петак, 28. новембар 2014.

SEDNICA ROS

Republički odbor Sindikata na sednici održanoj 26. novembra 2014. godine razmatrao je radno – pravni i materijalni položaj članstva sindikata i svih zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštitite i konstatovao sledeće:

*Obezbeđeno je da se otpremnina za odlazak u penziju isplaćuje u visini tri zarade, kako je to utvrđeno Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija sa proširenim dejstvom. 
*Naš Sindikat je takođe, obezbedio da nadležno ministarstvo dostavi novu instrukciju vezano za obračun i isplatu plata zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zbog umanjenja plata. 
*Na zahtev našeg Sindikata sopstveni prihodi ustanova ostaju i u narednoj godini. 
*Problem zaposlenih u stomatologiji je u postupku rešavanja i očekuje se isplata zaostalih plata početkom naredne godine. 
*Odobren je prijem novih zaposlenih u zdravstvu radi popune nedostajućih kadrova. 
*Pregovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja vezano za platne razrede i Poseban kolektivni ugovor za oblast zdravstva su za sada zadovoljavajući i u najvećoj meri predlozi našeg Sindikata su usaglašeni sa Ministarstvom zdravlja. *Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na sastanku održanom 26. novembra 2014. godine su osporili zajednički predlog Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata vezano za platne razrede i platne grupe. Predstavnici Ministarstva zdravlja i reprezentativnih sindikata su ostali pri svom predlogu. 
*Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za oblast socijalne zaštite su intezivirani i obavljaju se dva puta nedeljno. Kompletan tekst predloga PKU koji su dostavili reprezentativni sindikati za oblast socijalne zaštite je razmotren sa predstavnicima Vlade RS. Pregovori se nastavljaju 27. novembra 2014. godine. 
*Pregovori za Poseban kolektivni ugovor za oblast zdravstva nastavljaju se 1., a za platne razrede 2. decembra 2014. godine, o čemu će članstvo biti blagovremeno izvešteno. 

Republički odbor Sindikata je zaključio da se za sada pregovori sa resornim ministarstvima i Vladom Republike Srbije obavljaju na zadovoljavajući način. 

U slučaju osporavanja prava zaposlenih Sindikat će nastaviti sa ranije započetim aktivnostima. Podsećamo da Odluka o štrajku nije stavljena van snage već je privremeno zamrznuta, dok traju pregovori. Od rezultata pregovora zavise dalje aktivnosti Sindikata.

Нема коментара: