уторак, 31. јануар 2012.

Održana 15. sednica Odbora sindikalne organizacije

Danas je u sali za sastanke Grudnog odeljenja, sa početkom u 12 časova, održana 15. sednica Izvršnog odbora naše sindikalne organizacije.
Izvršena je analiza aktuelne situacije u zdravstvu i izraženo nezadovoljstvo i razočarenje ponovnim ćutanjem nakon donošenja Uredbe o korektivnom koeficijentu i izmena Zakona o platama, kao i mogućem političkom angažovanju SSSS.
Na dnevnom redu bio je izveštaj o aktivnostima između dve sednice, verifikacija novog člana IO, Susreti zdravlja i rekreativni odmori, prezentacija projekta „Ipak je bitno...“, određivanje visine poklon bona članicama SO za 8. mart i tekuća pitanja.
Članovi IO su iskazali zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom kod Opšte bolnice, uz kometare da se nadaju i da će se poštovati ono što je potpisano.
Iskazano je veliko nezadovoljstvo po pitanju isplate jubilarnih nagrada, za radnike koji su uslove stekli u periodu od 2005-2008 godine, a na osnovu Sporazuma Direktora i sindikalnih organizacija, kao i za radnike koji su uslov za jubilarnu nagradu stekli tokom 2009. i 2010. godine. Izdavanjem dodatne instrukcije RFZO i Ministarstva zdravlja isti radnici su izgubili pravo na isplatu jubilarne nagrade.
Odlukom članova IO određeno je da visina poklon bona za 8. mart bude u iznosu od 2.200,00 dinara.

Prijave za ovogodišnje 17. „Susrete zdravlja“ u Budvi, od 10 -16 juna vrše se kod Aleksandra Pavlovića ili u prostorijama Sindikata do 01. marta. Kotizaciju za učešće (144 eura) + putni trošak snosi svaki takmičar u celosti. Odlučeno je da se osvajačima medalja refundiraju svi troškovi. Naša SO će omogućiti svim učesnicima Susreta plaćanje na 7 mesečnih rata.
SO omogućila je odlazak za petoro svojih članova+dvoje iz Odbora na druženje medicinara Zapadno-bačkog okruga u Budimpešti od 10 – 11 marta (prijave lično u kancelariji Sindikata).
Odlazak u etno selo „Stanišići“ 28. aprila biće omogućeno za 10 članova SO (prijava lično u kancelariji Sindikata).
Rekreativni odmor u kompleksu „Drinska oaza“ ove godine obezbeđen je u dva termina. Od 28. 06. - 01. 07. i od 30. 08. - 02. 09. (produženi vikendi), u lepotama ovog kraja uživaće po 16 članova naše sindikalne organizacije (prijave lično u kancelariji Sindikata).

Sekretar SO Mirjana Maričić iznela je predlog Projekta „Ipak je bitno...“, čiji bi nosilac bio naš Sindikat, a partneri Opšta bolnica, Okružni odbor, POS i ROS. Opšti cilj projekta je podizanje svesti članova Sindikata o potrebi povećanja stepena znanja i primena istog u cilju poboljšanja kvaliteta života i rada. Ovim Projektom bile bi obuhvaćene tri aktivnosti: KULINARSKA RADIONICA „Bogatstvo ishrane“, RADIONICA „Koristimo računar“ i RADIONICA „Govorim i ja“. U narednih desetak dana članovi IO će u svojim radnim jedinicama sprovesti ANKETU o zainteresovanosti članova SO za ovakav vid edukacije, koji je naravno besplatan!!!
Dat je predlog da se održi sastanak na Hirurgiji gde se povećanjem broja članova u SO pojavila potreba za kooptiranjem jednog člana u IO.
Razmatrane su pristigle ponude za nabavku ogreva. Ove godine imamo tri dobavljača. STR „Bata“ - ugalj i tvrdo ogrevno drvo, plaćanje na 8 mesečnih rata (prijave kod Gordane Bajić), „Vojvodinašume“ – tvrdo i meko ogrevno drvo, plaćanje na 5 mesečnih rata (prijave kod Milana Zejaka) i „Peri-promet“ – tvrdo ogrevno drvo, plaćanje na 6 mesečnih rata (prijave kod Mirjane Maričić).

6 коментара:

Анониман је рекао...

Uvek nešto novo u našem Sindikatu!

Jelena је рекао...

Hoće li biti povećanja iznosa pozajmice?
Ja bi da učim italijanski jezik!

Sindikat је рекао...

Bilo je predloga na sastanku da se povisi iznos pozajmica i ostalih naknada, ali o tome će biti reči na sledećoj sednici IO.
Što se tiče jezika popunite anketu, pa ćemo na osnovu vaših interesovanja odlučiti koji jezik će se učiti.

Hvala Vam na podršci!

Анониман је рекао...

Početak februara, pored izrazito niskih temperatura, doneo je i nova poskupljenja, pa su u trgovinama uglavnom za 10 odsto više cene nekih mesnih prerađevina, smrznutog voća i povrća, instant kafe, alkoholnih pića, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.
Cene osnovnih životnih namirnica brašna, hleba, mleka, svežeg mesa i ulja su, ipak, stabilne ili nešto niže zbog ograničenja trgovačke marže na 10 odsto.
Kako je Tanjugu rečeno u nekoliko trgovinskih lanaca, početkom februara mogu se očekivati nove cene mesnih prerađevina više oko 10 odsto za koliko će poskupeti i alkoholna pića, smrznuti proizvodi, instant kafa, dok će cene kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu biti veće sedam i više procenata. Trgovci najavljena poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobavljača i proizvođača koji pak kao razloge za više cene navode skuplje sirovine i rast kursa dinara.
Iako je decembarska prosečna plata u Srbiji bila nešto viša od 400 evra, ekonomski analitičar Saša Đogović kazao je za Tanjug da imamo nizak standard i da je i dalje potrebno negde oko 1,4 prosečne neto zarade za pokriće prosečne potrošačke korpe, što znači da je neophodno imati dopunske izvore finansiranja, kako bi se pokrpio kućni budžet.
U početnim mesecima svake poslovne godine, dolazi do pojačanih inflacionih tenzija, a reč je uglavnom o povećajnu cena akciznih proizvoda ili onima koje su direktno pod ingerencijom države, kao što su komunalne usluge, gradski prevoz, energenati...
"To je ono što će direktno usloviti rast cena na samom startu godine. Cena nafte ima indirektan uticaj na cene transportnih usluga, ili zelene pijace, tako da će povećanje cena goriva imati negativan eho na kućni budžet, odnosno na kupovnu moć stanovnišva", objasnio je Đogović.

Анониман је рекао...

PETICIJA PROTIV POVECANJA ČLANARINE KMSZT
Poštovane koleginice i kolege,

Dana 16.01.2012. god. i zvanično smo dobili Odluku Skupštine Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije koja se odnosi na povećanje članarine sa dosadašnjih 100.00 RSD na 0,6% od mesečne zarade zaposlenih.

Imajući u vidu kako celokupnu situaciju u zemlji tako i socijalno ekonomski položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti krajnje je neumesno razmišljati čak i o „minornim“ uvećanjima članarine kakvo nam ovom prilikom nedvosmisleno nameće pomenuta Komora.

U vremenu kada su nam zarade već maksimalno obezvređene, a najavljena uvećanja istih izjednačena sa projektovanom inflacijom za 2012. god., svaki dodatni izdatak je ništa drugo do direktan udar na ionako mizeran budžet zaposlenih i njihovih porodica.

Sindikat је рекао...

U zgradi Radničkog doma u Novom Sadu je 1. februara održana 8.sednica Pokrajinskog odbora.



U okviru razmatranja aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je konstatovano da je 29. decembra donesena Uredba o korektivnom koeficijentu. Sa primenom Uredbe trebalo bi da se započne od 1. jula 2012. godine, a u međuvremenu su izbori od kojih će zavisiti i ko će je i kako primenjivati. Zauzet je stav da sindikalci u ustanovama treba da pokušaju da dogovore da se od aprila krene sa simulacijama obračuna zarade po Uredbi, kako bi se na vreme videli stvarni efekti takvog obračuna. To će dobro doći obračunskim službama u ustanovama da se uhodaju u novi način obračuna zarade, ali i Sindikatu radi prikupljanja informacija i pripreme pravovremene reakcije.

Predstavljena je radna verzija flajera "Imaš pravo" u kojem su nabrojana sva najvažnija prava zaposlenih iz granskog kolektivnog ugovora. Flajer će biti štampan u tiražu od 20.000 primeraka, tako da ga dobije svaki član Sindikata u Vojvodini, i da preostane jedan deo za one zaposlene koji se spremaju da potpišu pristupnicu.

U toku su razgovori sa Ministarstvom zdravlja i RZZO-om oko preventivno-rekreativnih odmora zaposlenih u zdravstvu.

Tradicionalni Susreti zdravlja održaće se ove godine u Budvi.

Usvojen je Poslovnik o radu Pokrajinskog odbora kojim se definišu način rada i pravila ponašanja na sednicama ovog organa.

Iznesena je informacija da je Ministarstvu zdravlja poslata urgencija povodom rešavanja pitanja neregulisanih koeficijenata. Krajnje je vreme da se ovo pitanje reši, naročito u svetlu novih izvršnih presuda koje su vozači sanitetskih vozila dobili protiv svojih ustanova u nekoliko mesta, a pokrenute su i nove tužbe širom Srbije.