среда, 1. јул 2015.

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЉА


Обавештавамо Вас да је 30.06.2015. годинe у Министарству здравља одржан састанак коме су присуствовали испред наведеног министарства државни секретар проф. др Берислав Векић и шеф кабинета министра здравља Никола Пандрц и представници репрезентативних синдиката запослених у здравству. 
На састанку се разговарало о бројним отвореним питањима материјалног и радно-правног положаја запослених у здравству. 
Посебно се разговарало о: 
1) Стоматологији 
2) Рационализацији 
3) Платним групама 
4) Запосленима са Косова и Метохије који нису радно ангажовани 
5) Поштовању права утврђених ПКУ 

1) Поступак решавања статуса запослених у стоматологији је у току. Наредни састанак у Министарству здравља одржаће се у петак 3.јула 2015. године, до када треба да се утврди предлог критеријума за спровођење поступка рационализације. Синдикати су поново инсистирали на утврђивању критеријума и мерила за утврђивање вишка запослених и на спровођењу анкете о споразумном раскиду радног односа уз унапред утврђене критеријуме. 

2) Поновљен је став Министарства здравља да у здравству нема вишка запослених, о чему је Министарство за државну управу и локалну самоуправу више пута обавештено. Министар здравља је тражио сагласност за додатно запошљавање, у супротном би се по његовом мишљењу здравствени систем урушио. 

3) Прва радна верзија предлога Платних група за делатност здравства биће достављена репрезентативним синдикатима на мишљење у току наредне недеље. Наш Синдикат је поново инсистирао да се Платне групе примењују на све запослене у јавном сектору. 

4) У току је поступак решавања статуса запослених са Косова и Метохије који нису радно ангажовани. Очекује се да по овом питању Влада Републике Србије заузме став у току наредне две недеље. 

5) Још једном је инсистирано да се свим здравственим установама упути инструкција да се на јединствен начин врши обрачун плата, као и да се достави упозорење директорима здравствених установа да су у обавези да поштују права утврђених ПКУ. Разговарано је и о положају запослених у апотекарским установама, РХ центрима и приватизацији бања. 

Поступак решавања ових питања је у току. У току је поступак измене Закона о здравственом осигурању, као и Закона о здравственој заштити и утврђивање пакета здравствених услуга. 

О свим другим питањима о којима се разговарало, бићете накнадно информисани.
Преузето са сајта ЗДРАВКО.

Нема коментара: