уторак, 16. април 2019.

USVOJEN ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU


Skupština Srbije usvojila je Zakon o zdravstvenom osiguranju, a među značajnim novinama koje donosi jesu redovan skrining pregled i sto odsto zarade za roditelje teško obolele dece. 

Predviđeno je da roditelji imaju pravo na bolovanje sa primanjima cele zarade tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18. godine, a bolovanje će morati da obnavljaju na svakih šest meseci.  

Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na 65 odsto ličnih primanja i četiri meseca bolovanja i obično su napuštali posao ili dobijali otkaz kako bi bili uz svoju bolesnu decu. 

Novina je i to da će izabrani lekar moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana, kao i da lekari specijalisti mogu da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar. 

Predviđeno je i da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja, ako se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining. 

Ubuduće će i lekari specijalisti moći da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar. Predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO. 

Uvode se novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, odnosno one koji su stalno ili privremeno nastanjeni u Srbiji, za žrtve terorizma i borce kojima je status utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca. 

Нема коментара: