петак, 20. септембар 2013.

ZAŠTITA MATERINSTVA


Izmene i dopune Zakona o radu, objavljene su u „Sl. glasniku RS“, br. 32/2013 (od 08.04.2013. god.) a stupile su na snagu 16. aprila 2013. godine. Pogledajte prečišćeni tekst Zakona o radu („Sl. glasnik RS“, br. 24/2005, 61/2005, 54/2009 i 32/2013). 
Izmenama i dopunama Zakona o radu usklađuje se domaće radno zakonodavstvo sa odredbama Konvencije 183 o zaštiti materinstva Međunarodne organizacije rada, koju je Republika Srbija ratifikovala 2000. godine. 

* Izmenama i dopunama Zakona o radu, predviđena je obaveza poslodavca da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad PRE isteka roka od godinu dana od rođenja deteta, obezbedi jednu ili više dnevnih pauza ili skraćenje dnevnog radnog vremena u ukupnom trajanju od 90 minuta radi dojenja deteta, ukoliko je njeno dnevno radno vreme 6 i više časova. 
Ova dopuna Zakona će se primenjivati na zaposlene žene koje na svoj zahtev prekinu porodiljsko odsustvo i vrate se na rad ili kada porodiljsko odsustvo koristi otac deteta. Pauza ili skraćeno radno vreme računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad, odnosno po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu. 

* Takođe, propisuje se da zaposlenom za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, a koji sa poslodavcem ima sklopljen Ugovor o radu na određeno vreme, rok za koji je zasnovan radni odnos produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo. Dakle, ukoliko je zaposleni zasnovao radni odnos na određeno vreme, a u toku trajanja ovakvog radnog odnosa nastupi neko od navedenih odsustava, radni odnos, odnosno rok na koji je zaključen, se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo.

* Pored navedenog, predviđa se i ništavost raskida Ugovora o radu ako je poslodavcu na dan otkaza poznato postojanje trudnoće ili zaposlena u roku od 30 dana od dana dostave otkaza dostavi potvrdu o trudnoći ovlašćenog organa ili drugog nadležnog organa. 
Dakle, rešenje o otkazu ugovora o radu bilo bi ništavo u slučaju ako bi u momentu donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato da je zaposlena trudna, odnosno da zaposleni koristi porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta ili odsustvo sa rada radi posedbne nege deteta, ili ako bi ga zaposleni u roku od 30 dana od dana prijema otkaza, obavestio o postojanju ovih okolnosti i o tome dostavio potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa. 

* Podsećamo, u skladu sa odredbama Konvencije 183 o zaštiti materinstva, a prema važećim (i dosadašnjim) odredbama Zakona o radu, zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj, a porodiljsko odustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja. 
S obzirom na napred navedeno, porodiljsko odsustvo može trajati od 118 (28+90) do 135 (45+90) dana, u zavisnosti kada je otpočelo. 
Nakon porodiljskog odsustva, zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta. 
Odsustvo radi nege deteta traje do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva. 
U skladu sa navedenim, zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od 230 (365-135) do 247 (365-118) dana, u zavisnosti kada je otpočelo korišćenje porodiljskog odsustva.

Нема коментара: