среда, 30. децембар 2015.

ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI


Beograd, 29.12.2015. godine 
Vlada Republike Srbije 
Predsednik, Aleksandar Vučić 
Državna revizorska institucija 
predsednik/generalni državni revizor, Radoslav Sretenović 
Ministarstvo zdravlja 
Ministar, ass dr Zlatibor Lončar 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 
Ministar, Aleksandar Vulin 
Ministarstvo finansija 
Ministar, Dušan Vujović 
PREDMET:ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI 

Poštovani, 
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. 
Nakon upućenog zahteva i urgencije za isplatu jednokratne pomoći, Ministarstvo zdravlja je uputilo dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine u kojem se dozvoljava da se iz sopstvenih sredstava-prihoda zdravstvene ustanove isplati zaposlenima najviše do iznosa od 7.000,00 dinara. Na opšte zaprepašćenje svih zaposlenih, dana 28.12.2015.godine Ministarstvo zdravlja je uputilo novi dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine (isti broj kao predhodni dopis) u kojem se direktori ustanova obaveštavaju da u skladu sa obaveštenjem Državne revizorske institucije ne preduzimaju inicijativu navedenu u predhodnom dopisu kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći iz sopstvenih sredstava.
Nasuprot takvom mišljenju DRI, zaposlenima u delu javnog sektora odobrena je jednokratna pomoć i to: policiji (20.000,00), vojsci (10.000,00), prosveti (7.000,00), (policiji i vojsci mimo sredstava planiranih budžetom), dok su u pojedinim javnim preduzećima isplaćivane novogodišnje nagrade (20.000,00), a čak i 13. plata! Sindikat podržava isplatu navedenih nagrada i pomoći i zahteva isto postupanje i prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti! 
Podsećamo da se član 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, kao i član 17. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, ne razlikuju od člana 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu kojem je propisano da se u 2016. godini ne mogu isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava nagrade i bonusi koji prema međunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne, odnosno netransparentne oblike nagrada i bonusa (isplate u jednakim mesečnim iznosima za sve zaposlene i sl.). Na ovo ukazujemo iz razloga što je zaposlenima po dopisu upućenom u 2014. i 2015. godini iz Ministarstva zdravlja, isplaćena novogodišnja nagrada iz sopstvenih prihoda ustanova, bez ikakvih primedbi DRI ili bilo kog drugog državnog organa. 
Navedeni članovi zakona se odnose na budžetska sredstva, a ne na sopstvene prihode ustanova. 
Ovakvim postupanjem Državne revizorske institucije,odnosno selektivnom primenom zakona, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su diskriminisani, a pritom rade u teškim uslovima, spašavajući svakodnevno živote građana Republike Srbije. 
Smatramo da apsolutno nismo zaslužili ovakvu diskriminaciju i tumačenje zakona na štetu isključivo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Insistiramo na preduzimanju mera za izmenu Zakona o budžetu i stvaranju uslova za isplatu pomoći. 
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u javnom sektoru. 
Obzirom na navedeno, a kako zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu planirana sredstva za isplatu jednokratne pomoći ni u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, u slučaju daljeg ignorisanja opravdanog zahteva Sindikata, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo na ulici. 
U Beogradu, 29.12.2015. godine 
Predsednik 
Dr Zoran Savić

Preuzmite zahtev OVDE.

3 коментара:

Анониман је рекао...

I nema nista ???

Анониман је рекао...

Niste ostvarili prava na ulici ?? Bas dobro zvuci....

Анониман је рекао...

Pojeo vuk magarca a nas jebite !!!