уторак, 5. децембар 2017.

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR


Važeći Poseban kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave („Sl. glasnik RS“, br. 1/2015) objavljen dana 06. januara 2015. godine, ističe protekom tri godine od dana njegovog stupanja na snagu (14. januara 2018. godine), a pregovori za zaključivanje novog PKU još uvek nisu otpočeli. 

Razlozi za to su brojni i (ne)opravdani?!?

Jedan od razloga je najavljeno odlaganje početka primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru („Službeni glasnik RSˮ, br. 18/16 i 108/16), za 01. januar 2019. godine i predložene izmene koeficijenata. Takođe, u toku je postupak donošenja Zakona o zaposlenima u javnim službama koji uvodi brojne novine u radne odnose zaposlenih i obavezu da se mnoga pitanja rešavaju kolektivnim ugovorima. 

Najavljena je i mogućnost uvođenja varijabilnog dela plate, koje pitanje takođe treba bliže urediti kolektivnim ugovorom. Početak primene ovog zakona je takođe najavljen za januar 2019. godine. U toku je izrada novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zdravstvenom osiguranju, a ti zakoni su veoma važni za radno-pravni položaj zaposlenih.

Нема коментара: