среда, 1. април 2020.

APEL VLADI REPUBLIKE SRBIJE


Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дало је мишљење да запослени који је у самоизолацији, а коме је надлежни орган издао акт (решење или други акт) о самоизолацији или карантину, имају право на накнаду зараде. Нагласили су да накнада зараде, према Закону о здравственом осигурању је просечна зарада коју је осигураник остварио у претходних 12 месеци пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад и одређује се у висини 65% од основа за накнаду зараде. 

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјалне заштите апелује на Владу Републике Србије да у оквиру својих економских мера, планира средства којима би помогла послодавцима да исплате свим запосленима, којима је изречена мера самоизолације, накнаду плате од 100%. 

Ситуација у којој се данас налазимо је ситуација у којој сви треба да поштујемо све одлуке које надлежне институције донесу. Једна од одлука, која је неспорна и која се мора поштовати због здравља свих грађана Србије је мера самоизолације која се изриче оним грађанима који су имали контакте за које се процени да су ризични у смислу могуће заразе корона вирусом. 

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјалне заштите овим путем апелују и на све грађане који имају било какав ризични контакт да то пријаве надлежнима како би смо очували здравље наших грађана. Апелујемо на све запослене да у том случају не размишљају о економским последицама које би евентуално настале, већ да размишљају о свом и здрављу својих најближих. Имајући у виду све наведено, упућујемо предметни апел Влади Републике Србије, да донесе одлуку у циљу смањења негативних последице настале кризе.

Текст преузет са сајта "Слога здравство".

Нема коментара: