уторак, 8. септембар 2015.

DOPIS MINISTRU LONČARU I DRŽAVNOM SEKRETARU


Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom da u skladu sa članom 4. stav 4. tačka 2) Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Službeni glasnik PC", br. 68/2015), Vladi Republike Srbije jasno i nedvosmisleno predložite DA NEMA VIŠKA ZAPOSLENIH U SISTEMU ZDRAVSTVA. 
To dalje znači da Vlada Republike Srbije prilikom izrade akta o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu zdravstva, na Vaš obrazložen predlog, donese takav akt koji će utvrditi da nema viška zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Republici Srbiji. 
Stanje u zdravstvenim ustanovama je takvo da nedostaju određeni kadrovi, a prvenstveno zdravstvene struke. 
Informacije koje se plasiraju u javnosti da postoji višak nemedicinskog kadra uznemiravaju zaposlene i unose strah od gubitka posla. 
U slučaju da se izvrši smanjenje broja nemedicinskog kadra, nametnuće se još veće opterećenje ionako nedovoljnom broju zdravstvenih radnika, koji će u tom slučaju biti primorani da obavljaju i deo njihovih poslova, što će uticati na smanjenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. 
Sindikat je apsolutno protiv smanjenja broja zaposlenih i uvođenja javnih servisa, odnosno TZV.”outsourcing-a”. 
Razlozi za ovakav stav Sindikata su: nefunkcionalnost, neefikasnost i neracionalnost javnog servisa koja se pokazala u praksi. 
Javni servis radi jedino i isključivo radi ostvarivanja profita, a ne u funkciji zaštite zdravlja pacijenata i zaposlenih. 
Dokaz za ove tvrdnje je i neuspešno uvođenje javnog servisa u zemljama EU kao što su: Slovenija, Hrvatska, Nemačka itd... 
Podsećamo da je pilot projekat sproveden u našoj zemlji pre par godina, takođe pokazao navedene nedostatke. 
Ukazujemo i na neoborivu činjenicu da je sistem javnog servisa u svim zemljama gde je sprovođen bio daleko skuplji za državu, tako da izgovor za uvođenje ovakvog sistema nikako ne može biti ušteda. 
Zaposleni koji obavljaju ove poslove imaju minimalnu zaradu, te će prevođenjem u privatni sektor imati istu zaradu, a država veći trošak za profit poslodavca. 
Zbog svega navedenog Sindikat traži od Vas da postupite u skladu sa opravdanim zahtevom Sindikata, a za dobrobit kako zaposlenih, tako i korisnika zdravstvenih usluga i zdravstvenog sistema u celosti. 
Otvoreni smo da Vam i neposredno predočimo date navode. 
S poštovanjem, 
Predsednik 
Dr Zoran Savić
Dopis možete videti OVDE.

Нема коментара: