понедељак, 21. децембар 2015.

STAV SINDIKATA - NEMA VIŠKA NEMEDICINSKOG KADRA!


U središtu rasprave učesnika 34. sednice Pokrajinskog odbora, koja je održana 18. decembra u Novom Sadu, bile su informacije o donošenju i primeni zakona i dokumenata koji opredeljuju materijalni položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti - Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru; Odluka Vlade RS o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme u sistem državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu APV i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu; aktivnosti radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta RS na izmenama i dopunama Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektrou; katalozi radnih mesta u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

U radu sednice učestvovali su dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Milovan Novaković, potpredsednik Sindikata. 

Dr Zoran Savić je, kao član Radne grupe za izmene i dopune Nacrta Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izvestio učesnike sednice da da je stav predstavnika Sindikata povodom Zakona jasan – da se dostignuti nivo prava zaposlenima ne može umanjivati, odnosno da neće pristati na manja prava od prava utrvđenih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. U dosadašnjim pregovorima načinjeni su izvesni pozitivni pomaci, a u daljim pregovorima, u slučaju potrebe, sindikat će tražiti i podršku Evropske federacije sindikata. Ukoliko se socijalnim dijalog ne usvoje zahtevi sindikata, sindikati društvenih delatnosti su spremni da organizuju aktivnosti: javne tribine, proteste, štrajk. Donete su i uslovne odluke o aktivnostima, ukoliko za njima bude potrebe. 

Vezano za primenu Odluke Vlade RS o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme, odnosno za racionalizaciju nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanoma ocenjeno je da je u tom postupku neophodna aktivna uloga sindikata: informisanje članstva o njihovim pravima i stalna komunikacija sa direktorima ustanova. Stav Sindikata je jasan – nema viška nemedicinskog kadra! 

Posebna pažnja članova Pokrajinskog odbora posvećena je postupku racionalizacije koja je sprovedena u stomatološkim službama, odnosno utvrdjivanju viškova zaposlenih. Konstatovano je da je zbog zalaganja predsednika sindikalnih organizacija, broj zaposlenih koji će biti višak u stomatološkim službama u AP Vojvodini manji od planiranog. Izuzetak je Dom zdravlja Zrenjanin gde je 28 zaposlenih proglašeno viškom. 

Članovi Pokrajinskog odbora su i ovoga puta izrazili svoje nezadovoljstvo činjenicom da Vlada RS nije uslišila opravdane zahteve i urgencije našeg Sindikata i nije odobrila novčanu pomoć zaposlenima u zdravstvu za 2015. godinu.
Preuzeto sa sajta szv.

Нема коментара: