петак, 5. септембар 2014.

VAŽNO OBAVEŠTENJE


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava svoje članove da su ovlašćeni predstavnici Sindikata obavili razgovore sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom nezakonite instrukcije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje broj 121-1608/14 od 15.08.2014. godine. 

Podsećamo još jednom da se instrukcija odnosi na isplatu otpremnine prilikom odlaska u penziju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u visini dve prosečne zarade, a ne na način kako je to propisano članom 107. stav 1. tačka 1) Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, sa proširenim dejstvom, dakle najmanje u visini tri prosečne plate zaposlenog u momentu isplate, s tim što tako isplaćena otpremnina ne može biti niža od tri prosečne plate po zaposlenom kod poslodavca u momentu isplate, odnosno tri prosečne plate po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako je to za zaposlenog povoljnije. 

Nakon obavljenih razgovora, nedvosmisleno je konstatovano da navedena instrukcija nije u saglasnosti sa Zakonom o radu i da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u najkraćem mogućem roku odgovoriti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se isplata otpremnine prilikom odlaska u penziju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama vrši u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, sa proširenim dejstvom. 

Nakon davanja mišljenja nadležnog ministarstva, Sindikat očekuje da Republički fond za zdravstveno osiguranje po hitnom postupku povuče navedenu nezakonitu instrukciju.

Нема коментара: