четвртак, 29. октобар 2015.

SES: Radna grupa da ispravi nedostatke zakona o platama


Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalno ekonomskom savetu smatraju da je predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru u osnovi neophodan, ali da ima nedostataka koje bi trebalo otKloniti, te je zbog toga dogovoreno formiranje radne grupe koja će se tim poslom baviti. 
Nedostaci se pre svega odnose na činjenicu da pojedine odredbe predloženog zakona ukidaju određena prava koja predviđa Zakon o radu, ali i kolektivno pregovaranje, što je za sindikate potpuno neprihvatljivo, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Samostalnog sindikata zdravstva i član SES-a Zoran Savić. 
On je naglasio da sindikati takođe nisu zadovoljni jer se predloženi zakon o platama ne odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, navodeći da su izuzeta javna preduzeća, javne agencije, funkcioneri, policija, vojska... Savić je naglasio da je poznato da su javna preduzeća uglavnom gubitaši, te da je neshvatljivo zašto se i njihove plate nisu našle u predlogu zakona. Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci nisu imali mnogo primedbi na zakon, ali da je jedna od ključnih u vezi sa javnim preduzećima, jer je prema njihovom mišljenju bilo neophodno uvrstiti ih u zakonsko rešenje zarada u javnom sektoru. 
On je naglasio da su svi u državi svesni problema koje stvara poslovanje pojedinih javnih preduzeća zbog čega se odnos prema njima mora promeniti. Predsednik Sindikata UGS Nezavisnost i član SES Branislav Čanak saglasio se sa tim primedbama, navodeći da je za sindikate nedopustivo da zakon potpuno ukida pregovaranje. 
On je podsetio da je Srbija potpisnica svih međunarodnih konvencija koje regulišu tu oblast, a da je kolektivno pregovaranje garantovano i Ustavom i Zakonom o radu. 
Izvor: TANJUG

Нема коментара: