понедељак, 4. август 2014.

BEG U OAZU MIRA

Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evija, prelepo mesto za odmor, sa dugačkim plažama, borovim šumama, mirnim noćima, davno zaboravljenim mirisom mora i pogledom na mondenski Skijatos. 

Evija omiljeno letovalište Grka i mesto gde bi i Grk Zorba zaigrao, je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu. Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, bogata duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima, koji su je godinama ljubomorno čuvali samo za sebe. Prestonica Halkida je bila jedan od najrazvijenijih i najuticajnijih gradova Antičke Grčke. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora i zabave. Najpopularnija mesta među turistima su Pefki, Limni, Edipsos itd.


Pefki je malo ribarsko mesto, locirano na severnoj obali ostrva, sa pogledom na planinski masiv Pilion i ostrvo Skijatos. Pefki krasi prostrana peščano šljunkovita plaža, koja se pruža oko 4 km duž celog mesta, kristalno čisto i mirno more, mala gradska luka sa malim ribarskim čamcima naslonjena na šetalište ukrašeno mnoštvom ribljih restorana, kafića i barova. Mesto ima bogatu ponudu svežeg voća, povrća i ribe, po izuzetno povoljnim cenama. Nezaboravni šarm, miris maslina, plavetnilo mora i mir će vas uvek iznova vraćati u ovaj raj. 
Pefki nema poštu, ni banku, čak ni prodavnicu krzna ili bilo koje garderobe, ali su tri supermarketa, mesara, pekara i pijaca, sa tek ulovljenom ribom i sveže ubranim smokvama i maslinama, sasvim dovoljne za pravo letovanje. U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da je vreme jednostavno stalo.


IZLETI
Skijatos je udaljen od Pefkija svega sat i po vožnje brodićem, pa je prava šteta ne obići ovo možda najlepše ostrvo Egejskog mora. Brdovito, sa belim kućama, plavim ešalonima, crkvicama i usidrenim jahtama iz celog sveta izgleda kao mesto za „milion dolara“. Čuvena plaža Kukunarijes, sa prelepim hotelom Skijatos Palas iznad, svakako doprinosi da poželite da ovde ostanete večno. 
I ostala dva ostrva Sporada, Skopelos i Alonisos, ne zaostaju po lepoti i zaslužuju dužnu pažnju. Ko nije video prestonicu Grčke može da iskoristi boravak na Eviji i za malo para vidi sve ono što Atina ima da pokaže.


CENE
Mnogi se opredeljuju za Pefki i Eviju zbog pristupačnih cena i različitih mogućnosti. Za dve ležaljke i suncobran potrebno je da uzmete dva bilo koja pića, što je ukupno od 3-5 evra. Ukoliko je i to nekome skupo može popiti samo vodu od pola litra koja košta jedan evro. Takođe, na plažu možete doneti svoje ležaljke i suncobrane. 
Giros sa nogu je 1.8 - 2 evra (preporuka Giromanija), pica od 5 do 10 evra (preporuka picerija La Bene). 
Porcija lukumadesa, njihovog omiljenog slatkiša je 3 evra, vina domaća možete dobiti za 7 evra litar. Sve vrste kafa ne prelaze 2 evra.
Agencije u dogovoru sa nekim od restorana obezbeđuju popuste za naše turiste.

Ove će godine u Pefkiju letovati dosta naših članova, a verujemo da će narednih godina ova destinacija postati jedno od omiljenih mesta mnogih medicinara.

4 коментара:

Анониман је рекао...

Prelepa reportaza.
Svaka cast!

Milica је рекао...

Prelepo!

Анониман је рекао...

Idemo dogodine garantovano.
Sladjana

Sindikat је рекао...

Mesto je predivno za odmor i toplo ga preporucujemo svim kolegama.