четвртак, 3. септембар 2015.

SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVLJA


Na insistiranje našeg Sindikata, juče 02.09.2015. godine u Ministarstvu zdravlja održan je sastanak kome su prisustvovali ispred navedenog ministarstva državni sekretar prof. dr Berislav Vekić sa saradnicima i predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu. 

Na sastanku se razgovaralo o brojnim otvorenim pitanjima materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvu. Posebno se razgovaralo o: 

1) Primeni Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru 
2) Stomatologiji 
3) Racionalizacij i 
4) Postupku izrade kataloga radnih mesta 

Shodno dogovoru između Vlade Republike Srbije i MMF-a broj zaposlenih u zdravstvu u narednih godinu dana bi trebalo da bude manji za oko 4000 zaposlenih.u taj broj uračunavaju se: zaposleni sa Kosova i Metohije koji nisu radno angažovani, zaposleni u stomatologiji koji budu proglašeni tehnološkim viškom, zaposleni kojima prestaje radni odnos prirodnim odlivom, kao i deo zaposlenih nemedicinskih radnika. 

Na ovaj način omogućiće se zapošljavanje dodatnih 1000 zdravstvenih radnika.

1) Direktori zdravstvenih ustanova će dobiti jasna uputstva vezano za primenu člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na način da svim zaposlenima koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, ukoliko postoji potreba za njihovim radom, NE MOŽE PRESTATI RADNI ODNOS do ispunjenja uslova propisanih zakonom o radu. Zakon se primenjuje na sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, kao i na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite. 

2) Kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih u stomatologiji koji su dogovoreni sa reprezentativnim sindikatima ostaju na snazi u skladu sa važećim propisima. Postupak je u toku. 

3) i 4) Novi sastanak na kojem će tema biti isključivo racionalizacija i izrada kataloga radnih mesta biće održan krajem sledeće nedelje. 

Očekuje se da radni tekst kataloga bude pripremljen u narednih 15 dana. Odmah po dobijanju predloga kataloga, Sindikat će preduzeti aktivnosti i dati svoja mišljenja, predloge i sugestije. 

O svim pitanjima, članstvo će biti blagovremeno obavešteno.
Preuzeto sa sajta ZDRAVKO.

Нема коментара: