петак, 22. јануар 2016.

SAOPŠTENjE POVODOM ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene i celokupnu javnost da na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja je održana 21.01.2016. godine, nije postignuta saglasnost vezano za tekst Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 

Nakon višemesečnih pregovora radne grupe SES-a za izradu navedenog zakona i postizanja saglasnosti vezano za ključna pitanja radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih, ministar finansija Dušan Vujović nije dao saglasnost na predloženi tekst. 

Naime, navedeni ministar je osporio pre svega prava zaposlenih na minuli rad, naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu... 

Ministar je nakon svog izlaganja rekao da neće dozvoliti ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o radu i poručio prisutnima: ”VI NAĐITE DRUGU DRŽAVU”.  

Nije nam poznato na osnovu kojih zakonskih ovlašćenja jedan ministar finansija može osporiti tekst predlagača zakona čiji je ministar istovremeno i potpredsednik Vlade Republike Srbije i na osnovu čega poručuje zaposlenima da traže drugu državu. 

Zar je malo mladih, školovanih ljudi poput lekara i medicinskih sestara i tehničara napustilo Republiku Srbiju? 
Očigledno nije, jer nas ministar finansija otvoreno tera da napustimo zemlju. Možda će u tom slučaju budžet biti u skladu sa zahtevima Svetske banke. 

Napominjemo da će se ukidanjem prava zaposlenih na minuli rad i naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, plate zaposlenih drastično umanjiti. 

Zar je ministar zaboravio prošlogodišnje smanjenje plata za 10%? 
Ne pristajemo na dodatno umanjenje ionako malih plata. 

Ukoliko Vlada Republike Srbije usvoji tekst zakona koji umanjuje prava zaposlenih, sindikati javnog sektora će organizovati proteste i stupiti u štrajk!!! Ovo su danas na konferenciji za novinare poručili predstavnici sindikata javnog sektora. 

U toku sledeće nedelje biće održane sednice organa sindikata javnih službi na kojima će se doneti potrebne odluke, a potom i dati instrukcija članstvu o daljim aktivnostima Sindikata.

ZAHTEV ZA DONOŠENJE ZAKLJUČKA

VLADA REPUBLIKE SRBIJE  
Predsednik, Aleksandar Vučić
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Dušan Vujović
MINISTARSTVO ZDRAVLjA 

Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za donošenje novog zaključka Vlade Republike Srbije kako bi se omogućila isplata zaposlenima koji nisu primili zaradu-platu (akontaciju) za januar 2016. godine, kao ni putne troškove za isti mesec, u zdravstvenim ustanovama koje se nalaze u blokadi.


Naime, kao što Vam je poznato, račun pojedinih zdravstvenih ustanova je u višemilionskoj blokadi duži vremenski period i nema naznaka kada i da li će se isti biti odblokirani.


Zaposleni ni na koji način nisu odgovorni za navedeno stanje, a svoje radne obaveze izvršavaju blagovremeno, savesno i profesionalno, kako bi se građanima pružila zdravstvena zaštita u skladu sa zakonom.


Sindikat zahteva da se iznađe rešenje kojim bi zaposlenima bila isplaćena zarada-plata u skladu sa zakonom i Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.


Sa iznetog, neophodno je da Vlada Republike Srbije donese zaključak o transferu novčanih sredstava na posebne račune zdravstvenih ustanova koje su blokadi, koji bi bio izuzet od prinudne naplate i koji bi koristio za isplatu svih ličnih primanja zaposlenih.


Takođe, molimo resorna ministarstva da prihvate opravdanu inicijativu našeg Sindikata i daju predlog Vladi Republike Srbije da se navedeni zaključak odnosi na sve zdravstvene ustanove kojima se račun nalazi u blokadi u 2016. godini, na način kako je to rađeno i u proteklim godinama.


Nadamo se da ćete zakonom garantovana prava zaposlenih obezbediti u skladu sa iskazanim zahtevom, te iznaći najbolje rešenje za dobrobit kako zaposlenih, tako i korisnika naših usluga.


Očekujemo Vaše postupanje u najkraćem mogućem roku.

S poštovanjem,
Predsednik, dr Zoran Savić



Pogledajte zahtev OVDE.

среда, 20. јануар 2016.

INICIJATIVA ZA IZMENU I DOPUNU KZ


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom Vam se obraća sa zahtevom za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika ("Službeni glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005, 107/2005, 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014) povodom sve učestalijih i brutalnijih napada na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, koji se neretko okončavaju i smrtnim ishodom.

Insistiramo da se pokrene inicijativa za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika, kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uživali zaštitu od svakodnevnih napada.

Napominjemo da smo godinama unazad upućivali inicijative nadležnim državnim organima u smislu da se izvrši izmena i dopuna KZ-a.
Nažalost, do današnjeg dana nismo naišli na razumevanje i inicijativa nije prihvaćena od strane nadležnih državnih organa.
Status zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite prepoznat je u Krivičnom zakoniku kao ”lice koje obavlja poslove od javnog značaja”, što apsolutno nije dalo očekivane rezultate.

Zaposleni se osećaju potpuno nezaštićeni od napada, koji su nažalost sve češći i podstaknuti i svakodnevnim blaćenjem profesije u pojedinim sredstvima javnog informisanja.
Zaštita zaposlenih nije samo njihova lična zaštita već i zaštita korisnika zdravstvenih usluga i usluga socijalne zaštite.
Napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite predstavlja i ometanje pružanja pomoći pacijentima, odnosno korisnicima usluga socijalne zaštite, a samim tim i ugrožavanje njihovih života.

Zbog svega navedenog, smatramo da je neophodno da se posebno inkriminiše napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite, kao napad na lice koje obavlja poslove od javnog značaja u vezi sa poslovima koje to lice obavlja i to u glavi dvadeset deveto! koja propisuje krivična dela protiv državnih organa.

Navedena dvadeset deveta glava bi glasila: ”KRIVIČNA DELA PROTIV DRŽAVNIH ORGANA I LICA KOJA OBAVLjAJU POSLOVE OD JAVNOG ZNAČAJA U DEJ1ATNOSTI ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE”.

To dalje znači da je neophodno da se propišu nova krivična dela npr. član 324A, 324B i 324V u kojima bi bile propisane iste kazne za krivična dela propisana u članovima 322., 323. i 324. KZ-a.

Članove je neophodno upodobniti na način da član 324A ”sprečavanje lica koje obavlja poslove od javnog značaja u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite u vršenju poslova koje to lice obavlja” stav 1. glasi:

”Ko silom ili pretnjom da će neposredno upotrebiti silu spreči lice koje obavlja poslove od javnog značaja u delatnosti zdravstva i sopijalne zaštite vršenju poslova koje to lice obavlja u okviru svojih ovlašćenja ili ga na isti način prinudi na vršenje poslova koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do trn godine"... i dalje upodooiti tekst kako glasi u KZ-u zaključno sa članom 324.

Dakle, za nova krivična dela tužilaštvo bi gonilo po službenoj dužnosti, što bi svakako delovalo na potencijalne učinioce krivičnih dela da dobro razmisle pre nego ih učine.

Sindikat očekuje da po podnetoj inicijativi postupite hitno, odnosno da naš predlog prihvatite kao svoj i pokrenete inipijativu za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštige uživali veću zaštitu države i osećali se sigurnijim na svojim radnim mestima.

S poštovanjem,
Predsednik, dr Zoran Savić

Pogledajte inicijativu OVDE.

уторак, 19. јануар 2016.

ZAHTEV ZA POŠTOVANjE ZAKONA I UVEĆANjE PLATA SVIM ZAPOSLENIMA


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013, 108/2013, 142/2014, 68/2015, 103/2015) propisano je da se u 2016. godini plate zaposlenih u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite mogu povećavati za 3%. 

Vlada Republike Srbije je 25. decembra 2015. godine donela Zaključak broj 121-13723/2015-1 kojim je propisano: „ Plate zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti obračunavaće se i isplaćivati po osnovici koja, počev od plate za decembar 2015. godine, iznosi-neto 2.439,27 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za socijalno osiguranje.“ Primenom ovakve osnovice zaposleni iz osam grupa poslova u zdravstvu i devet u socijalnoj zaštiti - što predstavlja trećinu zaposlenih, ostaće bez obećanog povećanja plata. 

Navedeno iz razloga što je primenom Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Službeni glasnik RS", br. 116/2014), propisano da zaposleni čija je osnovna neto plata pre početka primene ovog zakona za puno radno vreme bila niža od 25.000 dinara zadržava svoju neto platu. 

Dakle zaposlenima sa ovim primanjima, plata je isplaćivana po osnovici koja iznosi - neto 2.631,35 dinara koliko je iznosila pre stupanja na snagu zakona, a sada je zaključkom Vlade utvrđena osnovica koja je niža od navedene. 

Podsećamo na izjavu premijera da će svi zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imati povećanje plata u ovoj godini, što je u suprotnosti sa navedenim zaključkom Vlade Republike Srbije. Ukazujemo još jednom da će trećina zaposlenih u ovim delatnostima ostati bez povećanja plata. Očekujemo hitno postupanje Vlade i donošenje novog zaključka kako bi se ispoštovale odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i ispravila nepravda prema zaposlenima sa najnižim platama. 

S poštovanjem, 
Predsednik dr Zoran Savić

Pogledajte zahtev OVDE.

понедељак, 18. јануар 2016.

HITNA IZMENA UREDBE O KOEFICIJENTIMA


Reprezentativni sindikati u oblasti zdravstva na nivou Republike Srbije: 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 
Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije 
Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost” 
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije 

smatraju da je neophodno da se po HITNOM postupku izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", br. 44/2001, 15/2002, 30/2002, 32/2002, 69/2002, 78/2002, 61/2003, 121/2003, 130/2003, 67/2004, 120/2004, 5/2005, 26/2005, 81/2005, 105/2005, 109/2005, 27/2006, 32/2006, 58/2006, 82/2006, 106/2006, 10/2007, 40/2007, 60/2007, 91/2007, 106/2007, 7/2008, 9/2008, 24/2008, 26/2008, 31/2008, 44/2008, 54/2008, 108/2008, 113/2008, 79/2009, 25/2010, 91/2010, 20/2011, 65/2011, 100/2011, 11/2012, 124/2012, 8/2013, 4/2014, 58/2014) za zaposlene u Zavodima i službama hitne medicinske pomoći. 

Navedeno se prvenstveno odnosi na vozače hitne medicinske pomoći kako bi se omogućilo da svi vozači u ovim službama imaju isti koeficijent i stvorio zakonski osnov da dostignuti nivo prava zaposlenima zadrži. 
Sindikati insistiraju da se ne vrši smanjivanje plata, odnosno koeficijenata vozačima u navedenim službama. 

Očekujemo Vaše postupanje po iskazanom zahtevu i hitnu izmenu Uredbe. 
Pogledajte zahtev OVDE.

петак, 15. јануар 2016.

NEISPUNJENO OBEĆANJE PREMIJERA


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu ( Sl. Glasnik RS broj 103/2015) predviđeno je da se u 2016. godini plate zaposlenih u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite mogu povećavati za 3%. 
Vlada Republike Srbije je 25. 12. 2015. godine donela Zaključak broj 121-13723/2015-1 kojim je predviđeno :

„Plate zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti obračunavaće se i isplaćivati po osnovici koja, počev od plate za decembar 2015. godine, iznosi – neto 2.439,27 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za socijalno osiguranje.“ 

Primenom ovakve osnovice zaposleni iz osam grupa poslova u zdravstvu i devet u socijalnoj zaštiti – što predstavlja trećinu zaposlenih, ostaće bez obećanog povećanja plata. 
Podsećamo na izjavu premijera da će svi zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imati povećanje plata u ovoj godini što je u suprotnosti sa Zaključkom Vlade. 

Da li je obećanje - ludom radovanje ili će Vlada shvatiti da će trećina zaposlenih u ovim delatnostima ostati bez povećanja plata. 

Očekujemo hitno postupanje Vlade i donošenje novog zaključka kako bi se ispoštovale odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i ispravila nepravda prema zaposlenima sa najnižim platama.

Pogledajte OVDE.

четвртак, 14. јануар 2016.

POMOZIMO SAŠI


Od kolega iz Subotice stigao je mejl sledeće sadržine:
"Ispred organizacione jedinice SZZSZS OB Subotica molimo sve članove sindikata kao i sve zaposlene u zdravstvu da pomognu našem kolegi i članu našeg sindikata Aleksandru Šešliji u borbi za život kome je neophodna transplantacija srca. Vašom dobrovoljnom donacijom pomozite da se prikupi potreban iznos".
Više informacija OVDE.

уторак, 12. јануар 2016.

VAŽNO SAOPŠTENJE

Reprezentativni sindikati društvenih delatnosti iskazuju ogromno nezadovoljstvo predloženim Nacrtom zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i načinom na koji se pregovori vode vezano za održavanje sastanaka Radne grupe za izradu spornog zakona. 

Ukazujemo da odredbe spornog zakona derogiraju odredbe zaključenih kolektivnih ugovora, kao i zakona o radu, a naročito u delu koje propisuje minuli rad, naknadu plate, pravo zaposlenih na regres i topli obrok, otpremninu, naknadu troškova... 
Ukoliko sporni zakon bude usvojen u predloženoj formi, nesumljivo će se izvršiti diskriminacija zaposlenih u delu javnog sektora, koji zaposleni će imati manja prava od prava koja uživaju zaposleni kako u delu javnog sektora na koji se sporni zakon ne primenjuje, tako i u realnom sektoru. 

Normiranje minulog rada na način kako je predloženo, zaposlenima se isti nakon što se obračuna kroz koeficijent, praktično nadalje neće ni obračunavati. 

Naknade plate je propisana u visini osnovne plate, što je daleko manje pravo od onog koji je propisan reformskim Zakonom o radu. Na ovaj način, zaposleni u delu javnog sektora će biti drastično oštećeni i diskrimisani u odnosu na druge zaposlene. 

Predloženo je i da koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora. Predviđeno je da najmanja plata bude u visini minimalne zarade. Gde su onda u takvoj plati regres i topli obrok? Sindikati insistiraju na poštovanju odredbi zakona o radu i zaključenih kolektivnih ugovora. 

U slučaju da Vlada Republike Srbije usvoji predloženi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, argumente sindikata koje nije želela da čuje za pregovaračkim stolom, čuće na ulici. 

Budite spremni... 

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije; Zoran Savić 
Sindikat kulture Srbije; Dragana Đorđević 
Sindikat zaposlenih u naučno istraživačkoj delatiosti Srbije; Đurđica Jovović 
Sindikat obrazovanja Srbije; Branislav Pavlović 
Sindikat zaposlenih u pravosudnim opganima Republike Srbije; Slađanka Milošević 
Samostalii sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije; Ljiljana Kiković 
Sindikat uprave Srbije; Njegoš Potežica

Pogledajte saopštenje OVDE.

среда, 6. јануар 2016.

Мир Божији, Христос се роди!

Свим члановима синдикалне организације срећно Бадње вече и сутрашњи празник.

OBAVEŠTENJE


Обавештавамо Вас да је у Министарству здравља обављено више састанака везано за критеријуме за утврђивање вишка запослених немедицинских радника у здравству. 
Захтев нашег Синдиката да најпре престане радни однос запосленима који су у време важења прописа о забрани запошљавања, примљени без сагласности Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава није прихваћен. Усаглашени критеријуми ће бити послати свим здравственим установама из Плана мреже. О даљем поступању и активностима Синдикита бићете благовремено обавештени.

понедељак, 4. јануар 2016.

LETO 2016


Članovima sindikata, kao i članovima njihovih porodica, Logos Naj je pripremio cenovnik i bogatu ponudu destinacija i objekata za 2016. godinu u Grčkoj:
Evia - Pefki 
Evia - Edipsos 
Evia - Neos Pirgos 
Tasos 
Skiatos 
Neos Marmaras 
Paralija i Olimpic Beach 
Krf 
Polihrono 
Hanioti 
Pefkohori 
Kalitea 
Siviri 
Skala Furka 
Nea Skioni 
Lutra

Više informacija u prostorijama Sindikata.

JAHORINA ZIMOVANJE


1984. godine Jahorina je imala čast da ugosti neke od disciplina Zimskih Olimpijskih igara koje su se održavale u Sarajevu. U rasponu od 1300-1900 m/nv prostire se ukupno 35 km skijaških staza različite težine, a 4 ski lifta (tanjira), 2 dvoseda i 3 šestoseda brinu se za prevoz skijaša. Zbog izuzetno specifične klime, koja je spoj one mediteranske i kontinentalne, Jahorina zimi predstavlja raj za skijaše u kojem je moguće u isto vreme uživati u skijanju na debelom pokrivaču snega tako i u sunčanom i vedrom vremenu. Oštar vazduh koji udiše život osvojiće Vas prvog sekunda boravka na olimpijskoj lepotici. Već u narednim minutima srce će Vam osvojiti pejsažima od kojih zastaje dah. Duboka tišina planinskih vrhova, vidik koji se proteže u nepregled nateraće Vas na poštovanje ove planine i njenih bogatih darova. 

Pored skijanja, PUZZLE Vam nudi još dosta akcija koje će Vam podići adrenalin i učiniti ovo putovanje nezaboravnim. Na jednoj od najlepših planina u regionu imaćete priliku da se oprobate u ulozi paintball komandosa. To iskustvo će vam biti neophodno i u borbi protiv mećave, dok ćete zavaljeni u autentične nacionalne restorane uživati u uštipcima sa kajmakom, bosanskom verzijom šumadijskog čaja i naravno jagnjetinom ispod sača. Novi šestosedi prestaju sa radom u 16h. Noge su teške, upućujete se ka vašem hotelu, ali vaša krajnja destinacija nije krevet. Tada kreću nezaboravne APRES SKI žurke koje se nastavljaju sa noćnim životom po kome su PUZZLE putovanja prepoznatljiva. Trke na gumama, noćno kupanje i skijanje, karaoke party i filmski maraton, nude svakome po nešto. Da li ste se nekada vozili ratrakom? Niste? Mislite da on služi samo za ravnanje i sređivanje staza? Naravno ovo nije sve, očekuju Vas još pokloni, puzzlovača i brojna iznenađenja.

Info u kancelariji Sindikata!

KOPAONIK ZIMOVANJE


Zimske noći na planini znaju biti tmurne i hladne, ali je zato unutra toplo i uvek se nešto dobro kuva! 

Rezervišite svoj boravak u Vili Radigost u Brzeću na bazi polupansiona. Plaćanje putem administrativne zabrane do 8 mesečnih rata!
Informacije u kancelariji Sindikata!