среда, 24. април 2013.

Конференција за новинаре!!!


Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије упозорио је да би приватизација у овој области довела до озбиљних последица као што су лошији квалитет неге болесника и смањење броја запослених. 
Ово упозорење чуло се на конференцији за новинаре коју је овај синдикат одржао 22. априла у Дому синдиката у Београду. 
Тема конференције је била заштита запослених у овом сектору од могућих штетних утицаја приватизације. „Сви за јавно здравље“– парола је не само наших синдикалаца већ и њихових колега из синдиката здравства земаља југоисточне Европе. Наиме, у оквиру заједничке акције ,,Сви заједно за јавно здравље“ истовремено је у Србији, Румунији, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Републици Српској и Бугарској одржана конференција за новинаре како би се скренула пажња на ову тему. 
Том приликом је председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије др Зоран Савић изјавио да је њихов страх оправдан, јер се сви плаше да ће се десити исто што и са приватизацијом у привреди. 
Он претпоставља да ће доћи до богаћења појединаца, власника здравствених установа, а све на штету корисника здравствених услуга. Такође, он је указао и на већ постојећи, тежак положај запослених у делатности здравства и нагласио да се нада да ће представници Министарства здравља и Владе имати слуха за њихове захтеве, јер би у супротном морали своја права да траже на улици. 
Савић је подсетио и на већ донету одлуку о протесту, од које се у последњем моменту одустало јер је од надлежних стигао позив за почетак преговора. 
И председница Секције младих тог синдиката Гордана Прековић је рекла да су могуће последице приватизације: смањење броја запослених, повећање радног оптерећења запослених и лошији квалитет неге болесника, угрожавање стандарда, прерано отпуштање пацијената, угрожавање кућне неге, као и истраживања и учења. 
Она је истакла и да, ради доступности здравствене заштите, јавне здравствене установе раде и у малим срединама и у удаљеним и неприступачним планинским насељима.

Нема коментара: