четвртак, 13. март 2014.

NA JEDNO RADNO MESTO 152 PRIJAVE


Za više od 13.800 oglasa za posao na sajtu poslovi.infostud.com, tokom prošle godine stiglo je više od 2,1 milion biografija, pokazala je poslednja analiza ovog sajta. 
Uzimajući u obzir sve gradove kao i radne pozicije, prosečan broj prijava po oglasu je 152 prijave na jedno radno mesto. 
Iako veliki broj ljudi koji se prijavljuje na oglase potvrđuje da je tržište rada i dalje u krizi, ova analiza pokazala je da je tokom prethodne godine ipak došlo do rasta broja oglasa u odnosu na 2012, i to od čak 17 odsto. 
Baš kao i tokom prethodne dve godine, i u 2013. poslodavci su najčešće oglašavali radna mesta u oblastima ekonomije, trgovine i prodaje, kao i administracije i računovodstva. 
Ujedno kandidati su takođe najčešće slali radne biografije za ove pozicije. Nezaposleni su pokazali veliku zainteresovanost i za oglase vezane za turizam, saobraćaj i logistiku, marketing i PR, pozicije srednjeg menadžmenta, transport i pravo, međutim u odnosu na broj pristiglih prijava, može se zaključiti da ponuda ovih radnih mesta ne zadovoljava potrebe tržišta. 
Broj oglasa u oblasti informacionih tehnologija u protekle tri godine je u stalnom rastu, a slična situacija je i u oblasti elektrotehnike i mašinstva – slabiji je odziv kandidata u odnosu na ponudu posla. 
Primera radi, samo za programere tokom godine bilo je objavljeno skoro 500 oglasa, ali u proseku, na ovu poziciju stizalo je svega 26 prijava. 
Druga deficitarna zanimanja u Srbiji su inženjeri elektrotehnike, mašinstva, mašinski tehničari i operateri na mašini. 
Sajt poslovi.infostud.com izdvojio je 20 zanimanja za koja je tokom prošle godine bilo najviše šanse za zaposlenje, a osim za programere, inžinjere, posla je bilo i za komercijaliste, kuvare, farmaceute, frizere, mesare, pekare, prodavce i menadžere prodaje.

Нема коментара: