понедељак, 27. април 2020.

DIREKTORI ZDRAVSTVENIH USTANOVA DA POSTUPE PO NAREDBI MINISTARSTVA ZDRAVLJA


Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјалне заштите најоштрије осуђују самовољу појединих директора здравствених установа у Србији који су се оглушили о НАРЕДБУ Министарства здравља број 112-01-404/2020-02 од 26. марта 2020. године. 

Министарство здравља Републике Србије доставило је поменуту наредбу свим здравственим установама у Србији, којом се налаже пријем у радни однос на неодређено време здравствених радника (доктора медицине и медицинских сестара – техничара) по ХИТНОМ поступку. Наредбом је јасно прецизирано да ради сузбијања и спречавања ширења корона вируса и заштите становништва од те болести у време трајања ванредног стања у Републици Србији здравствене установе из Плана мреже здравствених установа приме у радни однос на неодређено време неопходне здравствене раднике (докторе медицине и медицинске сестре – техничаре). Министар здравља Златибор Лончар је у изјави нагласио да је један број директора здравствених установа поступио у складу са овом наредбом одмах након пријема наредбе и примио у радни однос запослене који су неопходни како би се здравствена заштита у време ванредног стања пружала на потребном нивоу. Ником није јасно због чега неки директори и даље нису поступи по налогу Министарства здравља иако се зна да у једном броју тих здравствених установа и даље раде здравствени радници на одређено време, као и велики број волонтера. Сви ти здравствени радници су радили пре проглашења ванредног стања, што значи да су и тада били неопходни за пружање здравствене заштите. 

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјалне заштите позива Министарство здравља да још једном опомене оне директоре који то нису учинили да приме у радни однос све здравствене раднике који су потребни, јер данас када се сви у свету боре да имају што већи број здравствених радника појединци својом самовољом или због њима знаног интереса не желе да раде свој посао у интересу читаве заједнице. Такође позивамо све оне директоре који нису поступили у складу са поменутом наредбом да то што пре учине, јер ће у супротном последице по наш здравствени систем бити несагледиве. 

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјалне заштите још једном жели да се захвали свим здравственим радницима, као и запосленима у здравственом систему који нису здравствени радници на истрајној борби коју полако добијамо и која ће ускоро бити завршена великом победом.

Преузето са сајта слога-здравство.

Нема коментара: