уторак, 9. јул 2019.

DRASTIČNO POVEĆATI MINIMALAC


Najava ministra rada Zorana Đorđevića da postoji prostor za povećanje minimalne cene rada u Srbiji ohrabruje, međutim, smatramo da on kao ministar i aktelna vlada nisu sposobni da to iznesu na pravi način vodeći brigu o interesima i radnika i poslodavaca. 

Trenutna minimalna cena rada u Srbiji je toliko jadna, mizerna i bedna da je svaka priča o njenoj vrednosti besmislena, budući da se njen sadašnji iznos od 27.000 dinara podsmeva radniku u lice. 

Smatramo da Srbija mora odmah povećati minimalac i to drastično, vodeći pritom računa da dođe do ozbiljnih izmena u poreskom sistemu i njegovom načinu funkcionisanja, smanjivanju nameta poslodavcima i jačanju institucionalne borbe protiv sive ekonomije. 

Uvereni smo da se samo tako može doći do ozbiljnog ekonomskog prosperiteta, koji bi ujedno bio ozbiljan zamajac privredi i ekonomiji na bazi proizvodnje, kupovine i potrošnje, a ne nove namete kroz akcize, povećanje cena putarine, cena struje. 

Međutim, kako je Srbija trenutno autoritarna država partokratije i burazerskih odnosa, pri čemu uvek stradaju oni koji žive od svog najamnog rada, radnici, zahtevamo pojačanu kontrolu privrednih subjekata od strane inspekcije rada i drugih nadležnih državnih institucija. 

Umesto forsiranja komunalne milicije, koji će juriti građane zbog smeća, neplaćanja javnog prevoza, asistencija javnim izvršteljima da plene stvari zbog neplaćenih dugova na osnovu zelenaških kamata, vlast bi trebalo da se više pozabavi suzbijanjem sive ekonomije, kontrolom poslodavaca i uslova rada radnika, kao i na koji način se vrši njihova isplata zarada.

Izvor: sajt USS Sloga

Нема коментара: