понедељак, 18. април 2011.

NEODOLJIV ŠARM SEVERNE ITALIJE

Na inicijativu našeg Sindikata, a u organizaciji turističke agencije "Ivontravel" iz Novog Sada, više od 300 zdravstvenjaka učestvovalo je na manifestaciji "Dani medicinara u Italiji 2011."
Prva stanica bio je Trst, lep grad koji svakako treba videti. Medicinari su obišli trg San Antonio Nuovo, pijacu Ponte Roso, srpsku Pravoslavnu Crkvu Svetog Spiridona, trg Ujedinjenja Italije, Antički Tergeste i baziliku San Djusto.

Druga destinacija bila je Venecija, grad iz bajke. Nakon dolaska do pristaništa Punta Sabioni usledila je vožnja vaporetom do venecijanske rive, gde počinje razgledanje grada. Na trgu Svetog Marka je svakako najuzbudljivije i tu je najbolji program: Duždeva palata, Venecijanski muzej, stub sa gradskim simbolom: krilatim lavom, Lisipovi konji na terasi crkve Sv. Marka... i puno turista koji hrane golubove. Sledeća atrakcija je most Rialto, Grand kanal i dešavanja oko njega. Ono što naravno fascinira u Veneciji su razni skriveni lokali, prodavnice stakla i maski, ali i razne turističke ptice iz celog sveta.

Sledeća destinacija bila je Verona, romantični grad Romea i Julije. Usledio je obilazak grada: trg Bra, Arena, ulica Macini, trg Erbe, trg dei Sinjori, grobna crkva porodice dela Skala i Julijina kuća.

Pre dolaska u hotel urađena je još jedna zanimljiva stvar po kojoj je Italija poznata. Posećen je srednjevekovni zamak "Castello di Roncade" u oblasti Trevizo.
Oko zamka je kanal sa vodom i patkama, a u vrt se ulazi preko mostića. U vrtu su kamene figure i prastara stabla magnolije i kedra. Opet kao u bajci. Usledila je degustacija prošeka, šampanjca i crnog vina... divota.

Poslednjeg dana putovanja posećena je Padova, grad u kome ne može da se pokisne. Svaka zgrada je opasana lukovima i stubovima. Veoma interesantno sa puno detalja za slikanje: trg Prato de la Vale, Bazilika Svetog Antonija, zgrada Univerziteta, trg Kavur, trgovi de le Frute i de le Erbe, kafe Pedroki, KAPELA de lji Skroveni.

Naravno i zabava je sastavni deo ove manifestacije. Prvo veče organizovana je žurka u lokalnoj diskoteci, a drugo druženje u jednom od hotela u Lido di Jesolu.

Medicinari su bili smešteni u hotelima Lido di Jesola, koje predstavlja prelepo turističko naselje u severo-zapadnom delu Jadrana. Plaža duga skoro 15 km oker žute boje, oko 2000 prodavnica, preko 400 hotela, mnoštvo restorana, pabova, barova i noćnih klubova glavni su aduti ovog mesta.

Četiri dana u Severnoj Italiji bilo je premalo da se sve obiđe. Mnogo toga se rečima ne može opisati. Nakon prošlogodišnje organizacije "Dana medicinara u Pragu", ovo je druga po redu manifestacija ovog tipa, koja je na dobrom putu da postane tradicionalna.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Prelepo.

Анониман је рекао...

Svaka čast za organizaciju!!!!!

Анониман је рекао...

Bilo je predivno!Vidimo se u Pragu :)