понедељак, 18. април 2016.

PROLEĆE NA TARI

Mokra Gora pripada grupi planinskih zlatiborskih sela razbijenog tipa. Kroz Mokru Goru su od najranijih dana prolazili važni drumski putevi. Danas je to posećeno turističko mesto, poznato po „Šarganskoj osmici“.
Šarganska osmica je najatraktivnije turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka. Daleko od užurbanosti modernog života, obogaćena prirodnim lepotama mokrogorskog kraja i danas nam uz nostalgičan pisak parnjače oživljava romantični duh prošlih dana….
Tara je od 13. jula 1981. god. nacinalni park. On pokriva površinu od 19200 ha. Zbog povoljne klime i zabačenosti, na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili. Prosečna nadmorska visina Tare je 1000-1200m, najviša kota je Kozji Rid (1591m), a najniža kota je visina jezera Perućac (291m). 
Reka Vrelo je najjače kraško vrelo u NP čija se voda uliva u Drinu posle tačno 365m. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.


Manastir Rača

Stanica Jatare, Šarganska osmica

Andrićgrad

Još jedno prelepo putovanje i druženje medicinara iz Bačke Topole, Sombora i Subotice.