среда, 25. април 2012.

Štrajkovala i Opšta bolnica Sombor

Zaposleni u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" Sombor održali su danas jednosatni štrajk upozorenja, tražeći da se ukine Uredba o smanjenju koeficijenata za plate zaposlenih u
zdravstvu, kao i odlaganje kapitacije u zdravstvu.

"Ministar zdravlja dr Zoran Stanković, kako je i sam rekao, svestan je da su u zdravstvu male plate, ali ne odustaje od primene Uredbe o korektivnom koeficijentu i smanjenja osnovne plate", rekao je tokom jednosatnog štrajka upozorenja zaposlenih u Opštoj bolnici predsednik Sindikata Željko Dimović.
Ako se napravi prosek radnog učinka, to znači, logično, da će neko biti iznad proseka, a neko ispod. Mi ne želimo da se štedi na platama naših kolega. Takođe, opasnost koja sledi iza ovog jeste namera da osnovna plata bude 70% od sadašnje, a ne 90%, kao što bi sada, prema uredbi, trebalo da bude. Onda bi se 30% "zarađivalo". Takođe, sporno je što uredba predviđa da se u bolnicama i klinikama elementi za utvrđivanje rezultata rada određuju aktom poslodavca. Dakle, ne Kolektivnim ugovorom, već odlukom direktora. Mi ne znamo kakve odluke mogu direktori da donesu. Da li će biti realni ili će oštetiti zaposlene?

"Štrajkujemo zbog neodgovorne Vlade Republike Srbije koja nema sluha za neoravdane, isključivo socijalne zahteve Sindikata. Članstvo našeg Sindikata i zaposleni u zdravstvu samo žele da rade kako tu nalažu pravila struke uz normalne uslove rada i zarade od kojih mogu da žive" rekle su, između ostalog, Gordana Resanović potpredsednica Sindikata OB i Eva Đelbabin predsednica Sindikata Doma zdravlja Sombor.

Okupljenima se obratila i koleginica iz Narodne apoteke Sombor. Današnjem jedosatnom štrajku u Opštoj bolnici prisustvovale su i kolege iz Zavoda za javno zdravlje.
"Protestvujemo zbog toga što smo postali GRAĐANI DRUGOG REDA, zbog toga što nemamo pravo na PRISTOJNU ZARADU i zbog toga što nemamo TOPLI OBROK I REGRES.
Ovo je postao BRUTALNI ATAK NA DOSTOJANSTVO PROFESIJE zato što je SRPSKA VLAST PRESPORA", reči su Željka Dimovića na kraju današnjeg obraćanja prisutnima.
Skup su medijski propratili "Somborske novine" i RTV "Spektar".

1 коментар:

Dragana је рекао...

Bravo za naše kolege koje su podržale rukovodstvo naše sindikalne organizacije. Sledeći put dolazimo u većem broju. Sve pohvale za organizaciju.