среда, 25. септембар 2013.

Пензиони систем на климавим ногама

Уколико не дође до реформе пензионог система, може се десити да он до 2020. године постане неодржив, а просечна српска пензија падне на висину од 40 одсто просечне зараде. 

На ово упозорава Милан Грујић, председник Синдиката запослених у стамбено – комуналној делатности и члан управног одбора ПИО фонда, објашњавајући да је прошле године просечна пензија у Србији износила 23.000 динара, а просечна плата 45.000 динара. 
Уколико би се применио план реформи ММФ–а до 2020. године због смањења учешћа просечне пензије у просечној заради на око 40 одсто, уместо садашњих 60 процената, просечна пензија могла би да износи до 15.000 динара.


Грујић је гостујући на РТС–у изнео становиште да пензиони фонд треба одвојити од буџета тако да он постане самосталан и самоодржив, при чему његова имовина не сме незаконито да се отуђује, како би из ње фонд могао убирати приходе, за шта је такође потребно донети системске законе. Никола Алтипармаков члан Фискалног савета тврди да у Србији тренутно 70 одсто мушкараца у пензију одлази пре навршених 65 година живота, и да то исто чини 50 процената жена. 
Он износи мишљење да би изједначавање старосне границе за одлазак у пензију са 65 година живота за жене и мушкарце требало извршити постепено. 
Процес изједначавања старосне границе за одлазак у пензију по свему судећи је неминовност је за коју ММФ препоручује да би за одлазак у пензију пре истека новопостављене старосне границе од 67 година за оба пола, били предвиђени казнени поени који би утицали на умањење износа пензије.

Нема коментара: