понедељак, 10. октобар 2011.

Treća sednica POS

Danas je u Melencima u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja "Rusanda", nakon višemesečne pauze, Pokrajinski odbor Sindikata nastavio sa svojim aktivnostima.
Sednici su pored članova Pokrajinskog, Nadzornog odbora i Statutarne komisije Sindikata ZZSZ Vojvodine prisustvovali i članovi Srednje-banatskog okružnog odbora, članovi predsedništva Južno-bačkog okruga, članovi Komisije za preventivno-rekreativne odmore Sindikata i doskorašnja predsednica našeg Sindikata, sada potpredsednica SSSS, Branislava dr Plančak.
Nakon kratke promocije ljubaznih domaćina Banje "Rusanda" usledio je službeni deo sednice, kojim je dominirala tema izmena i dopuna Zakona o platama zaposlenih u državnim organima i javnim službama. Sindikat je krajem prošle godine sprečio da se pomenute izmene i dopune nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije. Sada je najavljeno iz Ministarstva zdravlja stavljanje spornih izmena i dopuna na dnevni red po hitnom postupku jer se "mora" pošto to navodno zahteva MMF.
Izmene i dopune su neprihvatljive za Sindikat, naročito na ovakav način mimo dogovorene procedure i pribavljanja mišljenja Socioekonomskog saveta. Neprihvatljive su iz razloga što bi se, prema svim dostupnim informacijama, dobar deo zaposlenih suočio sa nominalnim smanjenjem zarade nakon nekoliko godina posrtanja realne vrednosti primanja.
U diskusiji su učesvovali Daribor Stjepanović, Milena Nikolić i Vojislav Živković koji je predložio da se na sajtu našeg Sindikata objavi jedna analiza zašto smo protiv KAPITACIJE i koliko će nas to pogoditi.


Zauzet je jedinstven stav Pokrajinskog odbora da se preduzmu sve zakonom predviđene mere u odbrani naših zarada. Takav stav će svi naši predstavnici zastupati na sednici Republičkog odbora 15. oktobra u Banji Vrujci.
Očekujemo da zaposleni masovno uzmu učešće u odbrani svojih teško stečenih prava.
Razgovaralo se i o kolektivnim ugovorima kod Poslodavca, kriterijumima za utvrđivanje radnih mesta sa povećanim rizikom, načinima za masovno uključenje i prepoznavanje interesa mladih u Sindikatu, reformi sindikalnog solidarnog osiguranja, prevetivno-rekreativnim odmorima.
Obavešteni smo da je Predsedništvo Sindikata donelo odluku o zapošljavanju pravnika sa najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti radnog prava.
Zapadno-bački okrug, pored Severno-bačkog već nekoliko godina insistira na ovome.
Doneta je odluka o formiranju tima za informisanje članstva.
Proces koji je pred nama zahteva učešće Sindikata u svemu, a ne da nam neko kroji kapu.
Imperativ će svakako biti zaštita interesa zaposlenih. Sindikat mora davati ideje na koji način se određena sredstva mogu raspodeliti.
Doćemo u situaciju da branimo plate koje imamo, a ne da tražimo veće.
Ono što će u narednom periodu biti jedan od glavnih zadataka našeg Sindikata jeste insistiranje na traženju rešenja za nemedicinski kadar i uspostavljanje adekvatnog raspona koeficijenata.
Ohrabruje činjenica da mi konačno zvučimo kao ozbiljan Sindikat, samo da još teoriju pretvorimo u praksu i da u narednom periodu pokažemo ono zbog čega postojimo!

2 коментара:

Анониман је рекао...

Samo krećite s protestima svi ćemo vas podržati!

Sindikatob је рекао...

Predloženo je da ljudi unutar Sindikata koji se najbolje razumeju u ovu materiju napišu detaljnu listu razloga zbog kojih su zaposlenima u zdravstvu neprihvatljive predložene promene zakona i kapitacija na način kako je zamišljena.