Службени гласник РС”, бр. 68/15), одређено је да максималан број запослених на неодређено време у оквиру Опште болница „Др Радивој Симоновић“ Сомбор за календарску 2015. годину, може укупно да износи 1.094 (хиљаду и деведесет и четири). 

Предметном Одлуком није утврђена обавеза рационализације броја запослених на неодређено време за календарску 2015. годину у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор. 

Комплетну Одлуку о максималном броју запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему Аутономне покрајине Војводине и систему локалне самоуправе за 2015. годину („Сл. гласник РС“, бр. 101/15) можете погледати ОВДЕ.

OBAVEŠTENJE

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обавештава чланство да су у „Сл. Гласнику РС“ бр. 103 од 14.12.2015. године објављени: 
  • Закон о буџету РС за 2016. годину 
  • Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему 
Такође, обавештавамо Вас да је чланом 3. Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему створен основ за усклађивање плата у 2016. години запосленима у здравству и социјалној заштити.

уторак, 15. децембар 2015.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE U ZDRAVSTVU


Obaveštavamo članove Sindikata i sve zaposlene u zdravstvu da naš Sindikat od Ministarstva zdravlja traži dopunske informacije u vezi dopisa o racionalizaciji, koji je juče upućen u zdravstvene ustanove. 
O istim očekujte obaveštenja na našem blogu i facebook stranici.

понедељак, 14. децембар 2015.

OBAVEŠTENJE

У Министарству здравља је 10. децембра 2015. године одржан састанак Комисије за праћење примене и давања аутетничног тумачење ПКУ за здравствене установе. На састанку су разматрана сва приспела питања. Након израде и потписивања записника са састанка Комисије биће створени услови да се пошаљу мишљења Комисије по свим питањима.

четвртак, 10. децембар 2015.

Objavljena Odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru

Obaveštavamo Vas da je u ”Službenom glasniku RS” broj 101/15, od 08.12.2015. godine, objavljena Odluka Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu. 

Tekst Odluke koja je objavljena na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave možete preuzeti OVDE.

уторак, 8. децембар 2015.

DOPIS PREMIJERU VUČIĆU


Obaveštavamo Vas da su reprezentativni sindikati društvenih delatnosti uputili dopis predsedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću u kojem se zahteva poštovanje odredaba potpisanih kolektivnih ugovora vezano za isplatu božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada. 

U predlogu Zakona o budžetu za 2016. godinu nisu predviđene posebne nagrade, osim jubilarnih. 

Zbog svega navedenog, sindikati traže hitan sastanak sa predsednikom Vlade Republike Srbije. Podsećamo da je naš Sindikat uputio urgenciju za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

понедељак, 7. децембар 2015.

NOVI UGOVORI


Sklopljeni su novi Ugovori za kupovinu putem administrativne zabrane.
DDG Fashion Multibrand Store (prodavnica ženske odeće).
Diopta (optičarska radnja).

Info i potvrde u kancelariji Sindikata

четвртак, 3. децембар 2015.

Urgencija za isplatu jednokratne pomoći

Beograd, 3.12.2015. godine 
MINISTARSTVO ZDRAVLjA 
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar 
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA Ministar, Aleksandar Vulin 
MINISTARSTVO FINANSIJA 
Ministar, Dušan Vujović 

PREDMET:URGENCIJA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI 

Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom Vam se obraća sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
Smatramo da Vlada Republike Srbije ima isti stav prema svim zaposlenima i da zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite neće biti izuzetak. 
Nakon upućenog zahteva za isplatu jednokratne pomoći, iz sredstava javnog informisanja smo dobili informaciju da ista neće biti odobrena zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti iz razloga što u budžetu nema novčanih sredstva za isplatu ovakve vrste pomoći. 
Nakon toga pomoć su dobili zaposleni u delu javnog sektora, a jednom delu javnog sektora odobrena je pomoć u iznosu od 20.000,00 dinara mimo planiranih budžetskih sredstava. RFZO je izvestio da će finansijsku godinu završiti sa suficitom. 
Obzirom da se plate zaposlenih u zdravstvu finansiraju iz doprinosa, odnosno sredstava RFZO, smatramo da zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti trebaju iz navedenog suficita da dobiju jednokratnu pomoć. 
Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti izgaraju na poslu radeći u teškim uslovima i spašavajući svakodnevno živote građana Republike Srbije. 
Smatramo da apsolutno nismo zaslužili ovakav tretman. Napominjemo da smo odluku o stupanju u štrajk zamrzli zbog pregovora koji se vode vezano za Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u društvenim delatnostima. 
U suprotnom, bićemo prinuđeni da aktiviramo donetu odluku. 
S poštovanjem, 
Dr ZORAN SAVIĆ
Urgenciju možete preuzeti OVDE.

уторак, 1. децембар 2015.

NOVOGODIŠNJA ŽURKA


OBAVEŠTENJE


Обавештавамо Вас да је данас у Министарству здравља одржан састанак коjем су присуствовали представници репрезентативних синдиката и представници наведеног министарства. Представници Министарства здравља су нас обавестили да ће измењени Каталог радних места бити објављен у току недеље на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе. 
Такође, обавештавамо Вас да ће се састанак Комисије која прати примену и даје аутентична тумачења ПКУ за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе одржати у четвртак, 03.12.2015.године. 
Разговори ће се наставити током наредне недеље. 
О свим питањима, бићете благовремено обавештени.

PRVA SEDNICA NOVOG IZVRŠNOG ODBORA

Danas je u sali za sastanke Sindikata održana 01. sednica (konstitutivna) Izvršnog odbora izabranog na Skupštini održanoj 18. novembra za mandatni period od 2015-2020. godine.

Za potpredsednika sindikalne organizacije izabran je Milan Krneta, sekretar je Mirjana Maričić, a blagajnik Gordana Bajić.
Predsednik Komisije za pozajmice, pomoći i posebne slučajeve je Stojica Matarić, dok je Tatjana Vujičić predsednik Komisije za sport i rekreativne odmore.

Sve informacije možete dobiti od vaših predstavnika u Izvršnom odboru ili u kancelariji Sindikata.

Članovi Izvršnog odbora i odeljenja koja predstavljaju:
1. Željko Dimović (klinička laboratorija i dečije)
2. Milan Krneta (kuhinja, magacin i vozni park)
3. Mirjana Maričić (radna zajednica i apoteka)
4. Stojica Matarić (transfuzija, onkologija i infektivno)
5. Nevenka Varga (ginekologija)
6. Ankica Mudrić (interno)
7. Gordana Resanović (grudno i endokrinološki dispanzer)
8. Vesna Minić (vešeraj, fizikalna, sterilizacija i patologija)
9. Tatjana Vujičić (tehnička služba)
10. Vera Blanuša (neuropsihijatrija i kvd)
11. Đurđa Badovinac (hirurgija)
12. Jelena Budumčić (ortopedija i urologija)
13. Predrag Pavošev (ita i operacione sale)
14. Gertruda Bilmajer (banja bezdan)
15. Slobodanka Munjas (očno, hhs, orl i rtg)

REPERTOAR ZA DECEMBAR