недеља, 15. јануар 2012.

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR STUPA NA SNAGU

Kolektivni ugovor kod Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ Sombor, koji je zaključen dana 21. decembra 2011. godine, između Osnivača (Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine), Poslodavca (OB „Dr Radivoj Simonović“ Sombor) i reprezentativnih sindikata kod poslodavca, stupa na snagu 17. januara 2012. godine.

Ovim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, međusobni odnosi učesnika potpisnika ovog ugovora, kao i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavca, u skladu sa Zakonom o radu i ratifikovanim međunarodnim konvencijama u ovoj oblasti.

Ukratko, uređeni su postupak zasnivanja radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi, obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih, plaćeno odsustvo zaposlenih, bezbednost i zdravlje na radu, kolektivno osiguranje zaposlenih za slučaj smrti, povrede na radu, profesionalne bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i kolektivnog osiguranja u uvećanom iznosu za zaposlene koji rade na radnim mestima s povećanim rizikom, plata, dodaci na platu i druga primanja zaposlenih i uslovi za rad sindikata.

Kolektivni ugovor takođe reguliše pravo zaposlenih na obaveštavanje o svim pitanjima koja su od značaja za socijalno-ekonomski položaj, ostvarenje i zaštitu prava zaposlenih, prava i dužnosti u štrajku i mirno rešavanje sporova.

Kolektivni ugovor možete videti i preuzeti u rubrici ZAKONI I DOKUMENTI sa leve strane bloga.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Šta nam bolje donosi?

Sindikatob је рекао...

Pa u principu ima nešto bolje nego u starom, ali sve u svemu to je veoma slično. Najbitnije je da se on poštuje i da bude para, sve ostalo će doći na svoje.