среда, 8. јул 2020.

OD HEROJA NACIJE DO PRETNJI OTKAZOM


Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je nedavno da je na sednici Kriznog štaba odlučeno da medicinski radnici i drugi zaposleni u zdravstvenim ustanovama mogu biti premešteni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika i da se svako nepostupanje po nalogu nadređenog može kažnjavati otkazom.

Zaključak Kriznog štaba ne samo da je neobavezujući, već je i nezakonit. Radna obaveza postoji samo tokom vanrednog i ratnog stanja, te je ovaj zaključak koji je usvojio Krizni štab nesprovodiv u trenutnim okolnostima. Krizni štab ne može da donese nešto obavezujuće, već samo daje preporuku Vladi da usvoji obavezujući akt. 

Nikako ne bi bilo dobro da rukovodioci zdravstvenih ustanova pomisle da je ovaj akt obavezujući, ali moguće je da će doći do pogrešnih tumačenja s obzirom na to da je sam zaključak potpisala premijerka i da je u Zaključku navedeno da će biti dostavljen zdravstvenim ustanovama. 

Da podsetimo, zaposlenog nije moguće mimo njegove saglasnosti uputiti da radi u drugu zdravstvenu ustanovu koja je dalja od 50 kilometara od mesta u kome radi, tako da je zaključak Kriznog štaba u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o radu i zaključenim Posebnim kolektivnim ugovorom za delatnost zdravstva.

Razumemo potrebe zdravstvenog sistema u ovakvim teškim trenutcima, ali smatramo neprimerenim da se ona prevaljuje na neustavan i nezakonit način preko leđa zaposlenih u zdravstvu. Kako smo od jučerašnjih heroja postali oni kojima se preti otkazom? 

Zaposlenima koji dobrovoljno prihvate da budu upućeni na radne obaveze u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu ukoliko je od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se upućuje veća od 50 kilometara, neophodno je obezbediti odgovarajuću zaštitnu opremu, prevoz, hranu, smeštaj, naknadu za odvojen život, kao i da se u budžetu odvoje sredstva za isplatu stimulacija zaposlenima koji rade sa obolelima od kovida-19. Potrebno je da postoji pisani trag, aneks Ugovora o radu, a ne da se to učini usmeno i pod pretnjom otkazom.

Нема коментара: