понедељак, 16. март 2020.

INICIJATIVA ZA IZMENU NAKNADE ZARADE


Reprezentativni sindikati u zdravstvu uputili su Ministarstvu zdravlja inicijativu za izmene pozitivnih propisa, kako bi se omogućilo da zaposleni koji su privremeno sprečeni za rad usled pružanja usluga licima obolelim od bolesti zbog koje je proglašena epidemija ili pojave zarazne bolesti u zdravstvenim ustanovama, imaju pravo na naknadu zarade koja iznosi 100% od osnova za naknadu zarade. 

Shodno važećim propisima, zaposleni u zdravstvu godinama unazad zbog rizika posla koji obavlјaju, za svoj rad usled kontakta sa pacijentima koji su oboleli od bolesti zbog koje je proglašena epidemija ili zarazne bolesti budu ”nagrađeni” sa drastično umanjenom platom usled privremene sprečenosti za rad. Dakle, propisima koji su na snazi, zaposlenima u ovom slučaju pripada pravo na naknadu zarade u visini od 65%. 

Obzirom da je u toku širenje bolesti virusa covid - 19 i da zbog kontakta sa pacijentima postoji realna opasnost da zaposleni obole od ove bolesti ili da budu stavlјeni u karantin, neophodno je ispraviti nepravdu prema zaposlenima koji obole na radu ili u vezi sa radom usled navedenih okolnosti.

Нема коментара: