субота, 2. мај 2015.

САОПШТЕЊЕ


Поводом дезинформацијa које се више месеци саопштавају запосленима у здравству од стране Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, a у вези потписивања ПКУ за делатност здравства, обавештавамо чланство и све запослене у здравству како следи: 
Представници Синдиката медицинских сестара и техничара Србије су активно учествовали у преговорима за закључивање ПКУ за делатност здравства од првог, закључно са последњим састанком, на коме je постигнута сагласност свих учесника за закључивање наведеног уговора какав je данас на снази. 
Министарство здравља није као потписника ПКУ за делатност здравства одредило представника СМСТС, из разлога што се исти поцепао на два дела, одржане су две изборне скупштине, изабрана су два руководства, два председника и формиране су две фракције истог синдиката под истим називом, те се није могло са сигурношћу утврдити која од фракција заиста преставља СМСТС, односно који од ова два председника je овлашћен да може потписати наведени уговор. 
Тим поводом, покренут je и судски спор. 
Дакле није дозвољено да један од председника СМСТС буде потписник, док надлежни државни орган не донесе правноснажну одлуку. 
Неспорно je да je нови Посебан колективни уговор далеко повољнији no запослене од предходног који je престао да важи 31.12.2014. године и чији je потписник био и СМСТС. 
Тврдње да су се остали репрезентативни синдикати сложили са смањењем плата потписивањем ПКУ су апсолутна неистина и представљају грубо нарушавање угледа репрезентативних синдиката у делатности здравства. 
Са оваквим ставом су се сложили чланови преговарачких тимова Комисије за праћење примене и давање аутентичних тумачења Посебног колективног уговора, на састанку одржаном 29. априла 2015. године у Министарству здравља. 
Због свега наведеног, Синдикат je морао да се огласи и саопшти запосленима ИСТИНУ.
Преузмите САОПШТЕЊЕ!

Нема коментара: