среда, 18. јул 2012.

SINDIKATI REGIONA NEĆE DOPUSTITI SMANJIVANJE PRAVA RADNIKA

Regionalni sindikalni savet „Solidarnost“ ocenio je da su problemi u zemaljama sa područja bivše Jugoslavije identični, zbog čega je neophodno akciono povezivanje i zajedničke aktivnosti u borbi za održivi ekonomski i socijalni razvoj.
Visoka nezaposlenost, gubitak radnih mesta, smanjivanje prava radnika, restriktivno radno zakonodavstvo i izostanak socijalnog dijaloga prisutni su u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, ukazali su čelnici sindikata.
Oni su, na sastanku održanom u Beogradu, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert, zaključili da je od izuzetne važnosti razmena informacija, kao i zajedničke akcije i bolja medijska pokrivenost.
Sindikati regiona neće dopustiti da se postojeća prava radnika dalje smanjuju i da se politika štednje ostvaruje kroz pogoršavanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i povećanje nezaposlenosti.
Potrebno je, na osnovu komparativne analize zakona o radu i PIO reformama u regionu, sačiniti zajedničku platformu, utvrditi ciljeve i postaviti granice ispod kojih sindikati neće pristajati na kompromise u pregovorima sa vladama i poslodavcima.
Regionalni savet smatra da bi trebalo usvojiti zajednički stav oko globanih izazova, kao što su politika štednje, deficiti u budžetima, pitanja zaduživanja kod finansijskih institucija, MMF-a i Svetske banke.
Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje konferencija o alternativnim ekonomskim politikama, na kojoj bi ekonomski stručnjaci iz sindikata izložili viđenja i modele, različita od preovlađujućeg neoliberalizma.
Istakavši poseban značaj jačanja solidarnosti, akcione i organizacione sposobnosti i mobilisanje članstva, „Solidarnost“ će posebnu pažnju posvetiti mladima i jačanju sindikalnog aktivizma. U tom cilju usvojena je Rezolucija o unapređenju položaja mladih u sindikatu.
Evropska komisija odobrila je projekat Evropskoj konfederaciji sindikata (EKS), pod nazivom „Evropska integracija i socijalna dimenzija:naš put“, koji će Regionalni savet „Solidarnost“ realizovati u narednom dvogodišnjem periodu.

Нема коментара: