среда, 7. март 2018.

OSMI MART NIJE SAMO DAN ZA CVEĆE !


Međunarodni dan žena, nastao kao tekovina istorijske borbe za rodnu ravnopravnost, iz godine u godinu sve više gubi na svom značenju i prerasta u globalni dan svečanih reči, olako datih obećanja i neiskrenih parola o slobodi i jednakosti. 

Umesto da se ozbiljno pristupi analizi sadašnjeg i budućeg položaja žena, što je od nacionalnog interesa države, u Srbiji se zarad interesa krupnog kapitala kroz zakone koji se donose u njihovom interesu sve više dopušta jačanje rodne segregacije. 

Ona je izražena u tome da se većini žena u Srbiji ekonomska beda pogoršala. 

To je vidljivo u njihovom položaju pri zapošljavanju, lošim uslovima rada, nižim zaradama u odnosu na muškarce, odnosu same države prema materinstvu i starosnoj granici za odlazak u penziju. 

Posebno je zabrinjavajuće da se najviši stepen neravnopravnosti žena sve više oseća u braku i porodici, gde one zbog ekonomske zavisnosti postaju žrtve nasilja kao produkta narastujućeg siromaštva u društvu.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" nastaviće svoju borbu u pravcu jačanja što boljeg položaja žena kao radnica, insistirati na izmeni Zakona o radu, Zakona o PIO i oslobađanja od tradicionalnih konzervativnih shvatanja i predrasuda, kao i priznavanja ličnog rada žene u porodici kao društvenog.

Informativna služba USS "Sloga"

Нема коментара: