петак, 9. октобар 2015.

Ustavni sud usvojio Inicijativu našeg Sindikata


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i sve zaposlene u javnom sektoru, da je Ustavni sud Republike Srbije na podnetu inicijativu našeg Sindikata pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. 
Ustavni sud je usvojio zahtev Sindikata za određivanje privremene mere, odnosno doneo rešenje kojim se obustavlja izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu spornih zakonskih odredaba

Podsećamo da se naš Sindikat PRVI OGLASIO PROTIV usvajanja ovako nakaradnog zakona još 29. jula 2015. godine, još dok se osporeni zakon nalazio u skupštinskoj proceduri. 
Sindikat je ukazivao Vladi Republike Srbije da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada se isti nalazio u skupštinskoj proceduri, što smo istakli i na konferenciji za novinare održanoj 31.07.2015. godine. 

Naše primedbe nisu tada uzete u razmatranje, zakon je donet po hitnoj proceduri, bez razmatranja na Socijalno-ekonomskom savetu, te smo bili prinuđeni da prava naših članova i svih zaposlenih u javnom sektoru zaštitimo obraćanjem Ustavnom sudu Republike Srbije. 
Činjenica je da je naš Sindikat prvi podneo Inicijativu za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti odredaba osporenog zakona još 11. septembra 2015. godine, a ista je objavljena i na sajtu našeg Sindikata. 

Ovom prilikom želimo da iskažemo zahvalnost Ustavnom sudu na blagovremenom postupanju i prihvatanju opravdanih zahteva Sindikata, čime je sprečena kako smo to tvrdili od prvog dana diskriminacija zaposlenih žena, a samim tim i nastupanje neotklonjivih štetnih posledica za lica na koja bi se sporne odredbe primenile. 

Sindikat će i nadalje biti prvi u preduzimanju svih aktivnosti u cilju zaštite radno-pravnog i materijalnog položaja članstva i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti!

Saopštenje našeg Sindikata pogledajte OVDE.

Нема коментара: