понедељак, 19. фебруар 2018.

POBEDA SINDIKATA ZDRAVSTVA "SLOGA"


Крагујевац – Београд, 14.02.2018.Апелациони суд у Крагујевцу потврдио је пресуду Основног суда у Крагујевцу према којој је поништено решење о отказу Уговора о раду запослене Ане Витковић, потпредседнице синдиката Слога у Заводу за здравствену заштиту радника Крагујевац. Она је потписала Уговор о раду и тако је враћена на посао. 

Ова, итекако велика победа Синдиката здравства и социјалне заштите Слога, постигнута је захваљујући стручности правног тима синдиката и адвокатице Славице Росић из Крагујевца која је успела да докаже на суду да су отпуштања у здравственим установама спроведена у супротности са Законом о одређивању максималног броја запослених, каже Предраг Ђурић, председник Синдиката здравства и социјалне заштите Слога и потпредседник Слоге. 

Ђурић подсећа на то да је је Министарство здравља РС током 2016. године навело директоре здравствених установа да приликом доношења програма за решавања вишка запослених примене критеријуме за утврђивање вишка запослених немедицинских радника који су дефинисани од стране репрезентативних синдиката у области здравства, чиме су директно ставили у неравноправан положај репрезентативне синдикате у установама који не припадају једном од два репрезентативна синдиката на територији Републике Србије. 

– Управо су ти наводи у супротности са законом, што смо и доказали на суду. Колегиници Ани Витковић је отказан уговор о раду и поред чињенице да је се у том тренутку налазила на функцији потпредседника Синдикалне организације „Слога“ ЗЗЗР Крагујевац. Да апсурд буде већи, директорку ове здравствене установе, дипл.правника Милинку Тодоровић Закон о начину одређивања броја запослених у јавном сектору није обавезивао да отпусти и једног радника према одлуци о максималном броју запослених за 2015. годину јер се на листи запослених који примају плату од РФЗО налазило 19 радника мање.  
Ђурић истиче и то како се из наведеног може закључити да су и други који су добили отказ уговора о раду оштећени одлуком директорке. 

– „Слога“ је пружила правну заштиту свим члановима који су затражили помоћ, а овај предмет је само први који је добио свој епилог на суду од више поднетих тужби широм Србије. Овом приликом желимо још једном да упозоримо надлежне органе Републике Србије да са много више пажње приступе тумачењу закона приликом спровођења рационализације у јавном сектору, како би смо у будућности избегли непријатне ситуације које су се догодиле приликом спровођења рационализације у јавном сектору за 2015. годину, закључује Ђурић. 

(преузето са сајта УСС Слога)

Нема коментара: