среда, 27. мај 2015.

INFORMACIJA SA SASTANKA U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Obaveštavamo Vas da je 26.05.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan sastanak kome su prisustvovali ispred navedenog ministarstva državni sekretar prof. dr Berislav Vekić i šef kabineta ministra Nikola Pandrc i predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu. Na sastanku su razmatrana otvorena pitanja. 
Kada je reč o racionalizaciji, stav ministarstva je da nema viška zaposlenih, već da postoji manjak zaposlenih, odnosno nedostaje 13.000 zaposlenih za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Formirani su inostrani ekspertski timovi koji će utvrditi da li ima viška zaposlenih u zdravstvu. Ukoliko ima viška zaposlenih, stav ministarstva je da se problem rešava prirodnim odlivom. 
Za zaposlene sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani, obezbeđena je isplata svih zaostalih minimalnih zarada, kao i otpremnina, i isti će biti prevedeni u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. 
Pitanje stomatologije treba da bude rešeno na sastanku Vlade Republike Srbije, dana 28.05.2015. godine. Predlog Sindikata je da se pitanje eventualnog tehnološkog viška zaposlenih u stomatologiji rešava putem dobrovoljnog izjašnjavanja svih zaposlenih, uz prethodno postavljene jasne kriterijume i merila. Po ovom stavu Sindikata očekuje se izjašnjenje ministra zdravlja i Vlade republike Srbije. 
U toku je postupak izmene članova Komisije koja prati primenu i daje autentična tumačenja PKU iz redova predstavnika Ministarstva zdravlja. Komisija Ministarstva zdravlja za izradu Platnih grupa će svoj predlog prezentovati sindikatima do kraja juna 2015. godine, kako bi sindikati mogli da se izjasne na prvu radnu verziju. 
Ministarstvo zdravlja će svim zdravstvenim ustanovama dostaviti uputstvo za obračun plata na jedinstven način, u skladu sa PKU. O svim drugim pitanjima o kojima se razgovaralo, bićete naknadno informisani.

Нема коментара: